Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-5

Dha Yurt Bülteni-5

1)RAKKA OPERASYONU'NDA, 4 KÖY VE 7 MEZRA IŞİD'TEN ALINDISURİYE'nin Rakka kentini IŞİD'ten kurtarmak için Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) 3 gün önce 'Fırat'ın Gazzabı' adıyla başlattığı operasyon devam ederken, iki koldan Rakka'ya ilerleyen güçlerin 4 köy ile 7 mezrayı IŞİD'ten aldığı belirtildi.

08.11.2016 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1)RAKKA OPERASYONU'NDA, 4 KÖY VE 7 MEZRA IŞİD'TEN ALINDI

SURİYE'nin Rakka kentini IŞİD'ten kurtarmak için Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) 3 gün önce 'Fırat'ın Gazzabı' adıyla başlattığı operasyon devam ederken, iki koldan Rakka'ya ilerleyen güçlerin 4 köy ile 7 mezrayı IŞİD'ten aldığı belirtildi. Suriye'de başkent olarak belirledikleri Rakka'yı bırakmak istemeyen IŞİD'liler ile çok şiddetli çatışmalar görülürken IŞİD'in zaman zaman intihar saldırıları ile DSG'yi durdurmaya çalıştığı belirtildi. Musul operasyonunda olduğu gibi Rakka operasyonunda da ABD askerleri modern silah ve teknik cihazlarla operasyonun ön saflarında yer aldı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteği ile ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu DSG'nin 3 gün önce başlattığı 'Fırat'ın Gazabı' operasyonu sürüyor. Operasyon kapsamında şimdiye kadar Wehid, Um Sefa, Abdullah, Lbed köyleri ile Qurtace, Waste, Heran, Cere, Ireqat, Kerzan ve Şeyh Salih mezraları IŞİD'ten alındı. Irak ve Suriye'deki Kürt internet sitelerinde yer alan haberlere göre, DSG'nin yaklaşık 30 bin kişi ile başlattığı operasyonda şimdiye kadar 15 kilometre ilerleme sağlandı. Rakka operasyonunun başlaması ile IŞİD'in Rakka'ya yönelik ilerleyişi durdurmak için yaptığı intihar saldırıları da artmaya başladığı belirtildi. El-Leqte Köyü'nde düzenlenen intihar saldırısında çok sayıda sivilin de öldüğü belirtildi.

ABD ASKERLERLERİ DE ÖN SAFLARDA ÇATIŞIYOR

Rakka Operasyonu yaptıkları DSG içerisinde, YPG, YPJ, Siqur El-Reqa Tugayı, El-Tehrir Tugayı, Şuheda El-Reqqa Tugayı, Hemam El-Türkmen Şehitleri Tugayı, Til Ebyed Devrimciler Tugayı ve Süryani Askeri Meclisin yer aldığı belirtilirken, ABD askerlerinin de operasyonun ön saflarında yer aldıkları belirtiliyor. Musul Operasyonu'nda olduğu gibi Rakka Operasyonu'nda da ABD askerlerinin modern silah ve teknik cihazlar ile operasyonun ön saflarında yer aldıkları ve daha çok hava saldırıları için koordinat belirledikleri belirtildi.

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, -

======================================

2)YARGITAY BAŞKANI CİRİT: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ ADALET TAYİN EDECEKTİR

YARGITAY Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Türkiye'nin geleceği ve bekasının ancak adaletle tayin olacağını söyledi. İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Yargıtay mensubuyla birlikte Antalya'da yeni kurulan bölge adliye binasında incelemelerde bulundu. Ziyarete Vali Münir Karaloğlu da katıldı. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Ali Nevzat Açıkgöz ile Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Rıza Can'dan bilgi alan Yargıtay Başkanı Cirit, daha sonra Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın onurlarına verdiği yemeğe katıldı.Cirit, bölge adliye mahkemelerinin yeniden sisteme girdiğini belirtti. Cirit, "İki dereceli yargılama sisteminden 3 dereceli yargılama sistemine geçildi. Tüm dünyada olan 3 dereceli yargılama sistemi, bizde de yeniden faaliyete geçmiş oldu. Yargıtay olarak bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesini önemsiyoruz. Yargıtay'ın 700 kadar hakimini bölge adliye mahkemelerinde görevlendirdik. Bölge adliye mahkemelerinin sistem içerisinde etkin ve adil bir filtreleme yapacağını ve adalete daha kısa zamanda ulaşılacağını, davaların çok daha kısa sürede sonuçlanacağına ve milletimizin beklentilerini karşılayacağını ümit ediyoruz" dedi.

DEVLETİN BEKASI VE GELECEĞİ ANCAK ADALETLE TAYİN OLACAKTIR

Bu yeni dönemde bölge adliye mahkemesi başkanlarına, üyelerine ve savcılara büyük görev düştüğünü anlatan Cirit, "Onlar da özveriyle çalışarak Türk halkının beklentilerini karşılayacaktır" dedi. Daha önce yüzde 70 olan yargıya güvenin yüzde 30'a düştüğüne ilişkin iddialarla ilgili "Böyle bir şey yoktur" şeklinde yaptığı açıklamasının farklı yorumlandığını da anlatan Cirit, "Bundan sonra mazeret üretme lüksümüz yok. Daha çok özveriyle çalışacağız ve Türk halkının beklentilerini karşılayacağız. Adaleti sağlayacağız. Zaten Türkiye Cumhuriyeti devletinin bekası ve geleceği de ancak adaletle tayin olacaktır. Bunlar için gayret edip çalışıyoruz" diye konuştu.

ANTALYA'YA YAKIŞAN BİR BİNA

Antalya'nın çok güzel bir şehir olduğunu da aktaran Cirit, "Antalya Bölge Adliye Mahkemesi binasının fiziki ortamı da çok hoş olmuş. Çalışanlar da çok bilgili ve deneyimli, çalışkan arkadaşlarımız. Bölgenin tüm beklentilerini karşılayacak, adaleti gerçekleştirecek insanlar. Adliyeye, yargıya güveni yukarılara doğru çekeceklerdir" dedi.

Görüntü Dökümü

---------------

Antalya Bölge Adliye Mahkemesi'nden görüntü

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve beraberindekiler

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca'ndan

Cirit'in açıklamaları

123 MB/// 03.53"

Haber: Kamera: Mustafa KOZAK/ANTALYA,

==================================================

3)CUMHURBAŞKANINA HAKARETTEN GÖZALTINA ALINDI

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde HDP basın açıklamasına katılan Bodrum Çevre Platformu sözcüsü Ayhan Karahan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi gözaltına alındı.  İskele Meydanı'nda geçen Cuma günü öğle saatlerinde toplanan HDP İlçe Örgütü, milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto etti. Bodrum Çevre Platformu üyesi Ayhan Karahan o gün yaptığı basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bugün akşam saatlerinde gözaltına alınarak İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Karahan'ın HDP eyleminde söylediği, "Bodrum'da sit alanlarını imara açmak isteyen zihniyet ile seçilmiş HDP milletvekillerini gözaltına alan zihniyet aynı zihniyettir. Bu Ensar vakıflarında tecavüze uğrayan çocukları hapseden dünyalarını karartan zihniyetle HDP'li milletvekillerini gözaltına alan zihniyet aynı zihniyettir. Bunlar hırsızdır, katildir, tecavüzcüdür. Bunların en başı en tepede sarayda oturuyor, bütün ne kadar suç delili varsa o sarayda saklıdır. O kaçak saray surları ile birlikte yıkılacak. O sarayın saltanatı ve iktidarı yıkılacak. Korkuları bundandır, bu ülkede sabah akşam darbe oluyor. Yalan söylüyorlar, bunlar darbe karşıt filan değil 12 Eylül faşizminin katmerli devamcıları ve mirasçılarıdır" sözleri nedeniyle gözaltına alındığı öğrenildi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karahan, "Ben o cümlede Cumhurbaşkanı'nın adını geçirmedim. Tabi ki sözlerimin arkasındayım" dedi. Karahan'ın emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Ayhan Karahan'ın polis otosundan inmesi, adliyeye girişi ve konuşması

Adliyeden görüntü

Genel ve Detay görüntü

(Haber: Nilüfer DEMİR- Kamera: Hülya ELTEŞ/ BODRUM (Muğla),

========================================

4)OTO YIKAMACI ÇİFTE SİLAHLA ÖLDÜRÜLDÜ

GAZİANTEP'te oto yıkamacı 19 yaşındaki Muhammet Kaya, 14 suçtan kaydı bulunan husumetli olduğu komşusu Kadir Yılmaz tarafından evinin önünde önce tabanca sonra tüfekle vurularak öldürüldü.

Olay, dün gece Güneş Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Kadir Yılmaz, motosikletiyle geldiği evinin bulunduğu sokakta gördüğü daha önce aralarında anlaşmazlık olan arkadaşı ve komşusu Muhammet Kaya ile tartıştı. Küfürleşmeyle başlayan tartışmada öfkelenen Yılmaz, yanındaki tabancayla Kaya'ya evinin önünde bir el ateş etti. Yılmaz, daha sonra aynı sokaktaki evinden aldığı tüfekle Kaya'ya art arda ateş açtı. Kurşun ve saçmalara hedef olan Kaya ağır yaralanırken, Yılmaz motosikletiyle olay yerinden kaçtı. Muhammet Kaya, çevredekilerin ihbarıyla gelen sağlık görevlileri tarafından Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürüldü. Acil serviste tedaviye alınan Kaya, doktorların müdahalesine karşın kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Ölümüyle yakınlarını yasa boğan ve bekar olan Kaya'nın cesedi, otopsi için Adli Tıp Kurumu'na götürülürken, 'Hırsızlık, kasten yaralama ve yağma-tehdit' suçlarından 14 kaydı bulunan şüpheli Kadir Yılmaz'ın yakalanması için çalışma başlatıldı.

Görüntü Dökümü

------------------------

Adli Tıp Merkezi

Cenaze aracı

Muhammet Kaya'nın fotoğrafları

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet ÖZER-GAZİANTEP-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 78 MB

===================================================

5)630 KİLOMETRE PEDAL ÇEVİRİP ATA'NIN HUZURUNA ÇIKACAKLAR

AYDIN'ın Efeler İlçesi'nden yola çıkan 14 bisikletli Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'ne ulaştı. 630 kilometre pedal çevirecek bisikletliler 10 Kasım'da Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıkmayı planlıyor.

Bisikletliler Derneği Aydın Şubesi'nin Aydın Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla düzenlediği 'Ata'mızın Yolundayız Bisiklet Turu' kapsamında, 14 bisikletli 6 Kasım'da Efeler İlçesi'nden yola çıktı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 78'inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen tura katılan bisikletliler Sandıklı'ya geldi. Gece Sandıklı Öğretmevi'nde konaklayan bisikletliler sabah erken saatlerde Ankara'ya doğru yola çıktı.

Bisikletliler Derneği Aydın Şube Başkanı Hümeyra Yıkılmaz, "Pazar günü Aydın'dan yola çıktık. 4 gün boyunca 630 kilometre yol kat ederek 10 Kasım'da Ata'mızı ziyaret edeceğiz. Bu anlamlı günü anabilmek için ülkemizin dört bir tarafından bisikletliler geliyor. 10 Kasım'da belirli bir noktada bütün bisiklet camiasından gelen arkadaşlarla buluştuktan sonra, Ankara'da bize belirlenen güzergahta bisiklet turu atarak yine bize belirlenen saatte tören için Anıtkabir'e gidiyoruz. Buradaki amacımız Cumhuriyete, Ata'mıza olan bağlılığımızı göstermek. Bu vesileyle de Ata'mızı, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi şükranla, minnetle anmak" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------------------

Bisikletliler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Hümeyra Yıkılmaz ile röportaj

Bisikletliler giderken ve bisikletliler öğretmen evi önünde toplu

59.2 MB/// 01.51"

Haber- Kamera: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar),

====================================================

6)EDİRNE'DE PKK OPERASYONU: 7 GÖZALTI

EDİRNE'de terör örgütü PKK'ya üye olduğu ve faaliyetlerde bulundukları tespit edilen 2'si kadın 7 şüpheli gözaltına alındı. Edirne Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü PKK'ya üye oldukları ve örgüt adına faaliyetlerde bulunduğu tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenledi. Aynı zamanda Dem-Genç üyesi olduğu belirlenen 2'si kadın 7 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde de arama yapıldı. Edirne Sultan 1'nci Murat Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen 7 şüpheli soruşturmaları için emniyete götürüldü.

Görüntü Dökümü

----------------------------------

-Kadın şüphelilerin sağlık kontrol

-Hastaneden çıkışı ve polis aracın binmesi

-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN/EDİRNE,-

========================================================

7)EMNİYETİN ARDINDAN JANDARMANIN PİLOTLARI DA OMÜ'DE EĞİTİLECEK

SAMSUN OMÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Sekreteri ve Ticaret Müdürü Asım Öztel, Jandarma Genel Komutanlığı'nın PPL hususi pilot lisansına sahip 18 subayına çift motorlu uçakları uçurabilmeleri için eğitim vermeye başladıklarını açıkladı. Öztel, ayrıca Jet uçaklarda görev yapacak 4 emniyet personelinin pilotaj eğitiminin de devam ettiği söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde 2011 yılında faaliyete geçen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nde (UZAYTEM) yapılan çalışmalar kapsamında son 3 yılda 200 pilot yetiştirildi.

UZAYTEM Sekreteri ve Ticaret Müdürü Asım Öztel, CPL ticari pilot lisansı, PPL hususi pilot lisansı, ME çift motor lisansı, IR aletli uçuş, FI uçuş öğretmenliği eğitimleri verdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Uçuş eğitim organizasyonumuz bünyesinde yürütülen faaliyetler kapsamında Türk Hava Kurumu öğrencilerine, Girne Üniversitesi öğrencilerine pilotaj eğitimi vermekteyiz. Bunun dışında geçen sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan '4 personel için pilotaj eğitimi hizmet alımı' ihalesini kazanıp sözleşme imzaladık. Jet uçaklarda görev yapacak 4 personele verilen eğitim halen devam ediyor."

