Diyarbakır'da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği Kurulacak - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği Kurulacak

Diyarbakır\'da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği Kurulacak

Son yılların en büyük uyuşturucu operasyonlarının yapıldığı ve büyük oranda uyuşturucunun ele geçirildiği Diyarbakır’da uyuşturucu kullanımı ile mücadele için de adım atıldı Aralarında baro,...

06.12.2013 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son yılların en büyük uyuşturucu operasyonlarının yapıldığı ve büyük oranda uyuşturucunun ele geçirildiği Diyarbakır'da uyuşturucu kullanımı ile mücadele için de adım atıldı.

Aralarında baro, büyükşehir belediyesi ve iş adamları derneklerinin de yer aldığı 57 sivil toplum kuruluşunca kentte "Uyuşturucu ile Mücadele Derneği" kurulması için çalışmalara başlandı.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, AA muhabirine, son zamanlarda uyuşturucu müptelası olmuş bir gençlik gördüklerini belirterek, bu nedenle siyasiler ve sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda pozisyon alarak uyuşturucu illetiyle mücadele edilmesi gerektiğine karar verdiklerini söyledi.

Bu kapsamda Uyuşturucu ile Mücadele Derneği kuracaklarını ifade eden Bedirhanoğlu, "Dernekle ilgili planlamalar, yapılacak toplantılarla belirlenecek. Gençleri tehdit eden uyuşturucu belasına seyirci kalmayacağız" diye konuştu.

-"Tabela dernek olmayacak"

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, derneğin kurulmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in öncülük ettiğini kaydederek, dernekte birçok sivil toplum kuruluşunun yanı sıra gönüllü vatandaşların da yer alacağını belirtti.

Baysal, şöyle dedi:

"Osman Baydemir derneğin kurulması için kıvılcımı yaktı. Kentte bu anlamda hizmet edip, öncülük yapmak istiyor. Böyle bir siyasi kimliğin bu konuda çaba göstermesi iyiye gittiğimizin işaretidir. Uyuşturucuyla mücadele konusunda etkin olacağız. Tabela dernek olmayacağız. Derneğimiz kentin en büyük sorunu olan uyuşturucuyla aktif bir şekilde mücadele edecek. Bir iki toplantıyla ve açıklamayla uyuşturucuyla mücadele edilemez.  Bu konuda kamuoyu oluşturup, kenti bir araya getirerek özenti haline gelen bu belayla mücadele edebiliriz. Kamuoyunu desteğini aldıktan sonra uyuşturucuyla mücadele konusunda güvenlik güçlerine baskı oluşturulabileceğiz. Ulu orta uyuşturucu satışı neden engellenmiyor, anlamış değilim. Kuracağımız dernekte mutlaka İl Emniyet Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı olmalıdır."

Bunun kolay bir iş olmadığını kaydeden Baysal, "Bu işten nemalanan birçok kesim var. Bu nedenle kuracağımız derneğin işi hiçte kolay değil. Ama çocuklarımızın heba olmalarına da göz yummayacağız. Anne ve babaların çocuklarını takip etmeleri, onları korumaları ve eğitimlerine önem verilmesi lazım" diye konuştu.

"Uyuşturucu kullanımı yaşı çok düştü"

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği  (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ise,  ilin ciddi bir genç nüfusa sahip olduğunu, uyuşturucu kullananımı yaşının düştüğünü söyledi.

"İlkokullarda uyuşturucu madde kullanıldığı herkes tarafından biliniyor. Diyarbakır'da özellikle varoş semtlerde ciddi anlamda yaygınlaşmış durumda. Uyuşturucu kullanımı yaşı çok düştü" diyen Ebedinoğlu, birçok sokak başında uyuşturucu satışının gerçekleştiğinin görüldüğünü belirtti.

Bu kapsamda sivil toplum kuruluşları olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ile bir araya geldiklerini anlatan Ebedinoğlu, şöyle dedi:

"Neler yapabileceğimizi saatlerce tartıştık. ve bu konuda ciddi şekilde hizmet verecek bir dernek kurulması konusunda mutabakata vardık. Gönüllülük esasıyla sorumluluk hisseden birçok kişi bu oluşumun içinde olacak. Dernekte milletvekillerimiz, iş adamlarımız ve basındaki arkadaşlarımız da yer alacak. Konu ile ilgili Diyarbakır Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ile de görüşülecek. Bu derneğin aktif olması için İl Milli Eğitim Müdürlüğünü de bu işin içine alacağız. Derneğin kuruluşunu gerçekleştirdikten sonra yol haritası çizilecek."

Çok sayıda gencin uyuşturucu bağımlısı haline geldiğini ve yetkililerin kendilerine verdiği sayıların korkutucu boyuta ulaştığına dikkati çeken Ebedinoğu, "Bu nedenle çok ciddi bir mücadele başlatmalıyız. Son olarak Bağlar'da uyuşturucu kullanan bir gencimiz, babasını, annesini ve kardeşini vurdu. Bu konu sosyal boyutuyla da ele alınmalı. Bu noktada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile de görüşeceğiz. Kuracağımız dernekte bakanlıkla ortak hareket etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Çatışmalı sürecin etkisi var"

Diyarbakır ve bazı ilçelerinde yüksek miktarda uyuşturucunun ekildiğinin gerçekleştirilen operasyonlarla ortaya çıktığını anlatan Ebedinoğlu, "Bunda çatışmalı sürecin etkisi var.  Çözüm süreci ile normalleşme artacaktır. Süreç iyi giderse ve çatışmasızlık ortamı kalıcı hale gelirse, uyuşturucu ekimi gerileyecektir. Uyuşturucu ekimini önlenmesi için bütün kurumların ve vatandaşların duyarlı olması gerekir. Toplumun her kesimine uyuşturucuyla mücadele bilincini aşılamalıyız. Bunu başarırsak uyuşturucuyu ekip biçenlerin yaptıkların işin ne kadar zararlı olduğu öğrenilir ve belki caydırıcılığı artar" diye konuştu.

Uyuşturucu operasyonlarının basına yansımasının Diyarbakır'ın imajını etkilediğini savunan Ebedinoğlu, şunları kaydetti:

"Bu operasyonların yapılmasında fayda var. Yıllardır siyasetin gölgesindeki il olduk. Olayların ve eylemlerin manşetinde yer aldık. Olumsuz yönden maalesef etkilendik. Kamuoyuna yansıyan görüntüler batı illerindeki birçok insanın algısını da değiştirdi. Diyarbakır savaş alanı ya da uyuşturucu bölgesi olarak görüldü. Bu durum turizmi ve ticareti de etkiledi. Bu noktada yatırımlar da etkilendi. Büyük firmaların bakışı olumsuz oldu. Kamuoyuna yansıyanlar aslında lokal olaylar. Uyuşturucu operasyonları 2-3 ilçeyi kapsıyor ve kırsal bölgelerde yaşanıyor." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Uyuşturucuyla Mücadele Derneği Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement