Dünyanın Dümbeleği İstanbul'da - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Dümbeleği İstanbul'da

Dünyanın Dümbeleği İstanbul\'da

İstanbul Akvaryum'da, ritim eğitmeni Yaşar Morpınar'ın, perküsyon koleksiyonu, "Dümbelek Sergisi" adıyla meraklılarıyla buluşacak.

08.10.2012 14:46  Güncelleme: 15:13

Doğma büyüme Kasımpaşa'lı olan ve ritmin dünyasına çok küçük yaşlarda hakim olan Yaşar Morpınar'ın, 52 ülkeden, 100 çeşit ve 200 parçalık perküsyon koleksiyonu, 11-14 Ekim tarihleri arasında, engelli çocukların da yer aldığı mini bir konserlerle İstanbul Akvaryum'da sergilenecek.

Engelsiz Ritimler İstanbul Akvaryumda

11-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek sergide, "Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu" isimli, engelli çocuklardan oluşan ritim topluluğu da, ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatacak. Kendisini müzisyen bir ustadan çok, koleksiyoner olarak tanımlayan Yaşar Morpınar, 6 yıllık bir emekle kendi yetiştirdiği "Bremen Mızıkacıları" isimli zihinsel engelli çocuklardan oluşan müzik grubunun özel konserlerine, 13 - 14 Ekim tarihlerinde şeflik edecek. İstanbul Akvaryum'a gelen tüm ziyaretçiler de sergilenen perküsyon enstrümanlarını tanıma fırsatı bulabilecekler.

Vurmalı Çalgılara olan merakı ve kökenlerinden gelen kültürel birikimle, çıraklığa ilk adımını dünyaca ünlü perküsyon sanatçısı Okay Temiz sayesinde atan gönüllü eğitmen Yaşar Morpınar, ziyaretçilerine ve engelli çocuklara, gönüllerince yeteneklerini sergileyebilecekleri, 4 günlük bir fırsat sunacak. Kendi deyimiyle "mobilize dümbelekler ve arkadaşları" olan bu eğlenceli enstrümanlar her hafta, engelliler, mahkumlar ya da kısıtlı sosyo ekonomik çevredeki çocuklar için kullanılıyor. Adalet Bakanlığı bünyesindeki cezaevleri ve eğitim merkezlerinde oluşturduğu atölyelerde, belli periyotlarda ritim dersi veren ve 30 yıldır bu özel koleksiyonla ilgilenen Yaşar Morpınar, enstrümanlarını yurt dışında gerçekleştirdiği seyahatlerinden, eşinin dostunun hatırlayıp hediye etmesinden ve internet aracılığı ile topluyor. Koleksiyonun en büyük bölümünü oluşturan perküsyonlar ve özel çalgılar Teremin, Santur, Hang Drum, Didgere-doos, Berimbau, Wash Board, Cajon, Udu Drum, Asma Davul, Zarp (İran Darbukası), Ngoni, Talking Drum, Sabar, Tabla ve Musical Saw gibi az duyulan enstrümanlar olarak biliniyor. Afrika, İran, Arap Ülkeleri, Hindistan ve Balkanlar'da doğan bu enstrümanlar, gönüllü olarak Türkiye'de bu alanla ilgili olan herkese sunulur hale getirilebiliyor.

Morpınarın da kurucularından olduğu ve engelliler dünyasında farkındalıklar yaratarak engellileri, engellerinin ötesine taşıma amaçlı çalışan ve gönüllülerden oluşan "Engellerin Ötesinde Derneğin"de bu 4 gün boyunca stand açacak ve ziyaretçilere çalışmaları hakkında bilgi vererek, onların engellilerin dünyasına adım atmaları bağlamında yardımcı olmaya çalışacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünyanın Dümbeleği İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement