Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-4

Dha Yurt Bülteni-4

1)GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, SINIR HATTINDAGENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Suriye sınırındaki Kilis, Gaziantep ve Hatay'daki birlikleri denetleyip Fırat Kalkanı Harekatı'nın son durumuna ilişkin incelemelerde bulundu.

20.12.2016 11:53

1)GENELKURMAY BAŞKANI AKAR, SINIR HATTINDA

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Suriye sınırındaki Kilis, Gaziantep ve Hatay'daki birlikleri denetleyip Fırat Kalkanı Harekatı'nın son durumuna ilişkin incelemelerde bulundu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ile birlikte Kilis'te bulunan Fırat Kalkanı Harekatı'nın yönetildiği merkezi denetledi. Orgeneral Akar, Fırat Kalkanı Harekatı hakkında bölgede bulunan komutanlıklardan son duruma yönelik bilgi ve değerlendirmeleri alıp Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde konuşlu 106'ncı Topçu Alay Komutanlığı ve Kahramanmaraş 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulundu. Orgeneral Akar, buradaki temaslarının ardından Hatay Narlıca'da konuşlu 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı ve Cilvegözü Sınır Kapısı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı'na ait Cilvegözü Sahra Hastanesi'ni de dolaşarak incelemelerde bulundu.

Görüntü Dökümü

----------------------------

Orgeneral Akar'ın temaslarından fotoğraflar

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 87 MB

==================================================

(GÖRÜNTÜ EKİYLE YENİDEN)

2)AYVALIK' TA MÜLTECİ TEKNESİ BATTI: 5 ÖLÜ

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde, mültecileri taşıyan tekne batması sonucu 5 kişi yaşamını yitirirken, 8 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kayıp olan bir kişinin arandığı bildirildi.Bugün saat 06.30 sıralarında Balıkesir'in Ayvalık'ın ilçesinden Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmeye çalışan Afganistan uyruklu mültecileri taşıyan fiber tekne Maden Adası açıklarında battı. 4'ü çocuk 1'i kadın 5 mülteci yaşamını yitirdi. 8 mülteci ise sahil güvenlik tarafından kurtarıldı. Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, mültecilerin ifadelerine göre içinde 14 kişi bulunduğu öğrenilen teknedeki kayıp olan bir kişi için arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Mültecilerden birinin cesedinin otopsiye götürülürken görüntüsü

-Kurtarılan mülteci çocuklardan birinin görüntüsü

-Ayvalık Devlet Hastanesi'nden görüntü

-Genel ve detay görüntüler

(Haber-Kamera: Kadri KAYA/ AYVALIK (Balıkesir),

==================================================

3)SINIRDA ÇİNLİ VE POLİSİN DİYALOGU GÜLDÜRDÜ

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ne Suriye'nin Halep kentine gitmek için motosikletiyle gelen Çinli Chen Liang Quan'ın, Cilvegözü Sınır Kapısı öncesi kurulan kontrol noktasında bir polis memuru ile diyalogu güldürdü.

İnsanı Yardım Vakfı'nın (İHH) çağrısı ile Reyhanlı'ya gelenlerin nöbet tuttuğu alana gelen motosikletli gezgin Chen Liang Quan'ın, polis noktasından geçişine izin verilmedi. İngilizce, Çin vatandaşı olduğunu söyleyen Quan, Halep'e gitmek istediğini anlattı. Ancak görevli polislerden birinin Quan'a, "No smoking" (Sigara içmek yasak) demesi çevredekileri güldürdü. Geçişin olmadığını el hareketleri ile anlatmaya çalışan polise çevredeki İngilizce bilen bir kişi yardımcı oldu. İngilizce geçişe izin verilmediğini anlatılan Chen Liang Quan, bölgeden ayrıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Motosikletli Çinli Chen Liang Quan'ın, Cilvegözü Sınır Kapısı öncesi kurulan kontrol noktasında bir polis memuru ile diyalogu

Çinli Chen Liang Quan'ın gidişi

SÜRE: 02'04" BOYUT: 231 MB

Haber: Murat KİBRİTOĞLU-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/REYHANLI, (Hatay),

====================================================

4)KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI'NDA İLK KEZ FOTOKAPANLA KURT GÖRÜNTÜLENDİ

BARTIN ve Kastamonu arasında bulunan Küre Dağları Milli Parkı'nda fotokapanla ilk kez kurt görüntülendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 10'ncu Bölge Müdürlüğü Bartın Şubesi, Küre Dağları Milli Park Müdürlüğü ve Bartın Üniversitesi arasında 2 yıl önce imzalanan protokol ile 'Küre Dağları Milli Parkı Fauna Çeşitliliğinin Arşivlenmesi Projesi' başlatıldı. Proje kapsamında yaban hayatın izlenmesi için çalışma yapıldı. Bunun için 37 bin 753 hektar alanı kaplayan Küre Dağları Milli Parkı'nda tespit edilen bölgelere 36 fotokapan kuruldu. Hayvan varlığının tespit edilmesi amacıyla başlatılan çalışmada şimdiye kadar fotokapanlar ile boynuzlu engerek yılanı, karaleylek, çakal, tilki, yaban kedisi, su samuru, erkek ve dişi karaca, yaban domuzu ve ayı görüntülendi. Bu yıl ilk kez milli parkta kurt görüntülendi.

Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, milli parkın değişik bölümlerine kurdukları 36 fotokapan ile önemli görüntüler elde ettiklerini söyledi. Deliorman, "2 yıl önce başlattığımız proje, yaban hayatı ve tür tespiti konusunda bizlere önemli katkılar sağladı. Şu ana kadar 11 tür memeli yabani hayvanı görüntüleyerek önemli doneler elde ettik. Son olarak ilk kez kurt sürüsü fotokapanlara takıldı. Bu sayede milli parkımızda kurtların da varlığını tespit etmiş olduk" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Fotokapan görüntüleri

-Kurt, domuz, yaban kedisi, ayı, karaca

Süre: 5.59 Boyut: 191 MB

Haber-Kamera: Ayhan ACAR/BARTIN,

==========================================================

5)ADIYAMAN'DA FETÖ/PDY OPERASYONU: 22 GÖZALTI

ADIYAMAN'da, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 22 kişi gözaltına alındı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından askeri darbe girişimi ardından başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında zabıt katibi, infaz koruma memuru ve öğretmenlerin de bulundu 23 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi. Savcılık kararıyla harekete geçen polis, kent merkezi ve ilçelerde sabah erken saatlerde 23 adrese eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda, 22 şüpheli gözaltına alınırken, 1 kişiye ise ulaşılamadı. Gözaltına alınan şüpheliler sağlık kontrollerinin ardından sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ADIYAMAN/DHA

====================================================

(GENİŞ HABERİ)

6)DERİ HASTASI ANNENİN FERYADI: KIZIM İÇİN YAŞAMAK İSTİYORUM

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde, 8 yaşında yakalandığı nadir görülen virütik deri hastalığı nedeniyle tedavi gören 41 yaşındaki Sibel Oflas, "Kızım için yaşamak istiyorum" dedi.

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde oturan bir çocuk annesi Sibel Oflas, küçük yaşta yakalandığı genetik deri hastalığı tedavisi için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. Oflas, çok nadir görülen ve tedavisi olmayan hastalığı nedeniyle vücudunun her yanında yaralar oluştuğunu, uzuv kaybı yaşadığını söyledi. Sibel Oflas, "Vücudumun parçalanıp kesilmesine dayanamıyorum. Rahmim alındı, sol kulağımın yarısı, yüzümün bir kısmı kesildi sıra parmaklarıma geldi" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ÖZAL'DAN YARDIM İSTEDİ

Hastalığıyla 8 yaşında tanıştığını, 16 yaşına geldiğinde mücadele edemez duruma geldiğini söyleyen Sibel Oflas, "Lise 2'nci sınıf öğrencisiydim. O zaman Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal'a mektup yazıp yardım istedim. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne gönderdi. 15 günlük tedavi sürecinde, genetik virütik bir deri hastalığına yakalandığımı öğrendim. Latince adı 'Epidermal displazi verrusiformis'. O günden beri aynı ilacı kullanıyorum. Artık ilacın hiçbir işe yaramadığı ortada" dedi.

GENİTAL BÖLGELERDE KANSER

30 yaşına geldiğinde hastalığın genital organda kansere dönüştüğünü belirten Oflas, "Hastalığımla ilgili uzmanlara ulaşmak istiyorum. Kanser vücudumun farklı yerlerinde de görülmeye başladı. Uzuvlarımı tek tek kaybediyorum. Benim için yapacak bir şey olmadığı söyleniyor. Buradan seslenmek istiyorum. Hastalığımla ilgili araştırma yapan doktorlara ulaşmak istiyorum. Bu hastalığın uzmanı doktor ve tedavi merkezlerine sesleniyorum, sesimi duysunlar. 16 yaşındaki kızım Nurşah Dilşad için yaşamak istiyorum" diye konuştu.

DÜNYADA 250 HASTA VAR

Bu hastalığın dünyada 250 kişide olduğunu öğrendiğini söyleyen Oflas, "Hastalığa yakalanan sayısı çok az olduğu için tedavisi ile ilgili pek araştırma yapılamıyor. Araştırma yapan varsa da ben bilmiyorum. Sizin aracılığınızla sesimi duyurup onlara ulaşmak istiyorum. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki doktorlarım ellerinden geleni yapıyor. Ancak hastalığın yayılmasının önüne geçemiyorlar" diye konuştu.

SİĞİLE BENZİYOR

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Alpsoy, Sibel Oflas'ın hastalığının kalıtımsal olduğunu aktardı. Prof. Dr. Alpsoy, "Çekinik olarak aktarıldığı için her kuşakta hastalık görülmeyebiliyor. Kuşak atlayarak kalıtımsal devam eden bir hastalık. Hastalığın bazı özel deri belirtileri var. Bunlar günlük hayatta sık sık karşılaştığımız siğili andıran, üzeri düz, deriden kabarık, genellikle deri renginde ya da sarımsı lezyonlar şeklinde. Ayrıca yine üzeri düz pembe kırmızı bazen kepeklenme gösteren yassı belirtilere de yol açabiliyor. Hastalık sıklıkla erken çocukluk döneminde ortaya çıkıyor. Hastalığın gelişiminde güneş ışığının özel bir rolü var. Bulunduğumuz coğrafyada da güneş ışığı bol miktarda var. Eğer kişi erken dönemlerde güneş ışığı ile yoğun olarak karşılaşırsa, biraz önce tanımlamaya çalıştığım belirtiler daha erken ortaya çıkıyor. Güneş ışığının ikinci bir önemli etkisi var. Ne yazık ki bu deri belirtilerinin üzerinden ve açık alanlarda normal gibi görünen deriden bazı tümör öncüsü belirtiler ya da tümöral hastalıklar gelişebiliyor. Güneş ışınları bu tümör öncüsü ya da tümöral belirtilerin gelişiminde de rol alabiliyor" diye konuştu.

SON DERECE NADİR GÖRÜLÜYOR

Hastalığın ülkemizde ve dünyada görülürlüğünün de pek sık olmadığını söyleyen Prof. Dr. Erkan Alpsoy, "Son derece nadir görülen bir hastalık. Daha çok bu hastalığın bulunduğu ailelerde bu birikimler görülüyor. Ben dermatolog olarak yaklaşık 26 yıldır çalışıyorum. Bu süre içerisinde sadece üç tane epidermal displazi verrusiformis adını verdiğim bu genetik hastalığı gördüm. Bu hastalarda insan popilon virüslerine karşı hassasiyet oluyor. Çok erken yaşta bu virüsleri vücutlarında taşıyıp daha sonra da az önce tanımladığımız belirtileri geliştirmeye başlıyorlar" dedi.

KESİN TEDAVİ GEN TEDAVİLERİNDEN SONRA

Hastalığın ülkemizde ve dünyadaki gelişimini ve tedavisini anlatan Prof. Dr. Alpsoy, şöyle dedi:

"Hastalığın kesin bir tedavisi yok. Genetik bir hastalık, belki ilerleyen yıllarda gen tedavilerinin devreye girmesiyle kesin tedavi edebileceğiz, ama günümüzde öncelikle bu tümör öncüsü ya da tümör gelişimini önlemek için güneşten kaçınma önemli bir koruyucu yöntem olabilir. Bu tip hastaların buna dikkat etmesi gerekiyor. İkincisi gelişen tümör öncüsü ya da tümör hastalığı erkenden tanınır ise çok kolay yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu durumda hastanın tedaviye bağlı yan etkileri de son derece sınırlı oluyor. Ayrıca bu tümör öncüsü ya da tümör hastalığının gelişimini önlemek için de bazı ilaçlarımız var. Bunlarda temelde A vitamini asitleri düzenli kullanıldığında hem tümör öncesi belirtilerin hem de tümörlerin gelişimini engelleyebiliyor."

Görüntü Dökümü

-------------------------

Üniversite hastanesi dış plan görüntü

RÖP 1: Sibel Oflas

Sibel Oflas vücudundaki yara yerleri göstermesi

RÖP 2: Prof. Dr. Erkan Alpsoy

202 MB/// 06.20ö

HABER- KAMERA: Erol AKKIR/ANTALYA,

==========================================================

7)AKSARAY'DA KAYBOLAN ZİHİNSEL ENGELLİ GENÇ 18 GÜNDÜR ARANIYOR

AKSARAY'da, 3 Aralık günü evinden çıktıktan sonra bir daha dönmeyen zihinsel engelli 30 yaşındaki Ferhat Örün'ün bulunması için çalışmalar sürüyor. 18 gündün kayıp olan Örün'ün Organize Sanayi Bölgesi'ndeki su kanalına düşmüş olabileceği ihtimali üzerine ekipler çalışma başlattı. İçinden su akan ve yer yer don tutan kanal otlarla kaplı olduğu için iş makineleri yardımıyla yapılan arama çalışmalarında Ferhat Örün'ün izine rastlanmadı. Yetkililer yapılan ihbarlar doğrultusunda arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Aksaray merkeze bağlı Taşpınar Beldesi'nden oturan Ferhat Örün, '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' olan cumartesi günü öğle saatlerinde gezmek için belediye otobüsü ile kent merkezine geldi. Ancak akşam saat 17.00'daki beldeye giden son otobüsle geri dönmemesi üzerine ailesi polise haber verdi. Yapılan inceleme Örün'ün, en son beldeye giden Aksaray-Adana karayolu üzerindeki Organize Sanayi Bölgesi'nin önünden geçtiği ve görüntüsünün sanayi bölgesinin A kapısının güvenlik kamerasına yansıdığını tespit etti.

Belediye otobüsünü kaçırıp, yürüyerek beldeye dönmeye çalıştığı üzerinde durulan Örün'ün bulunması için Jandarma, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nden (UMKE) oluşan 20 kişilik ekip tarafından arama çalışması başlatıldı. Arama çalışmaları Ferhat Örün'ün en son görüldüğü yer olan Aksaray merkeze bağlı Bağlıköy mevkisinde yoğunlaştırılırken, çalışmalara 112 Acil ve jandarma ekipleri de katıldı. Jandarmalar, iz takip köpeklerini de getirdi. Hasan Dağı etekleri ve Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan aramalarda Ferhat Örün ile ilgili hiçbir ize ulaşılamadı.

18 gündür kayıp olan Ferhat Örün'ün ailesinin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sulama kanalına düşmüş olabileceğini bildirmesi üzerine AFAD ekipleri tarafından kanalda arama çalışması başlatıldı. İçinden su akan ve yer yer donan kanalın otlarla kaplanmış olması üzerine iş makinelerini devreyle sokan kurtarma ekipleri 8 kilometre uzunluktaki kanalda Ferhat Örün'ü aradı. Ancak Ferhat Örün'ün izine rastlanmadı. Yetkililer yapılan ihbarlar doğrultusunda Ferhat Örün'ün bulunması için arama çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Arama çalışmalarına katılan Ferhat'ın kardeşi 27 yaşındaki İhsan Örün, "Hala kardeşimi bulamadık. Yapılan çalışmalardan hiçbir sonuç alamadık. Görenler, duyanlar, Allah rızası için bir yardım etsinler. Bize haber versinler. AFAD ekipleriyle birlikte arıyoruz. Çok zor durumdayız. Ne çektiğimizi biz bilirizö dedi.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Arama çalışmalarından detay

-İş makineleriyle yapılan çalışma

-Kaybolan Ferhat Örün'ün fotoğrafı

Haber-Kamera: Hasan BÖLÜKBAŞ/AKSARAY, DHA))

===========================================

8)YÜKSEKOVA'DAN HALEP'E YARDIM ELİ

HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde Eğitim Bir-Sen tarafından Halep'e 1 TIR un gönderildi.

Yüksekova İpek Yolu üzerinde bulunan bir alışveriş merkezi önünde topalan Eğitim Bir-Sen üyeleri TIR'a un yükledikten sonra basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması Eğitim Bir-Sen Yüksekova Şube Başkanı Mustafa Can tarafından okudu. Can, Halep'e yardım eli uzatmak ve onlar için dua etmek amacıyla toplandıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Memur-Sen'in Türkiye genelinde başlattği kampanyaya 'Yüksekova'dan Halep'e vahdet ruhuyla insanlığı utançtan kurtar' diyerek yola çıktık. Yüksekova Eğitim Bir Sen ailesi olarak kampanyaya halkımızın her kesimini dahil ederek un topladık. Esnafından öğretmenine, şoföründen memuruna kadar bu kampanyaya destek olan herkese minnettarız."

Görüntü Dökümü:

----------------

-Halep'e yola çıkacak yarım tırı

-Tıra asılan pankart

-Açıklama

-Genel Detaylar

Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari),

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement