Diyarbakır'da, 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası nedeniyle Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen panelde konuşan Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, son 3 yılda Diyarbakır'da 1873 kişinin organ bağışında bulunduğunu söyledi.
Organ Bağışı Haftası nedeniyle Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'nce Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde 'Organ Bağışı' paneli düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, Türkiye'de son 3 yılda 147 bin 509, Diyarbakır'da ise 1873 organ bağışının yaptığını söyledi. Avar, organ bağışının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yeterli olmadığını, ancak gelişme yolunda olduğunu belirterek, "Bir kimse sağlığında vücudunun tamamını veya dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyetle belirtmemiş veya bu konudaki isteğini iki tanık huzurunda açıklamamış ise sırayla eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ ve doku alınabilir. Aksine bir vasiyet veya beyan yoksa, kornea gibi ceset üzerinde bir değişiklik yapmayan dokular alınabilir. Ölü, sağlığında kendisinden ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse organ ve doku alınamaz" dedi.
TÜRKİYE'DE 22 BİN 108 BÖBREK HASTASI ORGAN NAKLİ BEKLİYOR
Diyarbakır Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Sait Avar, böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, akciğer, ince bağırsak organlarının naklinin yapıldığını ifade ederek, çıkarılan organlar zengin, fakir, cins, dil, din, ırk farkı gözetmeksizin, öncelikle doku ve kan grubu uyumuna göre tıbbi aciliyet göz önünde bulundurarak, dağıtımın Sağlık Bakanlığı'nca yapıldığını söyledi. Diyarbakır'da 1 bin 873, bölge genelinde 7 bin 302 Türkiye'de ise 147 bin 509 kişi organ bağışında bulunduğu anlatan Avar, ülkede, 22 bin 108 böbrek, 2 bin 188 karaciğer, 605 kalp, 48 akciğer, 3 bin 37 kornea ve 263 pankreas hastasının organ nakli beklediğini kaydetti.
Paneli takip eden gazeteciler de organ bağışında bulundu. Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, organ bağışında bulunan gazetecilere, yaptıkları örnek davranıştan ötürü teşekkürlerini illetti. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Diyarbakır'da Son 3 Yılda 1873 Organ Bağışı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?