Cumhurbaşkanı Gül'den Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee Onuruna Akşam Yemeği - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Gül'den Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee Onuruna Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Gül\'den Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee Onuruna Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi.

08.10.2013 11:12

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee onuruna Çankaya Köşkü'nde resmi akşam yemeği verdi. CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE 15 YIL SONRA İLK ZİYARET Yemek öncesinde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'dan ülkemize Cumhurbaşkanı düzeyinde 15 yıl aradan sonra ilk ziyaretin gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 'Bu anlamlı vesileyle ülkemize gelen siz kıymetli misafirlerimize 'hoşgeldiniz' diyor, hepinizi en kalbi hislerimle selamlıyorumö dedi.

'İLİŞKİLERİMİZİN KÖKENİ ASIRLAR ÖNCESİNE DAYANMAKTADIRö Türkiye ve Hindistan arasındaki ilişkilerin kökeninin asırlar öncesine dayandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: 'Ülkelerimiz arasındaki ilk temas, Seydi (Sidi) Ali Reis'in 1556 yılında çıktığı sefer sırasında Gücerat açıklarında Fil Tufanı'na yakalanmasıyla gerçekleşmiştir. Bu felaket üzerine Babür İmparatoru Hümayun, Seydi Ali Reis'i Delhi'ye davet etmiş ve böylece ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin temelleri atılmıştır. Halklarımız arasındaki dostluğun da temelini oluşturan bu tarihi olay, ilerleyen dönemde yoğun bir karşılıklı etkileşimin kapısını aralamıştır. Bu etkileşimin izleri, günümüzde de tüm canlılığıyla yaşatılmaktadır. Dilinizdeki Türkçe kelimeler, bunun en müşahhas nişanesidir. Bugün birbirimize "dost" dediğimizde, gönüllerimiz ve yüreklerimiz kadar dillerimiz de aynı sesleri telaffuz etmektedir. Bu köklü dostluk ve muhabbet, yakın tarihimizde birçok kez kendini göstermiştir.ö

'TÜRK İNSANI BALKAN SAVAŞLARINDAKİ YARDIMINIZI HİÇBİR ZAMAN UNUTMAMIŞTIRö Türk insanının, 1912-1913 Balkan Savaşları'nda yaralanan askerlerimize yardım etmek üzere Hindistan'dan İstanbul'a gelen sağlık heyetini hiçbir zaman unutmadığını da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan Bağımsızlık Hareketinin liderlerinden Nehru'nun, Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı'nda kazandığı zaferleri, üstelik hapishanedeyken kutlamasının hafızalarda tazeliğini koruduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan ile bu köklü ilişkilerin bir nişanesi olarak, Ankara'daki iki caddeye, Avrupa dışında ilk Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Hintli şair Tagore ile büyük devlet adamı Gandhi'nin isimlerinin verildiğini de belirtti.

'İLİŞKİLERİMİZİ HER ALANDA YOĞUNLAŞTIRMAK VE YENİ BİR DİNAMİZME KAVUŞTURMAK ARZUSUNDAYIZö İki ülke arasındaki dostane ilişkilere, 2010 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sırasında tüm canlılığıyla şahitlik ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 'Hindistan halkı ve yöneticileri, ziyaretimiz boyunca bizlere çok yakın bir ilgi ve sıcak misafirperverlik göstermişlerdi. Bu vesileyle, gözden ırak olsak da, gönülden ırak olmadığımızı bir kez daha idrak etmiştik. İlişkilerimizin tarihi ve beşeri derinliği, günümüzde de iş birliğimizin daha ileriye taşınması için güçlü bir zemin oluşturmaktadır. Bu çerçevede, Hindistan'la ilişkilerimizi, 1951 tarihli Dostluk Anlaşmamızın ruhuna uygun olarak her alanda yoğunlaştırmak ve yeni bir dinamizme kavuşturmak arzusundayız. Hintli dostlarımızın bu yöndeki iradelerinin ne denli güçlü olduğunu bugün bir kez daha memnuniyetle müşahede ettimö dedi.

BÖLGELERİNİN YÜKSELEN MERKEZLERİ: TÜRKİYE VE HİNDİSTAN Bölgelerinin yükselen merkezleri konumundaki Türkiye ve Hindistan'ın, ikili konuların yanı sıra Asya coğrafyasında, G-20 bünyesinde ve dünyayı ilgilendiren pek çok başlıkta büyük bir iş birliği potansiyeline sahip olduğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bu potansiyelden layıkıyla yararlanılmasının, ikili ilişkilerin itici gücünü oluşturan ekonomik ve ticari bağların pekiştirilmesine bağlı olduğunu aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, iş, yatırım, finans, ticaret gibi alanlardaki iş birliğinin, müşterek gayretlerle kısa süre içinde çok daha ileri safhalara götürülebileceğine olan inancını dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: 'Bunun için karşılıklı üst düzey temasların yoğunlaştırılması şarttır. Kısa süre içinde Cumhurbaşkanı düzeyinde karşılıklı olarak iki ziyaret gerçekleştirerek, bu alanda iyi bir başlangıç yaptık. Bu ivmeyi her seviyede güçlü şekilde korumamız gerektiği kanaatindeyim. Dünyanın gıptayla takip edilen bu iki ülkesi arasındaki ilişkilerde ortaya çıkartılacak sinerji, sadece ülkelerimiz ve halklarımızın değil, bölgelerimizin de yararına olacaktır."

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber-Kamera: ANKARA (DHA)

==================

(Tür: Ankara)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Gül'den Hindistan Cumhurbaşkanı Mukherjee Onuruna Akşam Yemeği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement