MERVE YILDIZALP - Türk Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, kalp hastalıkları, özellikle en sık görülen koroner kalp hastalığının, geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlı olduğunu belirterek, "İlerleyen her on yaş hastalığa yakalanma riskini takriben 2 kat artırır. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık 7 yaş erken başlar ve daha sık gelişir" dedi.
Prof. Dr. Kutsal, yapılan araştırmaların damar hastalığı olan kişilerin genel topluma oranla beklenen yaşam sürelerinin 10 yıl daha kısa olduğunu gösterdiğini bildirdi. Ortalama yaşam süresinin uzamasına bağlı olarak yaşlılarda damar sertliği gelişme ve belirtiler veren kalp ve damar hastalığı görülme sıklığında da artış olduğuna dikkati çeken Kutsal, ABD'de halen 8-10 milyon kişinin damar hastalığı olduğu tahmin edildiğini söyledi. Damar hastalığı görülme sıklığının yaşla arttığını dile getiren Kutsal, non-invaziv test sonuçlarına göre 70 yaş üzerindekilerin yüzde 20'sinde atardamar hastalığı olduğunu belirtti.
Yaşlılarda sıklıkla kalp damar hastalığı ve beyin damar hastalığının birlikte bulunduğunu vurgulayan Kutsal, yaşın ileri oluşu, şeker hastalığı ve sigara içmeye devam edilmesinin de hastalığın seyrini olumsuz yönde etkilediğini ve risk faktörlerinin üst üste eklenmesiyle kalp damar hastalığı olanların mortalite oranını da artırdığını kaydetti. Kutsal, "Kalp hastalıkları, özellikle en sık görülen koroner kalp hastalığı, geniş ölçüde yaşa ve cinsiyete bağlıdır. İlerleyen her on yaş hastalığa yakalanma riskini takriben 2 kat artırır. Erkeklerde kadınlardan yaklaşık 7 yaş erken başlar ve daha sık gelişir" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma Merkezi (GEBAM) Müdürü Prof. Dr. Kutsal, kalp hastalarının sayısının gelecek 10 yılda belirleyecek başlıca üç etkenin nüfus artışı, nüfusun ortalama yaşının ilerlemesi ve bireylerde kalp damar hastalığına yatkınlığın artması olduğunu belirterek, "Yıllık artış tahminlerini yüzde olarak nüfus artışını 1,4, yaşlanma sonucu artışı 2,8, kalp damar hastalığına eğilim sonucu artışı da 2,8 olarak varsaymanın hiç abartılı olmadığı söylenebilir. Bu dinamiklere göre, kalp-damar hastalarının sayısının yılda yüzde 7,2 artacağı öngörülebilir. Önümüzdeki 10 yıl sonunda, kalp damar hastası sayısının günümüzdeki tahmini 2,8 milyondan tam ikiye katlanarak 5,6 milyona yükselmesi beklenmektedir" diye konuştu.
-" Hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri arasında önde geleni"
Hipertansiyon, kalp-damar hastalıklarının risk faktörleri arasında önde geleni ve en yaygını olduğuna işaret eden Kutsal, 2000 yılı itibariyle Türkiye nüfusunun 67.8 milyon olduğunu ve erişkin nüfusta 15 milyon hipertansif hasta bulunduğunu hatırlattı. Kutsal, 2015 yılında ülke nüfusunun yaklaşık 78 milyon olmasının tahmin edildiğini, mevcut veriler ışığında yaklaşık 27 milyon kişinin hipertansif olabileceğini ifade etti. Hipertansiyonun dünyada 1 milyardan fazla insanı etkilediğini ve inme riski açısından birinci derece risk faktörünü oluşturduğunu söyleyen Kutsal, hipertansiyonun, iskemik ve hemorajik beyin damar hastalıkları için en önemli risk faktörü olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'deki yaşlıların kalp damar hastalıklarına yakalanma durumunu değerlendiren Kutsal, şunları kaydetti:
"Bizim nüfus yapımız hala genç olup gelişme yolundaki toplumları andırırken, ölüm kalıbımız yaşlı gelişmiş toplumlardakine benzer biçimde kalp-damar hastalıklarının tahribatını yansıtıyor. Bu gidişin önü alınmazsa, 10 yıl sonra daha yaşlı bir yapıya sahip olduğumuzda kalp-damar hastalığı ve buna bağlı ölüm salgını ulusumuzu büsbütün sarsacak. O zaman nüfusun yüzde 10-11'inin, yani bugünkünün iki katına yakın olan 8,5 milyon kişinin 64 yaşını aşması beklendiğinden, koroner ve serebrovasküler hastalıktan ölümün iki kat artması muhtemel görünüyor. 2015 yılında yalnızca koroner nedenle hayatını kaybedeceklerin sayısının 330 bine, serebrovasküler kökenli ölümlerin de 80 bine yükseleceği varsayılabilir." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Erkekler Kalp Hastalığına Kadınlardan Erken Yakalanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?