Buz Tutan Sarı Gelin Şelalesine Tırmandılar - Son Dakika
Güncel

Buz Tutan Sarı Gelin Şelalesine Tırmandılar

Buz Tutan Sarı Gelin Şelalesine Tırmandılar

Türkiye'nin büyük bölümünde etkili olan kar yağışı ve Sibirya soğuklarına rağmen Erzurum'da bu yıl ikincisi düzenlenen, 'Uluslararası Buz Tırmanış Festivali'ne, dünyanın dört bir yanından katılan dağcılar, Sarı Gelin Şelalesine tırmandılar.

27.01.2016 10:05

Türkiye'nin büyük bölümünde etkili olan kar yağışı ve Sibirya soğuklarına rağmen Erzurum'da bu yıl ikincisi düzenlenen, 'Uluslararası Buz Tırmanış Festivali'ne, dünyanın dört bir yanından katılan dağcılar, Sarı Gelin Şelalesine tırmandılar. Tortum İlçesi'nin Uzunkavak Köyündeki cehennem vadisine giden dağcılar, buz tutan Sarı Gelin Şelalesinde gösteri yaptılar.

Buz tutan şelalelere tırmanmak için Rusya, Kırgızistan, Polonya, Portekiz, İspanya, Slovenya, İran, Romanya, İtalya ve Türkiye'den 10'u yabancı olmak üzere toplam 124 dağcı, Erzurum'un Uzudere İlçesinde düzenlenen festivalde buluştu. Dağcılar, festivalin ilk günü Uzundere ilçesi ve mahallelerdeki şelalelere tırmandı. Uzundere'de öğretmenevi ve pansiyonlarda konaklayan dağcılar, 85 metre uzunluğundaki Sarı Gelin, yanındaki 60 metrelik Lucifer ve 30 metrelik Küçük Fare şelalesine tırmanmak için saat 06.30'da araçlarla Tortum ilçesinin Uzunkavak mahallesine gittiler.

Acil Arama ve Kurtarma Birliği (AFAD) ile Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) eşlik ettiği dağcılar, araçların çıkmakta zorlandığı yerlerde sürücülerin zincir takmak için verdiği molalarda birbirlerini kara yatırarak çocuklar gibi eğlendiler. Yaklaşık 45 dakikalık yolculuğun ardında Uzunkavak'a ulaşan dağcılar, yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Cehennem vadisindeki şelalelere gitmek için yaya olarak yola çıktılar.

Tek sıra halinde kalınlığı 1 metreyi bulan yolları aşan dağcılar, vadinin büyüleyen doğası ile zorlu yolculuğun nasıl geçtiğini anlamadıklarını söylediler. Dağcılar, deniz seviyesinden 2 bin 100 metre yükseklikteki şelalelere tırmanma öncesi hazırlık yaparken, AFAD ve UMKE ekipleri de odun toplayıp ateş yaktılar. Ekipler, yaktıkları ateşte hem ısındı hem de üzerinde demledikleri çoban çayını dağcılara ikram ettiler. Hava sıcaklığının sıfırın altında 8 dereceye düştüğü yörede tırmanış için sıra beklerken bazı dağcılar şarkı söyledi.

Bölgede tescillenmiş 18 şelale bulunduğunu ifade eden dağcı Tunç Fındık, festival kapsamında bunlardan 9'una tırmanış düzenlediklerini bildirdi. Tırmanışa ülkelerinde en iyi olan dağcıların katıldığını belirten Tunç Fındık, "Burası çok gözde ve güvenli bölgelerden birisi. Bu yıl ikincisi düzenlenen festivale 10'u yabancı olmak üzere toplam 124 dağcı katıldı. Üç gün süren festival yoğun kar yağışına rağmen güzel geçti. Festivali Tortum ilçesinin Uzunkavak köyünün Cehennem vadisindeki Sarı Gelin, Küçük fare ve Lucifer şelalelerine tırmanarak tamamladık. Soğuk, kar ve diklik gibi üç özelliğin bulunduğu Erzurum'un dışında böyle donmuş şelale bulmak imkansız. Bulduğumuz ve rotası çizilen donmuş buz şelalelerin boyları 35 ila 400 metre arasında değişiyor" diye konuştu.,

Tırmanışa Ankara'dan katılan 55 yaşındaki Gülser Özcan, dağcılığa 2 yıl önce başladığını belirtti. Gülser Özcan, şunları söyledi:

"Ben 42 kilometre maraton koşuyorum. Ama dağcılığı daha çok sevmeye başladım. Erciyes, Aladağ ve Hasan dağı derken şimdi bu sene de buzla tanıştım. Buradaki buz şelaleler ve doğası insanın nutkunu tutuyor. Çok güzel bir mekan. Buraları anlatmakla olmaz gelip görmek lazım. Ama karla kaplı olduğu için performans gerektiriyor." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Buz Tutan Sarı Gelin Şelalesine Tırmandılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement