Beytüşşebap - Boykot Güneydoğu'da İlçelerde Etkili Oldu *Siirt'te Evleri Gezerek Aileleri, Okul Boykotuna Uymaları Yönünde Tehdit Eden 3 Kişi Polis Tarafından Gözaltına Alındı. - Son Dakika
Güncel

Beytüşşebap - Boykot Güneydoğu'da İlçelerde Etkili Oldu *Siirt'te Evleri Gezerek Aileleri, Okul Boykotuna Uymaları Yönünde Tehdit Eden 3 Kişi Polis Tarafından Gözaltına Alındı.

Beytüşşebap - Boykot Güneydoğu\'da İlçelerde Etkili Oldu
*Siirt\'te Evleri Gezerek Aileleri, Okul Boykotuna Uymaları Yönünde Tehdit Eden 3 Kişi Polis Tarafından Gözaltına Alındı.

Kürt Dili ve Eğitim Hareketi (tzp Kurdi) Platformunun Başlattığı Bir Haftalık Okul Boykotu Eylemi, Doğu ve Güneydoğu'da Bir Çok Kent Merkezinde Tutmazken; Şırnak Merkezde Yüzde 60, İlçelerinde İse Yüzde 90 Oranında Etkili Oldu. Bdp'nin de Destek Verdiği Boykota Katılım Batman'da Yüzde 30, Mardin ve Siirt'te Yüzde 10 Oranında Olurken; Elazığ, Tunceli ve Bingöl'de İse Katılım Olmadı. Siirt'te Evleri Gezerek Aileleri, Okul Boykotuna Uymaları İçin Tehdit Eden 3 Kişi Gözaltına Alındı.

20.09.2010 13:34

KÜRT Dili ve Eğitim Hareketi (TZP Kurdi) platformunun başlattığı bir haftalık okul boykotu eylemi, Doğu ve Güneydoğu'da bir çok kent merkezinde tutmazken; Şırnak merkezde yüzde 60, ilçelerinde ise yüzde 90 oranında etkili oldu. BDP'nin de destek verdiği boykota katılım Batman'da yüzde 30, Mardin ve Siirt'te yüzde 10 oranında olurken; Elazığ, Tunceli ve Bingöl'de ise katılım olmadı. Siirt'te evleri gezerek aileleri, okul boykotuna uymaları için tehdit eden 3 kişi gözaltına alındı.

Okul boykot eylemi Şırnak ve ilçelerinde etkili olurken, bölgenin diğer kentlerinde beklenen orana ulaşmadı. Şırnak kent merkezinde yüzde 60 oranında boykota uyulurken, bu oran BDP Milletvekili Hasip Kaplan'ın memleketi İdil İlçesi'nde yüzde 90'lara ulaştı. Şırnak'taki ilköğretim okulları çevresinde polis olası müdahalelere karşı sıkı güvenlik önlemi aldı. Boykot kararının etkili olduğu Şırnak'taki bazı okullarda öğrenciler okula gitmesine rağmen, derse girecek öğretmenin olmadığı görüldü.

Beytüşşebap İlçesi'nde yaklaşık 500 öğrencisi bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na bu sabah sadece 30 öğrenci geldi. Saat 07.20'de başlaması gereken dersler, saat 08.05'te başladı. Okul yönetimi 12 öğrenciyi okulun giriş merdivenlerine çıkararak, gür bir sesle andımızı okuttu. Beytüşşebap İlçesi'nde de öğrenci velileri boykota yüzde 90'ın üzerinde uydu.

Cizre İlçesi'nde ise boykot oranı yüzde 70 civarında oldu. Okula giden bazı öğrenciler de ilk gün dağıtılan kitapları almak ve sınıflarını öğrenmek için gittikleri öğrenildi. BU nedenle boykotun yarın daha etkili olacağı iddia edildi. Okula gelen bazı öğrenciler, gazetecilerin görüntü aldığını görünce tedirgin oldu. Fotoğraf ve görüntülerinin alınmasını istemedi.

Cizre İlçe Milli Eğitim Müdür İhsan Gören, bütün okulları gezerek, okul idarecilerinden öğrenciler hakkında bilgi aldı. Boykotun gereksiz bir karar olduğunu belirten Gören, ailelere çocuklarını okula göndermesi çağrısı yaptı.

BATMAN'DA BOYKOT YÜZDE 30

Batman kent merkezinde bulunan 145 bin ilköğretim öğrencisinin yüzde 70'i boykot kararına uymayarak okullarına gitti. Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk Şubesi ve sivil polisler, okulların etrafında olası müdahalelere karşı sıkı önlem aldı. BDP'nin de desteklediği boykot kararı daha çok kentin kenar semtlerindeki bazı okullarda etkili oldu. 19 Mayıs, Çay, Hürriyet ve İpragaz Mahalleleri'nde semt sakinlerinden bazıları çocuklarını okula göndermedi. Merkezi okullarda ise çok sayıda veli çocuklarıyla birlikte sabah erken saatlerde okula geldi.

BOYKOTA UYMADILAR

Tunceli, Bingöl ve Elazığ'da boykota uyulmadı. Mardin kent merkezinde yüzde yüzde 90'ın üzerinde boykota uymazken, ilçelerde ise durmun tam tersi olduğu belirtildi. BDP'nin güçlü olduğu Mardin'nin Nusaybin, Kızıltepe, Derik, Mazıdağı ilçelerinde boykotun yüzde 80 oranında olduğu kaydedildi.

SİİRT'TE EĞİTİM DAVUL ZURNA İLE BAŞLADI

Siirt'te boykot yüzde 10 oranında kaldı. Siirt kent merkezinde önceki gün ve dün evleri dolaşarak aileleri, boykota uymaları yönünde tehdit ettikleri belirtilen biri BDP il yönetiminde görevli 3 kişi gözaltına alındı.

Siirt Valisi Musa Çolak 2010-2011 eğitim yılını, Sancaklar İlköğretim Okulu'nda düzenlenen davul zurnalı bir törenle başlattı. Vali Çolak, 3'üncü Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Şahin İşleyen, Siirt Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Karamık, Milli Eğitim Müdürü Fethi Eteker ile öğrenci ve velileri katıldı. Vali Çolak burada yaptığı konuşmada, boykot kararının Siirt kent merkezinde tutmadığını belirterek, "Bugün eğitim öğretim veren okullarımızı açıyoruz ancak, okullarımıza gelmeme gibi, boykot gibi bir durumla da karşı karşıyayız. Bunlara asla itibar etmeyiniz, bunlar suçtur, bunlar eğitim ve öğretime karşı konulan engellerdir. Eğitimin boykotu olmaz, beşikten mezara kadar bizim dinimiz bize eğitimi, öğrenmeyi vasiyet etmiştir. Bu bakımdan çocuklarınızı mutlaka okullara gönderiniz ve biz çocuklarınızı en iyi bir şekilde yetiştireceğiz. Biz okullarımızı açtık, sizler için devletimiz en güzel bir şekilde hazırladı ve çocuklarımızı da en iyi bir şekilde, ülkemize milletimize yetiştireceklerdir" dedi.

BEYTÜŞŞEBAP GÖRÜNTÜ DÜKÜMÜ

-------------------------------------------------------

- Okula gelen öğretmenlerin görüntüleri

- Öğretmenler öğrencileri beklerken

- Okula gelen öğrenciler

- İstiklal marşı ve andımız okunurken

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera:Emin BAL/BEYTÜŞŞEBAP (Şırnak),

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Beytüşşebap - Boykot Güneydoğu'da İlçelerde Etkili Oldu *Siirt'te Evleri Gezerek Aileleri, Okul Boykotuna Uymaları Yönünde Tehdit Eden 3 Kişi Polis Tarafından Gözaltına Alındı. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement