Erdoğan: İstanbul'a 3. Gerdanlığı Takıyoruz - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: İstanbul'a 3. Gerdanlığı Takıyoruz

Erdoğan: İstanbul\'a 3. Gerdanlığı Takıyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3. Boğaz Köprüsü'nün dünyaya örnek bir proje olacağını söyledi.

29.05.2013 14:06  Güncelleme: 14:20

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 4 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da 4.5 milyar dolara mal olacak 3.Boğaz Köprüsu'nün dünyaya örnek bir proje olacağını belirterek, "Bu muhteşem şehre, 3.köprüyü inşa ediyor ve 3'üncü bir gerdanlığı takıyoruz" dedi. Başbakan Erdoğan, köprünün 29 Mayıs 2015 tarihine yetişmesi için IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Astaldi ve Hyundai yönetiminden söz aldı.

Erdoğan, İstanbul'da Sarıyer Garipçe'de yapılacak 3.Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesi temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, AB Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Başbakan Erdoğan'ın helikopterle geldiği tören alanına, Mehter Marşı çalındı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

-İSTANBUL'UN FETHİNİN 560. YIL DÖNÜMÜNDE TEMEL ATILDI-

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, bu tarihi anın, herkes için hayırlı olması temennisinde bulunarak, İstanbul'un fethinin 560.yıl dönümünde bir arada olunduğunu söyledi. İstanbul'un fethinin 560.yıl dönümü olan 29 Mayıs dolayısıyla, İstanbul'un çeşitli yerlerinde kutlamalar yapıldığını ifade eden Erdoğan, "Bu vesileyle bir kez daha İstanbul'un fethini gerçekleştiren o şanlı padişahı, komutanlarına, neferlerine Allah'tan rahmet yad ediyorum" dedi.

-"HÜNER, BİR ŞEHİR BÜNYAD ETMEKTİR"-

Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet'in bundan tam 560 yıl önce İstanbul'u feth ederek, tarihi akışını değiştirdiğini ve karanlık bir çağı kapatarak, aydınlık bir çağın kapılarını araladığın belirterek, "Fatih Sultan Mehmet Han bize, İstanbul başta olmak üzere, muhteşem şehirler bırakmakla kalmamış, fetih ruhunu da kendisinden sonra gelen nesillere miras olarak devretmişti. Sultan Fatih'in, şu iki dizesini bir belediyeci veya belediyelere, belediye başkanları olarak, şehirler, ülkeler inşa etmenin gayreti içinde olanlara ithaf edilmek üzere hatırlatmak istiyorum. Diyor ki Fatih: ""Hüner, bir şehir bünyad itmekdür; Reaya kalbin abad etmektir' Evet, cihanı titren, döneminin en büyük ordularına kumandanlık eden, cihan devleti Osmanlı'ya sultanlık eden Fatih Mehmet, asıl hünerin şehirler imar etmek olduğunu, asıl hünerin halkın kalbini kazanmak olduğunu ifade etmiştir. İşte bizler, geçmişimizden, ecdadımızdan aldığımız ilhamla İstanbulumuz'da, diğer 80 vilayetimizde tarih yazmaya, tıpkı ecdadımız gibi tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz" dedi.

-"3.GERDANLIĞI TAKIYORUZ"-

Erdoğan, bugün İstanbul'un fethinin 560. Yıl dönümünde, bir kez daha tarih yazdıklarını ve dev bir projenin temellerini attıklarını söyledi. İstanbul'da 7 tepeye 7 önemli eser adıyla, dünyaya adından bahsettirecek eserler ortaya koyduklarını belirten Erdoğan, "Artık bu 7 eser yetmez. Ancak bunların hepsi dünyada adından bahsettirecek eserler. İşte bir tanesi şu anda, temelini atmaya hazırlandığımız 3.gerdanlık olarak Boğaz'da inşallah kendisini şöyle kısa bir zaman içerisinde göreceğimiz ve istifade edeceğimiz köprü" dedi.

-"MARMARAY'DA PEKİN'İ LONDARA'YA BAĞLAYAN YÜKSEK HIZLI TREN VARSA, BURADA DA FARKLI MAKASLA ALTERNATİFİNİ GÖRMÜŞ OLACAĞIZ"-

Bir medeniyet şehri olan İstanbul'a bir medeniyet projesi kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan, "Tüm özellikleriyle Sadece 2x5 ve kara bölümümde 2x4 gibi özellikleri değil, bir de raylı sistemi ile bu köprümüz farklı bir özellik arz ediyor. Bununla beraber, nasıl ki Marmaray'da Pekin'i Londra'ya bağlayan bir yüksek hızlı tren varsa, burada da inşallah yine aynı şekilde çok farklı makasla birlikte, bunun bir alternatifini görmüş olacağız" diye konuştu.

-"İSTANBUL İÇERİSİNDE AĞIR VASITALARI GÖRMEYECEĞİZ"-

Erdoğan, artık İstanbul'un içerisinde ağır vasıtalar görülmeyeceğini, ağır vasıtalara cevap ve diğer köprülere alternatifin, 3.Boğaz Köprüsü olacağını açıkladı. Köprünün, bağlantı yolları ile çok farklı görüntü arz edeceğini belirten Erdoğan, "Ancak hepsinden öte, bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ardından, bu muhteşem şehre, yani birinci köprü, Boğaziçi Atatürk Köprüsü, ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve şimdi bugün 3.Köprü Bu köprüyü inşa ediyor, 3'nücü bir gerdanlığı takıyoruz. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3.Köprünün şimdiden Türkiye'ye, İstanbulumuz'a ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA-DEVAM)

(HMD/HF) - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erdoğan: İstanbul'a 3. Gerdanlığı Takıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement