Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Yatırımcıya işin başında danışmanlık desteği vereceğiz ve bu desteğimiz üretim aşamasına kadar devam edecek. Biz yatırımcılarımızla oturacağız, konuşacağız ve bu işin nasıl, ne şekilde yapılacağına birlikte karar vereceğiz. İlk kez böyle bir modeli ortaya koyuyoruz." dedi.
Bakan Elvan, kent merkezindeki bir otelde düzenlenen "Cazibe Merkezleri İstişare Toplantısı"nda iş adamları ve sanayicilerle bir araya geldi.
Elvan burada yaptığı konuşmada, Doğu Anadolu'nun yıllarca terörden kaynaklı sıkıntılar yüzünden gelişmişlik ve kalkınmada diğer illere göre geride kaldığını belirterek, "Hükümetimizin, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın güçlü iradeleri ve bu konudaki kararlı tutumlarıyla, teröre yönelik çok ciddi başarılar elde ettik. Artık bu bölgenin terörle anılmasını istemiyoruz. Terörün kökünü kurutma noktasına geldik. Bundan sonra yapacağımız iş kalkınma, gelişme ve büyüme olacak. Cazibe merkezleri programıyla şimdiden bunları konuşmaya başladık." ifadesini kullandı.
Dünyada hızlı değişim ve dönüşümlerin yaşandığına işaret eden Elvan, iş adamlarından ve sanayicilerden bu gelişmelere ayak uydurmalarını istedi. İş adamlarının yeni bir yönetim anlayışı benimsemesi gerektiğini de söyleyen Elvan, şöyle devam etti:
"Yani kurduğumuz şirketleri iyi yönetmemiz ve dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmemiz lazım. Erzincan 'liman şehri değil, gelişemez' anlayışına sahip olmamamız lazım. Dünyada öyle yerler var ki Erzincan gibi potansiyeli yok, ama gelişmiş. Çünkü oraların güçlü bir altyapısı var. İnsana yatırım yapılmış ve girişimcilik ruhu var. Bunu sağlamamız lazım. Siz bu yeteneğe, beceriye ve güce sahipsiniz. Bu güven Erzincan'da var. Erzincan'ın potansiyeline baktığınızda güçlü madencilik altyapısı var. Makine imalatına yönelikte altyapı oluşmuş durumda. Kavşak konumundaki Erzincan, bölgenin en önemli cazibe merkezleri konumuna gelebilir ve gelecektir."
"Geri kalmışlık tabirini defterden çıkaralım dedik"
Elvan, Cazibe Merkezleri Programından önce çok sayıda teşvik tedbirini uygulamaya koyduklarını hatırlattı. 2011 yılından itibaren uygulamaya koydukları teşvik mekanizmasının da etkili olduğunu dile getiren Elvan, 2011 yılında ve sonrasında da birçok yatırımcının bölgeye yatırım yaptığını, ama artık bunun ötesine geçilmesi gerektiğini ifade etti. Bakan Elvan, "Gerçekten yatırımcıyı omuzlarımızda taşıyacak, yükünü alacak bir mekanizmayı ortaya koymalıyız ve bu geri kalmışlık tabirini defterden silmeliyiz dedik. Başbakanımızın verdiği talimat çerçevesinde çalışmalarımıza başladık." diye konuştu.
Elvan, bölge için ilk kez bu kadar büyük, kapsamlı bir teşvik paketinin uygulamaya konulduğa dikkati çekti.
"Yatırımcıya destek olmak boynumuzun borcu"
Teşvik paketi uygulamasını büyük mutlulukla gerçekleştirdiklerini belirten Elvan, şunları söyledi:
"Beklentimizin oldukça üzerinde bir başvuru söz konusu. Bu, bizi, Başbakanımızı ziyadesiyle memnun etmekte. Bundan sonraki süreçte biz de sizin yanınızda olacağız. Siz yatırım yapacaksınız, ama biz kamuya yatırım yapar gibi yanınızda olacağız. İşin başından sonuna beraber yürüyeceğiz. Sıkıntılarınız, dertleriniz varsa biz çözeceğiz. Hep bürokrasideki o zorluklardan şikayet ederdiniz. Bu zorluklarda da biz yanınızda olacağız. Siz çalışmanızı yaparken biz danışman gibi önünüzü açacak, ne varsa yapacağız. Yatırımcıya destek olmak boynumuzun borcu."
Cazibe Merkezleri Programının genel koordinasyonunu bakanlığının yaptığını hatırlatan Elvan, başvuruların Yatırım Destek Ofisi ve Kalkınma Bankasına doğrudan yapılabileceğini anlattı.
Dün akşam itibariyle programa başvuran iş dünyası temsilcilerinin toplam proje tutarının 23 milyar lirayı geçtiğini vurgulayan Elvan, şunları kaydetti:
"Yani 23 milyar liralık bir yatırımı yapmayı taahhüt ettiler. Erzincan için de 1,5 milyar liranın üzerinde bir başvuru var. Bu da önemli bir miktar. Yatırımcıya işin başında danışmanlık desteği vereceğiz ve bu desteğimiz üretim aşamasına kadar devam edecek. Biz yatırımcılarımızla oturacağız, konuşacağız ve bu işin nasıl, ne şekilde yapılacağına birlikte karar vereceğiz. İlk kez böyle bir modeli ortaya koyuyoruz. Biz illerimize belirli roller vermek, her ilimizin belirli alanda uzmanlaşmasını istiyoruz. Bu sağlanırsa bir kümelenme olur. Bu da aynı sektörde faaliyet gösteren çok sayıda işletmenin bir arada bulunması demektedir. Bu da maliyetin düşmesine üretimin artmasına neden olacaktır."
"Topyekün kalkınmayı amaçlıyoruz"
Üniversitelerin sanayiyle iç içe olmasını isteyen Elvan, bu şekilde üniversitelerin de kentle gelişeceğini belirtti.
Elvan, "Yani biz burada topyekün kalkınmayı amaçlıyoruz. Geçmişte bazı yanlışlar oldu. AK Parti hükümetleri öncesi bir fabrika yapıldı ve o fabrikanın sürdürülebilirliği kalmadığı için atıl duruma düştü. Birçoğu küçük ölçekliydi. Bunlar da zaten sürdürülemedi. Buradaki hedefimiz geçmiş deneyimlerimizi dikkate alarak gerçek anlamda ilin kalkınmasına, gelişmesine katkı sağlayacak mekanizmayı oluşturmak. Başvurularınız da bunun ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.
Elvan, konuşmaların sonunda salonda bulunan sanayici ve iş adamları arasında yatırım yapmak isteyenlerin el kaldırmasını istedi. Bunun üzerine salondaki yaklaşık 60 sanayici ve iş adamı elini kaldırdı. Erzincan'a yatırım yapmak isteyen bazı iş adamlarını kürsüye davet edip yatırım yapmak istedikleri konu hakkında bilgi alan Elvan, ardından yatırımcıların sorularını cevaplandırdı.
Toplantıya, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan milletvekilleri Serkan Bayram, Sebahattin Karakelle, Başbakan Başdanışmanı Süleyman Karaman, Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Ahmet Buçukoğlu, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sanayiciler ve iş adamları katıldı.
Son Dakika › Güncel › Devletten Yatırımcıya Danışmanlık Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?