DTSO'dan Konya Gezisi - Son Dakika
Güncel

DTSO'dan Konya Gezisi

DTSO\'dan Konya Gezisi

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Konya'da bazı tesis ve kooperatifleri gezip yapıları hakkında bilgi aldı.

17.11.2014 23:46

DTSO Yönetim Başkan Yardımcısı Metin Aslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Aziz Odabaşı, Mehmet Tekin, Faruk Korkmaz, Mesut Çelik, Ercan Tayınlamak ve Şeyhmus Mete ile Meclis Üyeleri Erdal Avşar ve Hüseyin İhsan Yenice'den oluşan DTSO heyeti, Torku tesislerini gezmek ve Anadolu Birlik Kooperatifinin yapısı hakkında bilgi almak üzere gerçekleştirdiği Konya ziyaretine başladı.

DTSO ve Karacadağ Kalkınma Ajansı personelinin de eşlik ettiği gezinin ilk gününde ilk olarak Konya Sanayi Odası ve Torku Panagro süt ve et işleme fabrikaları ziyaret edildi.Gezinin sonraki bölümlerinde Konya Şeker Fabrikası'nın Çumra Tesisleri gezildi ve daha sonra Konya Ticaret Odası ziyaret edildi. DTSO heyeti, Konya Sanayi Odası'nda Başkan Yardımcısı Veli Tekelioğlu ile yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ali Acar, Kemal Korkmaz, İbrahim Bozkurt Çağlayan ve Hüseyin Keleş tarafından karşılandı.

Aslan: Diyarbakır ve Konya hoşgörü kentleridir

Konya Sanayi Odası ziyaretinde konuşan DTSO Başkan Yardımcısı Metin Aslan, barış sürecinin önemine vurgu yaparak, hoşgörünün merkezi olan iki kentin temsilcilerinin bir araya gelişini önemsediklerini belirtti.
Diyarbakır'ın genç ve dinamik bir şehir olduğunu belirten Aslan, "İşsizlik oranımız çok yüksek. Genç nüfus, nüfusun %57sini oluşturuyor. İşsizlik ve kalifiye eleman sorunumuz var. Bunu gidermek için OSB'de meslek lisesi projesini başlattık" dedi.

Ziyaretlerinin asıl sebebinin yanı sıra süreçten söz eden Aslan, barış sürecinin çok önemli olduğunu ve korunması gerektiğini dile getirerek, "Barış sürecinin gelişmesi bizim için çok değerli; 45 yaşındayım sadece son iki yıldır barış ortamında yaşıyoruz, bunun ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Sorunlara yakın olunca sorunlar daha yoğun hissediliyor. Kobani ve Şengal'den gelen sığınmacılar şu an bölgemiz için önemli bir sorun. Bizlerde bir sivil toplum kuruluşu olarak destek vermeye çalışıyoruz. Bu birlikteliğin gönül bağına dönüşmesi için sizin de desteklerinizi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Mevlana'ya atıfla, geleceği ve değişimi vurgulayan Aslan, "Diyarbakır ve Konya hoşgörü kentleridir. Diyarbakır medeniyetlerin beşiğidir. İç barışımızı sağlarsak Türkiye'nin istikrarına, birlik beraberliğine ve ekonomik gelişmesine katkı sunarız" dedi.

"Çatışma Ortamı Devam Ederse Hepimiz Kaybederiz"

Konya Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Veli Tekelioğlu ise Konya Sanayisinin çok kapsamlı geniş bir yelpazeye yayılmış durumda olduğunu belirterek, "Etrafımızda ciddi problemler var. Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar'da sıkıntılı zamanlardan geçiyoruz. Bu sıkıntılı coğrafyanın tam merkezindeyiz. Bu nedenle birlik ve beraberliğimiz oldukça önemli. Bu ürettiklerimizi paylaşmanın yolu huzur ve birlik beraberliğin sürmesinden geçiyor. Birlik beraberlik içinde hep birlikte çalışmalıyız. Çatışma ortamı devam ederse hepimiz kaybederiz" dedi.
Mevlana'nın "Ne olursan ol, gel. Kim olursan ol gel" sözlerini hatırlatan Tekelioğlu, "Biz de dünyaya bu şekilde bakıyoruz, herkese kapımız her zaman açık. Konya'da işsizlik %4,5 civarında, ve işçi bulma sorunumuz var."şeklinde konuştu.

Herkesin kendi bölgesinde huzuru sağlaması gerektiğini belirten Tekelioğlu, batının 4 milyonluk Halep için kılını kıpırdatmadığını dile getirerek, Kobani ve Şengalli sığınmacılar için de ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Kobani ve Halep Tartışması

Daha sonra söz alan DTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tekin ise; "Kobani'de sınırın iki yanı akrabadır. Kobani düşse 50.000 kişi katledilecekti ve onların hepsi bizim akrabamız. Olayların patlamasının sebebi budur" dedi. DTSO YK Üyesi Faruk Korkmaz ise Konya Ticaret Odası'nın 1882'de kurulduğunu, Diyarbakır Ticaret Odası'nın ise bir yıl sonra 1883'te kurulduğunu belirterek, "Aradan geçen yüz yılda biri katlıyor biri geriliyor. Bunu anlamaya çalışıyoruz. Çatışmalardan en çok bizler zarar gördük. Mevcut çatışma ortamının çözümü için siyasi olgunluk oluşmuş durumda. Bunu değerli buluyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan DTSO Meclis Üyesi Hüseyin İhsan Yenice de "Yara hepimizindir, bizim için Halep ve Kobani aynı acıdır" dedi. DTSO YK Üyesi Mesut Çelik ise, "Türkiye'nin batısının da bizim koşullarımızı tanıması ve duyarlı olması önemlidir. Sivil toplum kuruluşları siyaseti referans almaktan ziyade farklı öncelikleri olması gerekiyor. Bizler de bu amaçla buradayız. Bizlerin ortaklaşması sadece ticareten değil, aklen de ortaklaşmamız ve bir birimizi tanımamız gerekir" şeklinde konuştu.

"Birlikte Konya'yız"

Toplantıda söz alan Konya Sanayi Odası YK Üyesi Mehmet Ali Acar ise kentin kendi dinamikleriyle ayağa kalktığını belirterek, "Konya'ya devletin yaptığı tek yardım çimento fabrikasıdır. Sanayideki gelişme kendi çabaları ile olmuştur, üretime olan tutkudan dolayı. Konya dışarıya da çok göç vermedi, kazandığımızı buraya yatırıyoruz. Çocuklarımızın eğitimini önemsiyoruz. Babalarımız bizleri okuttular, işin başına öyle geçtik ve şirketlerimizin büyümesi biraz da böyle oldu. Odalar ve belediyeler hep beraber ortak kararlar ve ortak yatırımlar yaparak, "Birlikte Konyayız" sloganı ile hareket ediyoruz. Şehirlerin yükselmesi mutlaka içinde yaşayan halkla olur. Biz burada her şeyin ilkini yapmaya çalışıyoruz. Hedefleri devlet değil halkın çizmesi lazım" şeklinde konuştu.

Daha sonra Torku'nun Panagro süt ve et işleme fabrikaları ziyaret edilerek fabrika gezildi. Gezinin sonraki bölümlerinde Konya Şeker Fabrikası'nın Çumra Tesisleri gezildi ve daha sonra Konya Ticaret Odası ziyaret edildi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel DTSO'dan Konya Gezisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement