Ceo Club Bankacılar Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Ceo Club Bankacılar Zirvesi

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Özellikle kurumsal tarafta, özellikle yabancı para kredi talepleri Türkiye'de düştü.

31.10.2018 12:43

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, "Özellikle kurumsal tarafta, özellikle yabancı para kredi talepleri Türkiye'de düştü. Ben bunu olumlu anlamda söylüyorum. Bu aslında ekonomi açısından sağlıklı bir şey." dedi.

Vodafone Türkiye'nin ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergilerinin öncülüğünde gerçekleştirilen "CEO Club Bankacılar Zirvesi" kapsamında "CEO Panel" yapıldı.

Panelde konuşan Binbaşgil, ağustos ayında yaşanan kur dalgalanmalarını gerek hükümetin gerekse finans kuruluşlarının başarılı bir "yangın söndürme harekatıyla" en iyi şekilde yönettiğini belirterek, pek çok bankanın üst düzey yöneticisinin finansal krizler konusunda tecrübeli olmasının da bu süreçte hasarı asgariye indirdiğini söyledi.

Binbaşgil, "Ağustostaki o haftayı hatırlıyoruz, hepimiz yaşadık. O haftayı iyi atlattık diye düşünüyorum. Bu tür durumlarda tabii bankaların ilk dikkat edecekleri konu; likidite, mevduat yönetimi... Yani oralarda o testi iyi geçtik diye düşünüyorum. O yangın söndükten sonra biraz da orta vadeli bazı planları ortaya koymak gerekiyordu, tekrar güven kazanmak gerekiyordu. Burada Yeni Ekonomi Programı'nın da buna çok önemli bir katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Piyasalara bir güven verdiğini, gerçekçi bir program olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Dolar ilk defa o gün 6'nın altına düştü"

Hakan Binbaşgil, ağustosta yaşanan kur dalgalanmasından sonra likidite konusunda önemli kaygılar yaşandığını belirterek, Akbank'ın 27 Eylül'de uluslararası piyasalardan 980 milyon dolar karşılığı sağladığı sendikasyon kredisinin piyasalara moral aşıladığını söyledi.

Binbaşgil, süreci şöyle anlattı:

"O dalgalı dönemde tartışıldı. 'Bankalar, acaba sendikasyon kredilerini çevirebilecek mi, çeviremeyecek mi' sorusu en yaygın soruydu. Orada da ilk sırada bizim banka vardı. Herkes bize soruyor, 'Hakan Bey bu olacak mı, olmayacak mı?' Şimdi gerçekten o, pozitif anlamda bir kırılma noktası oldu. 980 milyon dolarlık bir şey... Bu bir test... Akbank'tan daha çok Türkiye'yle ilgili, sektörle ilgili bir test olarak algılayabiliriz. Bu testi de iyi geçtiğimizden dolayı hakikaten ben çok mutlu oldum. Bence bir kırılma noktasıydı. Hatırlıyorum, dolar ilk defa o gün 6'nın altına düştü. Ondan sonra tabii diğer sendikasyonlar, diğer bankalarımız, art arda güzel şeyler yaptık."

"Mevduat faizleri inanılmaz derecede fırladı"

Akbank Genel Müdürü Binbaşgil, Hazine'nin bu ay duyurduğu Eurobond ihracına 3 kat talep gelmesinin önemine işaret ederek, bu ihracın da piyasaların normale dönmesi yolunda önemli kırılma noktalarından biri olduğunu vurguladı.

Türk finans kuruluşlarının dünyanın çeşitli finans merkezlerinden gelen destekle moral bulduğunu, daha iyi bir döneme girildiğini ifade eden Binbaşgil, söz konusu dönemde para maliyetlerinin artması nedeniyle faizlerde artışa gidildiğini söyledi.

Binbaşgil, "Mevduat faizleri inanılmaz derecede fırladı. TL'de yüzde 30'ları gördük, dolarda iki haneleri gördüğümüz günler oldu. Bu tabii bankaların maliyetlerini birdenbire inanılmaz derecede fırlattı. Şimdi çok şükür bu biraz aşağı geliyor. Fakat şunu da söylemem lazım; bizim buradaki en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi, bugün birçok bankamızda vadeli mevduatın maliyeti kredi randımanlarının üzerine geçti. Negatifte aslına bakarsanız... Dolayısıyla bu tabii sürdürülebilir bir şey değil. Dolayısıyla faizlerin düşmesi, maliyetlerin düşmesi ileriye yönelik en önemli konulardan bir tanesi." şeklinde konuştu.

"Türk lirası krediler yüzde 6 civarında büyümüş"

Hakan Binbaşgil, finansman ihtiyacı eğilimlerine değinirken, yabancı para cinsinden kredi talebinin azaldığını söyledi. Binbaşgil, şöyle devam etti:

"Özellikle kurumsal tarafta, özellikle yabancı para kredi talepleri Türkiye'de düştü. Ben bunu olumlu anlamda söylüyorum. Bu aslında ekonomi açısından sağlıklı bir şey. Bugün baktığınız zaman, Türk lirası krediler yüzde 6 civarında büyümüş. Bu, Türkiye'nin bugüne kadar büyüme oranlarının çok altında bir rakam ama bunun tekrar sağlıklı olduğunu vurgulamaya çalışıyorum. Yabancı para tarafında da aşağı yukarı yüzde 4 gibi bir küçülme var. İleriye yönelik ben biraz daha olumlu bakıyorum. En zor günleri geride bıraktığımızı düşünüyorum."

2019'un, belli zorlukların yaşanacağı ve 2018'e kıyasla daha iyi bir yıl olacağını düşündüğünü ifade eden Binbaşgil, 70. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Akbank'ın, müşterileriyle uzun vadeli ilişkiler tesis etme politikasını sürdüreceğini kaydetti.

"Kısa vadede çok büyük bir problemimiz yok"

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici de realite ve algı arasında fark olduğunu belirterek, 2017'deki yabancı raporlarda, Türkiye büyümesinin düşük olacağının iddia edildiğini ancak raporların aksine Türkiye'nin beklenenin üzerinde büyüme kaydettiğini söyledi.

Leblebici, "Türkiye'de kamunun borç çevirme oranı çok sağlam. Deniliyor ki 'Özel sektör çok borçlu.' Doğru da, özel sektörün borcunun büyük kısmı vadeye yayılmış durumda. Kısa vadedeki borçluluğuna baktığınızda, aslında özel sektör, borçlarını ödeyebilecek durumda. Hatta belirli bir yabancı parayı da cebinde tutmuş durumda. Dolayısıyla kısa vadede çok büyük bir problemimiz yok." diye konuştu.

Hükümetin ekonomiye ilişkin attığı adımların son derece tutarlı olduğunu ifade eden Leblebici, Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) yabancı yatırımcıyı çekebilecek nitelikte olduğunu vurguladı.

Leblebici, yapılandırma gereken yerlerde yapılandırma yapılması gerektiğini belirterek, "Doğru firmalarla yapılandırma yapabilmeliyiz ki hem ekonominin verimli olarak büyümesine yardımcı olabilelim hem de dışarıdan kaynak geliştirmeye devam edelim." dedi.

"Kamu bankaları ile ilgili endişelenecek hiçbir şey yok"

Ümit Leblebici, bankaların aktif kalitesinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, yabancı sermayenin giriş kapısının bankalar olduğunu vurguladı.

Leblebici, şunları kaydetti:

"Türk bankacılık sisteminin aktif kalitesinde çok endişe edilecek bir şey yok. Doğal olarak bu kadar yüksek dalgalanma yaşadığımız yerde birtakım göstergelerde negatif gidiş olacaktır, olmaması mümkün değil. Doğal olarak tahsili gecikmiş alacaklarda birtakım artışlar olacaktır ama bunlar dramatik artışlar olmayacak.

Bir sürü yabancı bankalar var. Bizde olan dalgalanma, yurt dışındaki yabancı bankaların hisse senetlerini de etkiledi. Şu anda Türk bankacılık sektörünün ne olduğu üç aşağı beş yukarı belli... Kamu bankaları ile ilgili endişelenecek hiçbir şey yok. Sermayeleri tekrar güçlendirildi. Her anlamda tekrar kuvvetli bir yapıya dönmüş durumdalar."

Citibank Türkiye Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ise finans öğretiminde uygulanan en olağan dışı stres testlerinin dahi Türkiye'de görüldüğünü, finans sektörünün her şeye rağmen hasarı en aza indirmeyi başardığını söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ceo Club Bankacılar Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement