Eroğlu: Ambargocu AB, Medeniyetin Beşiği Gibi Gösteriliyor

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB ülkelerinin KKTC'ye ambargo uyguladığını belirterek, "KKTC halkının insanca yaşamak için mücadele etmekten başka bir suçu yok." diye konuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, AB ülkelerinin KKTC'ye ambargo uyguladığını belirterek, KKTC halkının insanca yaşamak için mücadele etmekten başka bir suçu yok. Olayları başlatan Rumlar, Rumlara karşı direnmek mecburiyetinde kalan Türkler. Ama Rumlar AB'de, Bizlerse AB'nin ambargoları altında. Şimdi AB, örnek bir topluluk, medeniyetin, demokrasinin beşiği gibi gösteriliyor dedi.
Gaziantep'te Zirve Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kıbrıs Müzakereleri ve Yeni Dönem' isimli konferansa konuşmacı olarak katılan Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi durumunda Türkiye'nin AB'ye alınması yönünde birçok engelin olduğuna dikkat çekerek, Başta Fransa, Almanya, Avusturya gibi ülkeler engellerini koymakta, Yunanistan oyun oynamakta. Şimdi maalesef Kıbrıs Cumhuriyeti dediğimiz Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de Avrupa Birliği'nde. Yani Rum tarafı iki veto ile AB'de temsil edilmekte. O büyük devletler de bu gibi küçük devletlerin arkasına saklanarak Türkiye'nin AB'ye girmemesi için çeşitli oyunlar oynamakta diye konuştu.
Rumların uzlaşmazlığını sağlayan en önemli nedenlerden birisinin AB ülkeleri olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle dedi:
"Bugün AB ülkelerinin ambargo uyguladığı ülke KKTC. KKTC halkının suçu ne Kıbrıs'ta insanca yaşamak için mücadele etmekten başka bir suçu yok. Olayları başlatan Rumlar, Rumlara karşı direnmek mecburiyetinde kalan Türkler. Ama Rumlar AB'de, Bizlerse AB'nin ambargoları altında. Şimdi AB, örnek bir topluluk, medeniyetin, demokrasinin beşiği gibi gösteriliyor. Demokratik bir ülke, medeni ülkeler topluluğu AB'nin bize insan haklarına karşı hareket edip ambargo uygulamasının ne anlamı var. Hiçbir anlamı yok. Dünya devletleri, kendi menfaatleri hangi doğrultuda ise, o noktada hareket ederler. Ama size karşı bir insanlık ayıbı uyguluyorlar. Size karşı yaptıkları insanlık dışı davranıştır. Onu hiç düşünmüyorlar."
ÖNCE VATANIMIZA SAHİP ÇIKALIM
Yıllarca Doğu Bloku'na mücadele eden ve bloğa karşı sınır karargahı olan Türkiye'nin de bugün AB dışında olduğunu belirten Eroğlu şunları söyledi:
"Doğu Bloku'nun yıkılmasıyla ortaya çıkan devletler Avrupa Birliği'nde. Hiçbirinin ekonomisi, demokrasisi Türkiye'den daha iyi değildir. Ama şimdi bir İslamifobia modası çıktı. Türkiye büyük devlet, genç nüfusu da var. Dolayısıyla 'AB'ye Türkiye'yi alırsak, biz bunlarla baş edemeyiz' gibi saçma sapan düşüncelerle AB'nin dışında değil kapısında Türkiye'yi tutmaya devam ediyorlar. Onun için önce bilmemiz gerekir ki, kendi vatanımıza insanımıza sahip çıkacağız. Ondan sonra diğer ülkelerle diyalogumuzu geliştirmeye, artırmaya çalışacağız."
Kıbrıs'ta doğalgaz arama çalışmaları ile ilgili durumu da değerlendiren Eroğlu, "Son olarak Türkiye'nin Enerji Bakanı'yla yapmış olduğumuz görüşmelerle, hükümetin Kuzey Kıbrıs'ta karada, petrol aranması için bir firmayla anlaşma yaptığını öğrendik. Dolayısıyla biz de o aramalarda artık toprağa kazmayı vurarak araştırma noktasına olayı getirmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
Doğu Akdeniz'de Türk savaş gemilerinin, İsrail gemilerine ateş açtığı şeklindeki haberlerin bulunduğunu da hatırlatılması üzerine Eroğlu, "Bu haberler gerçekçi değil tabi. Ama bu gibi yalan haberler özellikle Rumların ustalık alanına girmektedir. Bu gibi yalan haberleri de üreteceklerini de söyleyebilirim." ifadesini kullandı.
Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa da üniversiteleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Kısa, üniversitelerinde ilk defa bir cumhurbaşkanını ağırladıklarını da vurgulayarak, bundan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Konferansın sonunda Rektör Kısa Cumhurbaşkanı Eroğlu'na bakır ibrik hediye ederken, Eroğlu da Kısa'ya plaket takdim etti.