Dünya Gençlik Günü'nün bu yılki ana teması "Gençlik Göçü: İleriye Doğru Kalkınma" olarak belirlendi.
Tema seçiminin amacının, bu konuda, en son araştırma, analiz, fırsat ve risklerle ilgili bilgi paylaşımı ve genç nüfusun göç deneyimleriyle onları bu tartışmanın içine çekerek ciddi bir farkındalık yaratmak olduğu belirtildi.
Uluslararası Gençlik Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, genç göçmenler konusuna vurgu yaparak, genç göçmenlerin gittikleri toplumlara olumlu katkılar yaptığını, çoğunun çok zor şartlarda hayatlarını devam ettirdiklerini ifade etti. Ban, gençlerin ülkelerinde, ailelerine destek olurlarken, dünya ekonomisinin de ana destekçisi olduklarını söyledi. Ban ayrıca, üye devletler ve gençlerin önderilik ettiği kuruluşlardan, genç göçmenlerin haklarını ve kalkınma potansiyellerini daha fazla gündeme getirmelerini istedi.
BM Genel Sekreteri Ban'ın Gençlik Temsilcisi Ahmad Alhendawi ise BM'deki misyonuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; "Amacım, BM'yi tüm gençlere yakın hale getirmek ve bu şekilde BM'nin politikalarında etkili olmalarını ve seslerini BM'de duyurmaları için her türlü çabayı göstermektir" dedi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre, dünyada son bir yılda toplam 214 milyon kişi uluslararası göçmen statüsünde bulunuyor, bunların yüzde 10'u 10 ila 24 yaşlarındaki gençlerden oluşuyor. Bu yıl içinde, 10-24 yaş arasında 21 milyon 400 bin gencin göç ettiği bildirilen raporda, bu gençlerin büyük bir çoğunluğunun az gelişmiş ülkelerde yaşadığı kaydedildi. BM Nüfus Fonu'na (UNPF) göre ise dünya nüfusunun yüzde 3'ü, doğduğu ülkenin dışında yaşıyor. Toplamda, dünyadaki genç nüfus ise 1,2 milyar kişi olarak tahmin ediliyor.
Karşı karşıya kaldıkları sorunlar ayrımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, insan hakları ihlalleri ve bir takım sosyal sorunlar olarak sıralanan genç göçmenlerin en önde gelen sorunlarından birini ise işsizlik oluşturuyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) rakamlarına göre, dünyada 73 milyona gencin işsiz olduğu belirtilirken, genç göçün en yüksek olduğu yerlerden Somaliland'daki gençlerin yüzde 75'inin işsiz olduğu kaydediliyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Arjantin, İrlanda ve Güney Kore'nin de aralarında olduğu birçok ülkede göçmen nüfusun çok hızlı bir şekilde arttığı belirtiliyor.
Dünyadaki genç nüfus içinde, yüksek öğretim amaçlı göç eden gençlerin yüzde 70'ini ise Avrupa ve Kuzey Amerika ağırlıyor.
Öte yandan BM'den yapılan açıklamada, Uluslararası Göç ve Kalkınma Üst Düzey Diyalog toplantısının 2'incisin, 68. Dönem BM Genel Kurul üst-düzey toplantılarının bir parçası olarak, ekim başında yapılacağı kaydedildi. - New York
Son Dakika › Güncel › Dünyada 73 Milyon Genç İşsiz Var - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?