Burundi'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) çekilmesine yönelik hazırlanan yasa tasarısı, meclis tarafından kabul edildi.
Burundi'de mecliste oylamaya sunulan "Burundi'nin UCM'den çekilmesi yasa tasarısı" 110 milletvekilinden 94'ü tarafından kabul görüldü.
Adalet Bakanı Aimee Laurentine Kanyana, mecliste yaptığı açıklamada, "UCM'nin kalkınma aşamasındaki ülkeleri istikrarsızlığa sürüklemeye çalıştığını tespit ettik. Bazı yetkililere açılan soruşturmaların Batılı güçlerin talebi üzerine başlatıldığı konusunda hiçbir tereddütümüz yok." ifadelerini kullandı.
İktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi (CNDD FDD) milletvekili Gelase Ndabirabe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UCM'nin Burundi'deki darbe girişimini düzenleyenleri yargılama konusunda işlevsiz kaldığına işaret ederek, Burundi'nin bir an önce UCM'den çekilmesi gerektiğini savundu.
Adolphe Banyikwa adlı bir başka milletvekili de hukuk konusunda diğer ülkelere örnek olması için Burundi'nin UCM'den çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Muhalefet kanadından milletvekili Andre Ndayizamba ise insan haklarının teminatı sayılan Roma Statüsü'nden çekilmenin, siyasi ve diplomatik bir yanlışlık olduğunu belirtti.
BM ve UCM, ülkedeki insan hakları ihlallerini aydınlatmaya çalışıyor
Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmıştı. BM verilerine göre, olaylar nedeniyle 700'den fazla kişi hayatını kaybetti, 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kaldı.
UCM, nisanda, Burundi'deki şiddet olaylarının açıklığa kavuşturulması için ön soruşturma başlatmış, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi de geçen ay, ülkedeki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere Burundi'ye uluslararası bir soruşturma komisyonu konuşlandırma kararı almıştı. Bunun ardından hükümet geçen hafta UCM'den geri çekilmek istediğini duyurmuştu.
Hükümet Sözcüsü Philippe Nzobonariba da dün, Burundi'deki siyasi rejimin "insan haklarını ihlal etmekle suçlandığı" yönünde bir rapor hazırlayan BM uzmanlarını desteklediği için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) ile ilişkilerin askıya aldıklarını açıklamıştı.
UCM, İtalya'nın başkenti Roma'da 15 Haziran-17 Temmuz 1998'de BM'nin girişimiyle toplanan konferansta alınan kararlar ve kabul edilen statüyle kuruldu. Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UCM, soykırım, insanlık karşıtı suçlar, savaş suçları gibi iddiaları inceliyor. UCM'nin kurulmasını öngören Roma Statüsü'ne 34'ü Afrika kıtasından 124 ülke taraf.
Son Dakika › Güncel › Burundi'nin Ucm'den Çekilmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?