'POTANSİYEL VE YETKİNLİĞE SAHİBİZ'

Son olarak Jandarma Genel Komutanlığı'nın 18 askeri personele ME çift motor lisansı eğitimi için yaptığı ihalenin de üniversitede kaldığını anlatan Asım Öztel sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 Kasım itibariyle sözleşme imzalandı. Bu kapsamda PPL dediğimiz hususi pilot lisansına sahip subaylarımıza, ME çift motor eğitimi 7 Kasım itibariyle verilmeye başlandı. 18 askeri personele çift motorlu uçakları uçurulabilmeleri için eğitim vereceğiz. Devletimizin uçucu personel ihtiyacının ya da pilot ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla üniversitemizden eğitim talebinde bulunması durumunda, UZAYTEM bu ihtiyacı karşılayabilecek potansiyele ve yetkinliğe sahiptir."

DEVLET BÜNYESİNDE ÖZEL EĞİTİM VEREN TEK ÜNİVERSİTE

UZAYTEM'in kurulu olduğu alan üzerinde 1 kilometre uzunluğunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden sertifikalandırılmış kontrolsüz bir havaalanı pisti bulunduğunu belirten Öztel şunları söyledi:

"Türkiye genelinde havacılık eğitimi verebilen şuan Anadolu Üniversitesi var. Anadolu Üniversitesi havacılık veya pilotaj eğitimini ÖSYM sınavı ile aldığı öğrencilerine vermektedir. OMÜ'de de bu kapsamda pilotaj bölümünün açılması için gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ancak UZAYTEM bu eğitimi devlet bünyesi altında özel eğitim olarak verebilmektedir. Özel kurs olarak verebilmektedir. UZAYTEM'in dışında başka hiç bir devlet üniversitesinde böyle bir çalışma yapılmamaktadır. Türkiye'nin geneli itibariyle pilotaja ve pilot eğitime duyulan ihtiyaç son yaşanan süreçlerden sonra gün geçtikçe daha da fazla artmaktadır. Hem hava kuvvetlerinin, hem emniyetin, hem jandarmanın ihtiyacı düşünüldüğünde yeni gelişen ve sürekli gelişen bu sektörde pilota her zaman ihtiyaç duyulmaktadır."

UÇAK BAKIMI DA YAPILIYOR

Öztel, pilot eğitiminin yanı sıra uçaklara bakım işlemini de yaptıklarını kaydederek, "2015 yılından itibaren de hangarımızda uçak bakım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda yıllık 200 civarında uçak bakım işi yapıyoruz" diye konuştu. Öztel, UZAYTEM'in bulunduğu alanın coğrafi olarak yılın 330 günü uçuşa müsait bir havasının bulunduğunu belirterek bu durumun da büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Görüntü Dökümü:

-----------------------

-Bakım yapılan uçaklardan detay

-Asım Öztel ile röportaj

-Detaylar

(SÜRE: 5.46 Dk) (BOYUT: 186 MB)

Haber-Kamera: Yaprak KOÇER/ SAMSUN,

======================================================

8)YALOVA'DAKİ İNKILAP VAPURU'NUN SÖKÜMÜNE BAŞLANDI

YALOVA'da, 2009 yılında dönemin Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu tarafından satın alınan ancak, daha sonra tartışmalara neden olan İnkılap Vapuru'nun sökümüne başlandı.

Yalova'da önceki dönemde Belediye Başkanlığı yapan Barbaros Binicioğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden 25 bin dolara satın alarak Yalova'ya getirttiği 'İnkılap Vapuru'nun, sahile özel bir misyon kazandırılması amaçlandı. Görev değişimleri sonrası amacın dışına çıkıldığı gerekçesiyle tartışma yaratan vapur geçen süre içinde hurda yığınına dönünce bulunduğu alandan kaldırılması kararlaştırıldı.

Yalova Belediyesi'nin girişimiyle Makine Kimya Endüstrisi Kurumu tarafından yapılan ihale sonrasında söküm işini alan firma yetkilileri geçtiğimiz günlerde Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ı ziyaret ederek konuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. İhaleyi kazanan firma bugün itibariyle söküm çalışmalarına başladı. Firma tarafından ilk olarak gemide bulunan yanıcı maddelerin söküm işlemi yapılıyor. Daha sonra da vapurun saclarını kesme işlemi gerçekleştirilecek. İnkılap Vapuru'nun söküm işleminin yaklaşık bir ay süreceği belirtildi.

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, -

===================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement