Zonguldak'ın Devrek ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen "Doğanın Özünden, Kadının Elinden" projesinin açılış töreni gerçekleştirildi.
Devrek'in Dedeoğlu köyünde eski köy okulunun tadilat yapılarak atölye haline getirilmesi ile hayata geçen projede, köy kadınları reçel ve marmelat üretmeye başladı. Devrek İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen proje BAKKA tarafından da destekleniyor.
Projenin açılış törenine Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın yanı sıra Devrek Kaymakamı Yakup Güney, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik'in yanı sıra davetliler katıldı.
Gıda Tarım İl Müdürü Necmi Çelik, "Kızılcık'ı, kirazı, vişneyi ve her şeyi artık üretime dönüştürerek hem ilçemize hem de ülkemize katkıda bulunacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu programda açılış konuşması yapan Devrek Kaymakamı Yakup Güney, "İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan projemiz BAKKA tarafından finanse edilmiştir. Projemize ayrıca Köylere Hizmet Götürme Birliğimiz, Devrek Merkez Çolakpehlivan ve Dedeoğlu Köyleri Kalkınma Kooperatifleri de iştirakçidir. Proje kapsamında eski okul lojmanımız tadilattan geçirilmiş, makine ve ekipman alımı yapılarak reçel üretim tesisi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında da Devrek merkezde kadınlarımıza hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verilmiştir. Projenin önemli bir ayağını da kooperatif oluşturmaktadır. Kooperatifin tamamı kadın üyelerden oluşmaktadır. Kooperatif üyelerimiz burada yöresel ürünleri üretip ve pazarlayacaklar. Kadınlarımız bu alanda uzmanlaşacaklar. Sosyal ve ekonomik hayata katılımları artacak ve ekonomide katma değer oluşturacaktır" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Vali Ali Kaban ve beraberindekiler üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Tesisi gezen Kaban ve beraberindekiler, kazanda kaynayan çilek reçelini tahta kaşık ile karıştırdı.
Tesisi gezen Vali Ali Kaban, "BAKKA'nın yönetim kurulu başkanlığı bu dönem başkanlığı Zonguldak'ta ve onu temsilen başkan olarak bu görevi ifa ediyorum. BAKKA'nın hakikaten bu tip yerel inisiyatifi destekleyen çalışmaları büyük önem taşıyor. Onlardan bir de bu projedir. Burada birkaç şeyi iç içe düşünmek gerekiyor. Özellikle bir baston çarşısı ve müzesi başlattık. Orası sadece onunla sınırlı olmayacak. Aynı zamanda yerel ürünlerin de satılacağı bir merkez olacak. Önemli olan her yıl Amasra'ya giden 700 bin aracın baston çarşısının olduğu mesire alanında durdurabilmemizdir. Bunun için arkadaşlar her türlü çalışmayı yapıyorlar. Orada satılacak yerel ürünlerden hazırlıklı olmalıyız ki yarın böyle bir ihtiyaç olduğunda, gayet hijyenli bir ortamda yapılan bu ürünleri orada insanımıza sunabilelim" dedi.
Kaban ve beraberindeki protokol üyeleri, tesis hakkında bilgi aldıktan sonra ilçeden ayrıldı. Programda, Ali Kaban ve protokol üyelerine tesiste üretilen marmelattan hediye edildi. - ZONGULDAK
Son Dakika › Güncel › Doğanın Özünden, Kadının Elinden' Projesi Hayata Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?