
ÇOCUK HAKLARI KONGRESİ'NDE ÇOCUK ÖLÜMLERİNE PROTESTO
* TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla 1. Çocuk Hakları Kongresi başladı.
* "Bir Göz De Sen Ol " inisiyatifi üyesi beyaz önlüklü bir grup, "Doğu'daki çocuk ölümlerini" anlatan broşürleri Şahin'e vermek istedi. Ancak grup, korumaların engeliyle karşılaştı.
1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, Haliç Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı. 3 gün sürecek ve ?Çocukların Cumhuriyeti İçin Çocuk Hakları ? sloganıyla başlayan kongreye TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de katıldı.
ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ PROTESTO İÇİN BİLDİRİ DAĞITTILAR
Kongrenin başlamasından önce salona giren TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin?e bir broşür uzatıldı. Üzerlerine beyaz önlük giyen, ?Bir Göz de Sen Ol ? inisiyatifine üye kadınlı-erkekli bir grup korumaların arasından geçerek, Şahin?e ?Öldürülen 401 çocuk için ? ifadesinin ve Ceylan Önkol ile Uğur Kaymaz?ın isimlerinin de yer aldığı bir bildiri uzattı. Grup korumaların engeliyle karşılaştı. Engellenen grup daha sonra salondan ayrıldı.
"O TEMİZLİĞİ SAFLIĞI MUHAFAZA EDİN"
Kongrede konuşan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Bu kongreyi son derece değerli ve anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum; çünkü bu kongre haklarını bilen çocuklar yetiştirmeyi hedefliyor. Bu kongre çocuklar ve yetişkinlerin işbirliğiyle düzenleniyor. Bu kongre geleceğimize, insanoğlunun geleceğine, sahip çıkmayı amaçlıyor. Bu kongre devlet, üniversite ve sivil toplum işbirliğinin güzel bir örneğini teşkil ediyor" dedi.
Şahin, ?Siz sevgili çocuklar. İleride siz de büyüyeceksiniz ama şimdi sahip olduğunuz o temizliği ve saflığı her zaman muhafaza edin. Bunu başardığınız taktirde dünyanın özlemle aradığı barış ve huzur gelir. Cumhuriyetimizin kurucusu, Meclisimizin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk?ün şu salıncaktaki hali sanıyorum herkese mesajdır. Çocuklar unutmayın, çocukluğunuzda sahip olduğunuz saflığı temizliği büyüyünce de hayatınızda da yaşatın şeklinde yorumluyorum. O bakımdan böyle bir tabloyu kürsüye astığınız için sevgili hocam size teşekkür ediyorum" dedi.
? 1.5 TRİLYON SİLAHLANMA İÇİN DEĞİL, ÇOCUKLAR İÇİN AYRILMALI "
Şahin, konuşmasında bazı rakamlar da verdi. Şahin, ?Şu anda maalesef dünyada ilkokul çağına gelmiş ama okuma imkanı bulunmayan 100 milyondan fazla çocuk var. Yine ilkokul çağına gelmiş, halen nüfusa kayıtlı olmayan 50 milyondan fazla UNİCEF verilerine göre çocuk var. BM verilerine göre dakikada 30 çocuk gıdasızlık, açlık nedeniyle hayatını kaybetmektedir ama maalesef insanoğlu ve ülkeler yılda 1.5 trilyon lirayı silahlanma için ayırabiliyor. Bu rakam çocuklarla ilgili olumsuzlukları ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
250 bin çocuğun eline silahlı örgütler tarafından silah tutuşturulmaktadır. Her yıl çeşitli amaçlarla 1 milyon 200 bin çocuk kaçırılmaktadır çeşitli amaçlarla, örgütler tarafından. Dolayısıyla bugün ülke yöneticilerinin üzerinde kafa yorması gereken husus dünyamızın ve çocuklarımızın yaşamak zorunda kaldığı bu gerçeklerdir? diye konuştu.
Şahin daha sonra, 1. Hakları Çalınmış Çocuklar Kısa Film yarışmasında birinci olan " Salıncak " filminin yönetmeni Bilal Çakay'a bir ödül verdi. Çocuk haklarıyla ilgili serginin açılışını yapan Şahin, Mardin Valiliği Çocuk Korosu öğrencileriyle biraraya da geldi.
KONUŞURKEN DUYGULANDI
Kongrede Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin de bir konuşma yaptı. Şirin, "Kongre düzenlemeye karar verdiğimiz günden bu yana çocuklar adına yetişkinlerin konuştuğu bir kongre düşüncemiz hiç olmadı. Çocuk ve yetişkinler haklarını eşit olarak kullanacak bu kongrede." diye konuştu. Şirin, " Türkiye'nin yeni çocuk hakları ödevine hazırlanırken, çocukların Cumhuriyeti için çocuk hakları düşüncesinden hareket ettik. Bu düşünce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de Türkiye Cumhuriyetini çocuklara ve gençlere hediye etmesinden bu yana hala gerçekleşemedi. Bütün çabamız bu ülkenin çocukların Cumhuriyeti olabilmesi için. " dedi. Şirin konuşmasının sonunda duygulandı; gözleri doldu; sesi titredi. UNİCEF Türkiye Temsilci Vekili Regina De Dominicis ise, " Uluslararası Çocuk Hakları Komitesi çocukların etkin yönetimine yönelik kapsamlı bir eylem planı hazırlamasını tavsiye etmektedir. Bu stratejide çocukların katılımı da öngörülmektedir.Ulusal strateji etkin bir şekilde ve düzenli şekilde gözden geçirilmelidir" dedi
" ÇOCUK HAKLARI GERÇEKLEŞEMEDİ "
Kongre sözcüsü 11 yaşındaki Zeynep Bilgili kongrede bir konuşma yaptı. Bilgili, "Biz ki bugünün sevimli küçükleri olmakla beraber, geleceğin cesur büyükleriyiz. Türkiye'nin ve dünyanın geleceğiyiz. " dedi. Kongre sözcüsü görme engelli Fatih Bayram ise, " Çocuk bir çiçektir. Nasıl bir çiçek sağlıklı bir şekilde büyümek için emek ve özveri isterse, çocuk da sağlıklı büyüyebilmek için emek ve özveri ister " diye konuştu. Konuşmaların ardından Mardin Valiliği Çocuk Korosu sahneye çıkarak, Çocuk Hakları şarkısını söyleyerek dans etti.
Son Dakika › Güncel › 'Beyaz Önlüklerle' Tbmm Başkanı Şahin'e Ulaşmak İstediler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?