Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen "Kapasite Artırımı ve Korunan Alanlardaki Uygulamalar" konulu eğitim semineri Zonguldak'ta başladı.
Üç gün sürecek olan eğitim seminerine Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ev sahipliği yapacak. Dedeman Otel'de gerçekleştirilen eğitim seminerine Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, genel müdür yardımcıları, Çevre ve Şehircilik Zonguldak İl Müdürü Mustafa Özmen ve personel katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından programda genel müdürlüğün tanıtım filmi izlendi. Seminerin açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Özmen, "Zonguldak ilinde tabiat varlıkları olaraktan iki SİT alanımız, 11 adet mağaramız ve 372 adet anıt ağacımız mevcuttur. Siz değerli katılımcıların ilimizde bulunmasından dolayı duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bu gün başlayarak üç gün sürecek olan eğitim sizlere büyük bir katkı sağlayacağına inanıyor, bir başka eğitim ile sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağımı ifade etmek isterim" dedi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ise, Zonguldak ve kömürün önemine değindi. İyimaya, "Tarihe şahitlik yapan, tarihsel dönem içerisinde, Cumhuriyet dönemimizde özellikle kömürün anlamını bilmemek mümkün değil. Zonguldak ilinde bu eğitim seminerimizin yapılması beni ayrıca mutlu etmiştir. Zonguldak ili nereden çıktı, Akdeniz vardı, Ege vardı, özelikle Karadeniz'de, İç Anadolu'da, bu bölgelerde eğitimlerimizin yapılması bakanlık olarak bundan sonraki süreçlerde bir prensip haline getirilmeye başlanıldı" diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkileri hakkında da katılımcılara bilgiler aktaran İyimaya şöyle dedi:
"Bunun nedenleri artık biz Türkiye'nin her noktasında olmalıyız. Doğal SİT'leri ile özel çevre koruma bölgeleriyle ve diğer korunan alanlarla Türkiye'nin her yerinde her noktasında olmalıyız. Arkadaşlarımızdan özellikle birkaç konuda aksayan yönlerin benim tarafımdan dikkate edilmesi hususunda bahsedeceğimi söyledim. Daha sonra belki daire başkanlarımız bu söylediklerime ilave şeyler söyleyeceklerdir ama ben aksayan, özellikle illerimizdeki aksayan ve çekilen sıkıntıların yok edilebilmesi için bir iki noktaya dikkat çekmek istiyorum. Bizim korunan alanlarda planlama çalışmalarımız var. Plan onayı hizmetlerimiz var. Bunlar nerelerde var, 383 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile özel çevre koruma bölgelerinde var. Özel çevre koruma bölgelerinde bildiğiniz gibi yerel idarelerin valilik görev alanı içerisinde il genel meclisinin, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde belediye meclisinin yasa gereğince plan onama yetkisi vardır. Buralarda belediyeler yer almasına rağmen belediye başkanlıkları var olmasına rağmen 383 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname bunun onay yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne verildi. Bu nedenden dolayı özellikle kömürün Cumhuriyet ile çocukluk dönemimiz ile ekonomiye olan katkısı ve halen olan katkılarının daha iyileştirilmesi ve bölgeye verdiği özellikten dolayı Zonguldak ilinde olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bunun dışında hangi yetkilerimiz var. 644 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Milli Parklar, Tabiat Varlıkları, doğal SİT alanları ve doğal SİT alanlarında da planlama yetkisi bakanlığımızdadır."
Açılış konuşmalarının ardından program daire başkanlarının sunumları ile devam etti. - ZONGULDAK
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Eğitim Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?