Çanakkale'den Kurtuluşa, Kurtuluş'tan 12 Eylül'e, 12 Eylül'den Bugüne Sergisi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'den Kurtuluşa, Kurtuluş'tan 12 Eylül'e, 12 Eylül'den Bugüne Sergisi

Çanakkale\'den Kurtuluşa, Kurtuluş\'tan 12 Eylül\'e, 12 Eylül\'den Bugüne Sergisi

Orhan Akseki'nin "Çanakkale'den Kurtuluşa, Kurtuluş'tan 12 Eylül'e, 12 Eylül'den bugüne Çanakkale Savaşları Harp Malzemeleri Resim Belge ve Objeler" konulu sergisi açıldı.

21.08.2012 12:11

Orhan Akseki'nin " Çanakkale'den Kurtuluşa, Kurtuluş'tan 12 Eylül'e, 12 Eylül'den bugüne Çanakkale Savaşları Harp Malzemeleri Resim Belge ve Objeler" konulu sergisi açıldı.

Orhan Akseki'nin yıllarca büyük özveri ve titizlikle topladığı materyalleri bir araya getirerek memleketi olan Akseki'nin Sadıklar köyünde Sadıklar köyü muhtarı emekli öğretmen Kemal Özkan, iş adamı Kadir Özer ile birlikte oluşturdukları sergi Sadıklar köyü köy konağı sergi salonunda açıldı. Serginin açılışına Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, AK Parti Akseki İlçe başkanı Mehmet Özdilek, İl Genel Meclisi üyeleri Mustafa Erdoğlu, İbrahim Özkan, Sadıklar köyü halkı ve sanatseverler katıldı. Orhan Akseki'nin oluşturduğu sergide 1854 yılından bu yana tüfekler, silahlar, kasatura, süngü, mermiler, madalyalar, telgraflar, el yazması mektuplar ve daha birçok nadide parça Aksekililerin huzuruna çıktı.

Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, "tarihimize göstermiş olduğu bu duyarlılığından dolayı Orhan Akdeniz'e teşekkür ediyorum.

Batı medeniyetinin temelinde müzelerinde göstermiş oldukları yakın ilgi ve alaka vardır. Gerçekten kendileri bu noktada büyük bir duyarlılık göstermişlerdir. Burada bir kez daha Çanakkale şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla bir kez daha anıyoruz" dedi.

Sergiyi ziyaret edenlere tüfekleri, silahları, mermileri ve tüm objeleri heyecanla bir bir anlatan Orhan Akdeniz, ziyaretçileri geçmişe götürdü.

Kendisinin çocukluk yaşta eski silahlara ilgi duyduğunu belirten Akseki, "Köyüme geldiğim zaman eski eserlere ilgi duydum. Burada bulunan eski objelere ait silahlar ve silahlar ile ilgili parçalar toplayarak 1980 yılına kadar koleksiyonumu biriktirdim. Topladığım koleksiyonum çok zengin oldu. Topladığım silahlar genelde birinci cihan harbi, Çanakkale ve Dumlupınar'da kullanılan silahlardı" diye konuştu.

12 EYLÜL İHTİLALİNDE YARGILANDI

12 Eylül ihtilalinde 3 tapanca, bir mavzer silah ile 80 mermiyi İzmir Güney Deniz Saha Komutanlığı'na teslim ettiğini belirten Orhan Akseki, "Teslim ettikten sonra zaman içerisinde beni şikayet ettiler. Gözaltına alındım. 4. Ağır ceza mahkemesinde yargılandım. Bir ay Buca Cezaevinde yattım. Kendi savunmamı kendim yaptım. Bir aydan sonra tahliye edildim. Tahliye edildikten sonra mahkeme iki sene süren mahkeme neticesinde 6 yıl 3 ay ceza verildi. Bu ceza Yargıtay'a gitti. Yargıtay'da benim gibi silah merakı olan Cumhuriyet Başsavcısı dosyamı evinde bizzat incelemiştir. Benim dosyamın incelemesinde benim 'beraat değil, kamu davasının ortadan kaldırılması' hakkında hüküm veriyor. Böylece kamu davası kalkmış oluyor. Daha sonra Zirai Donatım Kurumundaki görevime yeniden başladım. Başladıktan sonra ben artık bu işlerden vazgeçtim" dedi.

Tüfeklerin İzmir'in kurtuluşunda 9 Eylül günü Atatürk Kültür Merkezi'nde o dönemin İzmir Valisi Kemal Köksal döneminde sergilendiğini de kaydeden Akseki, "Bu sergiden sonra bende yeniden silah aşkı başladı ve bugüne kadar yaklaşık 3 binden fazla

elinde obje bulunuyor" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'den Kurtuluşa, Kurtuluş'tan 12 Eylül'e, 12 Eylül'den Bugüne Sergisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement