Dışişleri: Musul'dan Geri Çekilme Yok, İntikal Durdu - Son Dakika
Güncel

Dışişleri: Musul'dan Geri Çekilme Yok, İntikal Durdu

Türkiye'nin Musul'a asker göndermesinin ardından yaşanan kriz sonrası Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç "Geri çekilme yok. Ancak intikal durdu." dedi.

08.12.2015 12:32  Güncelleme: 15:06

Türkiye'nin Musul'daki peşmerge eğitim kampına 150 asker göndermesinin ardından Irak'la Türkiye arasında siyasi kriz yaşanmıştı. Yaşanan gerilimle ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan da son dakika açıklaması geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç, yaptığı açıklamada, Musul'daki kamptan geri çekilmenin olmadığını ancak intikalin de durduğunu duyurdu.

"ŞU ANDA GERİ ÇEKİLME YOK"

Tanju Bilgiç, konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye olarak Musul'da yeni değiliz. Şu anda geri çekilme yok ama intikal durdu."

"BEYANLARIN AĞIRLIĞI VE GEÇERLİLİĞİ YOK"

Diğer taraftan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin, Irak'taki Türk askeri varlığına ilişkin ifadelerinin geçerliliği olmadığını söyledi. Bilgiç, konuyla ilgili bir soruya verdiği cevapta, El Arabi'nin daha önce de Türkiye aleyhtarı bazı ifadeler kullandığını hatırlatarak, Arabi'nin açıklamalarının temsil ettiği örgütün görüşlerini yansıtmadığını ifade etti.

Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nebil El Arabi'nin, Irak'taki bir eğitim kampında bulunan Türk askeri varlığına ilişkin 6 Aralık günü sarf ettiği sözlerin, Arap ligi içerisinde herhangi bir şekilde istişare edilmediği ve şahsi görüşlerini yansıttığı anlaşılmaktadır. Daha önce de ülkemiz aleyhine benzer ifadeler sarf etmiş olan adı geçenin, temsil ettiği örgütün görüşlerini yansıtmayan bu beyanlarının ağırlığı ve geçerliliği bulunmamaktadır"

BOĞAZLAR RUSYA'YA KAPATILACAK MI?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye'nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden doğan haklarıyla Boğazları Rusya'ya kapatma ihtimali ile ilgili de konuşarak "Montrö'nün nasıl değişebileceğine ilişkin maddeler açık şekilde Montrö Sözleşmesi'nin içinde mevcut. Bizim yaptığımız hazırlık yok. Bugüne kadar Montrö'yü saydam bir şekilde, titizlikle uyguladık." dedi.

IRAK 48 SAAT SÜRE VERMİŞTİ

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmişti. İbadi'nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

"TEYAKKUZDA OLUN"

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, başkomutan sıfatıyla bugün Irak Hava Kuvvetleri Komutanı'nı ziyaret etti. Görüşmede el-İbadi'nin hava kuvvetlerine "teyakkuzda olun" talimatı verdiği belirtildi. El-İbadi'nin, ayrıca "Ülke egemenliğini muhafaza etmemiz için her an ve her koşulda teyakkuzda olmalıyız" dediği öğrenildi. Irak Başbakanı "Hava kuvvetleri, her türlü sınır ihlali ve tehdite karşı ülkeyi koruma gücüne sahiptir" ifadesini de kullandı.

Dışişleri: Musul\'dan Geri Çekilme Yok, İntikal Durdu

Son Dakika Güncel Dışişleri: Musul'dan Geri Çekilme Yok, İntikal Durdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • deniz: Türkiye nin sonu gelmek üzere 9 19 Yanıtla
  • turkiyeli: kürtler hertürlü karisiklikta kaybeden olur bunun ıçin turkiye yi desteklemek zorundalar.müslüman olmayan kürtlere sözüm yok.onlar zaten dış güçlerin maşası. 15 6 Yanıtla
  • hatip: başkasının topraklarına girmek hiçte etik değil 12 6 Yanıtla
  • Ziya Atici : Doğru olduğuna inanıyorum 12 5 Yanıtla
  • Kerpeten ALİ: Musul kerkük gerçek sahibine geri dönecek İNŞALLAH. 9 7 Yanıtla
  • sakaryali: Herkes cirit atıyor ırakta bize sıra gelince olmaz işitle başa çıkamadınız türkiye karşı artistlik nasıl müslümansiniz 7 7 Yanıtla
  • Mehmet: 2003 Model Doblo aracım var.Yıllık 1000 tl.ye yakın vergi veriyorum.Aracimın degeri 12 000 tl. Bu vergi bu araç için sizce adilmi. 12 1 Yanıtla
  • polat: akp sayesinde bu ülke bölünme eşiğine geldi 7 5 Yanıtla
  • Konyalı: Türkiye dönüşü olmayan bir yola gidiyor 8 4 Yanıtla
  • KARASULU VATANSEVER: EY HUKUMET,SIYAH BAYRAKLILAR A SAVAS ACARSANIZ ALLAH BELANIZI VERIR,UZUNTUM KAHROLMAM POLIS VE ASKERIN SIZIN YANLIS SIYASETINIZIN VE ADIMINIZIN KURBANI OLMASI,HEMEN CEKIN MEHMETCIGIMIZI,DIYARBAKIR SUR A GONDERIN CIHAT BURDA,VATANDA 1 10 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement