İSTANBUL(AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, eski binaların yıkımıyla gündeme gelen asbest sorunuyla ilgili olarak, "Kimse rastgele bina yıkıp, sonra kamyonlara bunu taşıyıp sonra da çöplüklere, depolama yapılan alanlara götürüp atamaz. Eğer yönetmeliklere uymayan, bu konuda dikkatli ve titiz davranmayan olursa Türkiye'de çevre cezaları en ağır cezalardır." dedi.
Özhaseki, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen ISK-SODEX İstanbul 2018 Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım ve ve Benzeri Sistemler Fuarı'nın açılışından sonra stantları gezdi.
Bu sırada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özhaseki, biz gazetecinin, inşaat yıkımlarında çevreye asbest tozu saçıldığı ve bunun uzun vadede kansere neden olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine, şunları söyledi:
"Asbest eskiden Türkiye'de birçok alanda çok hoyratça, tehlikesi bilinmediği dönemlerde kullanılmış. Haliyle binalar yıkılırken ortaya çıkardığı tehlikeler de yeni yeni dikkat çekiyor. Daha önce birçok şehrin bile su temin eden borularının çoğunluğu asbestliyken veya asbest birçok şekilde hayatın içindeyken şimdi artık bertaraf edilme noktasına geldi. Gerek inşaatların yıkımında gerekse asbestli boruların nasıl taşınacağı, nasıl bertaraf edileceği hususu yönetmeliklere tabi. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili. Onlar işin daha çok iş sağlığı, işçi sağlığıyla ilgili alanında. Bizler de bu ürünün nasıl elde edileceği, bunların nasıl muhafaza edileceği, taşınmasının nasıl olacağı, nasıl bertaraf edileceği hususunu tek tek çalıştık. Bunlar bir yönetmeliğe tabi. Kimse rastgele bina yıkıp, sonra kamyonlara bunu taşıyıp sonra da çöplüklere, depolama yapılan alanlara götürüp atamaz. Eğer yönetmeliklere uymayan, bu konuda dikkatli ve titiz davranmayan olursa Türkiye'de çevre cezaları en ağır cezalardır. Yeni yıl ile birlikte 600 küsur bin lira olan ceza 700 küsur bin liraya çıktı. Eğer insan sağlığını, toplum sağlığını etkileyen şekilde bir ortam var ise bunu 3 katına artırmak da Bakanlar Kurulu'nun yetkisinde. Neredeyse 2 milyon lira bir cezası var."
"Hep birlikte takip halindeyiz"
Özhaseki, bu alanda denetimlerin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ait olduğunu hatırlatarak, "Aynı zamanda belediyelerimiz de bizden bu tür işlerle ilgili yetki istediklerinde zaten yetkiyi de veriyoruz. Hep birlikte takip halindeyiz. Ancak eğer bu konuda yeterli olmayan bir durum varsa veya izin almadan kendi başına yapanlar varsa ihbarları her zaman bekliyoruz. Olduğu zaman birebir takip ederiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Olmadığı halde bazen bir zanla toplumu tedirgin etmek doğru değil. Bu konuda aslında bir yeni yönetmelik çalışması daha var bizde. O yönetmelikte daha önceden uygulamalarda ortaya çıkmış olan birtakım aksaklıkları giderebilecek şekilde detaylı çalışmalar da yaptık. Bir aya kadar da onları yayınlarız. Bu konuda önümüzdeki süreçte hele hele yılda 500 bin binanın değişiminden bahsettiğimiz ortamda, büyük bir titizlikle takip edip, standarda kavuşturmak bizim birinci işimiz." diye konuştu.
Suriyelilere kalıcı konut
Özhaseki, Suriyelilere kalıcı konut projesinde son durumun sorulması üzerine, Zeytin Dalı Harekatı'nın büyük bir titizlikle devam ettiğini söyledi.
Sivillerin zarar görmemesi için harekatın büyük titizlikle yürütüldüğünü belirten Özhaseki, "Bu konuda hükümetimizin kararı çok net, sivil halka asla bir zarar olmasın. Ama dışarıdan birtakım güçlerin elinde maşa olmuş, eline silah almış, sivil halkı öldürmekten asla kaçınmayan katiller sürüsü de hesabını verecek. Bu noktada titizlikle yapılan çalışmalar neticesinde haliyle ortaya çıkacak birtakım ihtiyaçlar olacak. Bunlar şimdi yavaş yavaş tespit ediliyor. Neler yapılacağı hususu konuşuluyor. Kalıcı konutlar da elbette gündeme gelecek. Önümüzdeki günlerde konuşulacak şeyler." dedi.
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?