Vali Orhan Düzgün tarafından Erkilet Havalimanı'nda karşılanan ve geceyi Kayseri'de geçiren Bakan Sayın Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketi tarafından bir otelde düzenlenen "Güneş Enerjisi'nden Lisanssız Elektrik Üretimi Buluşması"nda sektör temsilcileri ile biraraya geldi.
Bakan Sayın Yıldız, burada yaptığı konuşmada, buluşmanın Kayseri'de gerçekleşiyor olmasını son derece önemli ve anlamlı bulduğunu belirterek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rüzgardan elde edilen elektriğin ilk defa geçen pazar günü, Türkiye'de harcananın yüzde 10,5 oranına ulaştığını belirten Bakan Sayın Yıldız, "Geçen yıl 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ettik. Rüzgardan elde edilen elektrik, yıl sonunda 1 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal etmemizi sağlayacak." dedi.
Bakan Sayın Yıldız, geçen yıl Türkiye'nin kurulu gücüne 7 bin megavat eklendiğini ifade ederek, şöyle devam etti
" Almanya'da kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 43 ve yüzde 51'e çıkarma kararı alındı. Amerika da aynı durumda. Türkiye'de yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik payı, Avrupa'nın iki katıdır ama biz kirli enerji üretiyor gibi görünüyoruz. Algı var, bu haksızlığa karşıyız. Biz bunları doğru olarak anlatacağız. Biz hizmetlerimizi insan odaklı yapacağız. İnsan odaklı yaptıkça güçleneceğiz. Daha da güçlendikçe de doğru yapma kapasitesine ulaşacağız. 1 megavata tâbi, lisanslı olmayan enerji üretiminin de altyapısı oluşmaya başladı."
Geçen ekim ayı sonu itibarıyla 5 bin 143 megavat yeni kurulu sistemi ülkeye kazandırdıklarını anlatan Bakan Sayın Yıldız, "Bunlar 10-15 ülkenin kurulu gücü kadar olan güçtür. Türkiye her yıl, bir başka ülkenin kendisine katılması gibi büyüyor. Rehavete kapılmadan bu yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Rüzgar enerjisinde ilk defa pazar günü, Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 10,5'u üretildi. Geçen yıl 600 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithal ettik. Rüzgardan elde edilen elektrikle yıl sonunda 1 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. 11 milyar dolar veriyoruz. 7,2 milyar dolarlık daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Kendi şirketiniz, kesenizle alakalı değil, ülkemizin, geleceğimizin, çocuklarımızın cebinden çıkacak parayla ilgilidir. Yapacağınız yatırımlar önemlidir. Biz bir çırpıda 1000 megavatlık santralleri devreye alıyoruz ama güneşten aldığımız 1 megavat yatırımdan da büyük heyecan alıyoruz."
Vali Orhan Düzgün de, Türkiye'nin en fazla güneşlenme alanına ve güneşlenme süresine sahip illerinden Kayseri'de güneş enerjisi ile ilgili toplantı düzenlenmesinin memnuniyetini yaşadığını söyledi.
Bir insanın hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için hava ve oksijene ihtiyaç duyması kadar ekonominin ve iş hayatının da enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve hayati bir önem taşıdığını kaydeden Vali Düzgün, "Enerjinin önemini, ondan yoksun olduğumuz, kaybettiğimiz zaman, hatta kısa süre kesintilerine bile tahammül edemediğimiz anlarda çok daha iyi anlıyoruz. Bu nedenle dünya ekonomisinde de enerjinin önemi her geçen gün artıyor ve piyasasında da enerjinin değeri sürekli yükseliyor" dedi.
Ülkemizin sahip olduğu su, rüzgar, jeotermal, güneş gibi enerji kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilebilmesinin önemine işaret eden Vali Düzgün, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla doğal kaynaklarımızı ve enerji imkanlarımızı maksimum derecede değerlendirmemiz ülkemiz, milletimiz ve gelecekte çok daha iyi bir Türkiye'de yaşayabilmemiz için son derece önemli. Ayrıca, yeni bir enerji türü olan yenilenebilir enerji kaynaklarının da enerjiye dönüştürülmesi, özellikle katı atıkların enerjiye dönüştürülmesi, hem enerji üretimi adına, hem de çevremizin korunması adına son derece önemli. Bugün bu toplantıda kamu ve özel sektör temsilcileri ile enerji sektör temsilcilerinin biraraya gelerek ülkemizin geleceği adına çok önemli olan bu konularda karşılıklı müzakere etmeleri ve yeni iş alanlarının, yeni iş sözleşmelerinin yapılacak olması son derece önemli."
TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni ise, kurum olarak, Avrupa'nın ikinci büyük dağıtım şirketi olduklarını, 36 milyon aboneye hizmet verdiklerini ifade etti.
Çepni, "Ülkemizin büyüyen enerji ihtiyacını sağlamak ve üretimdeki yerli kaynaklara başta kömür olmak üzere önem vermeliyiz. Günümüzün konusu olan güneş enerjisi konusunda TEDAŞ, elektrik piyasasında yönetmelik kapsamında görevlendirilmiştir. Genel merkezimiz proje onayına ve kabullere başlamıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda, bugün burada güneş enerjisi alanında, özel sektör ile birlikte hareket ederek, kurulu gücümüzü artırmayı amaçlıyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sektör sunumları başladı. Yenilenebilir Enerjiye Genel Bakış ve Enerji Depolama Sistemleri başta olmak üzere çeşitli başlıklarda konunun uzmanları tarafından sunumlar yapıldı. Buluşmada, ikili görüşmeler ile sektör temsilcisi firmalar ile yatırımcılar arasında iş görüşmeleri de yapıldı.
Bakan Sayın Yıldız, buluşmanın ardından Abdullah Gül Üniversitesi'ne (AGÜ) geçerek burada bir süre Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu'ndan çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Bakan Sayın Yıldız, daha sonra hava yolu ile Kayseri'den ayrıldı. Bakan Sayın Yıldız'ı, Erkilet Havalimanı'nda Vali Orhan Düzgün, Emniyet Müdürü İbrahim Kulular ve İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal uğurladı.
Son Dakika › Güncel › Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kayseri'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.