Erzincan Üniversitesi'nde Çalıştay Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Erzincan Üniversitesi'nde Çalıştay Yapıldı

Erzincan Üniversitesi\'nde Çalıştay Yapıldı

Üniversite ve Orman Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğünün işbirliği ile "Erzincan İli'nin Doğal Bitki Potansiyeli ve Sürdürülebilir Kullanım Olanakları" Çalıştayı gerçekleştirildi.

25.09.2013 20:44  Güncelleme: 20:43

Erzincan Üniversitesi'nde "Erzincan İli'nin Doğal Bitki Potansiyeli ve Sürdürülebilir Kullanım Olanakları" Çalıştayı düzenlendi. Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Vali Vekili Fatih Kaya, Üniversitemiz Rektör Vekili Prof. Dr. N. Fahri Taş, Belediye Başkan Vekili Mehmet Şireci, fakülte dekanları, kurum müdürleri, akademik personel ve davetliler katıldı.

Vali Vekili Fatih Kaya, Türkiye'deki endemik bitkilerin korunamadığını ve tanınmadığını belirterek, yabancı bilim adamlarının bu endemik bitkileri yurtdışına çıkarmak istediğini kaydetti. Gelişen dünyanın enerji ihtiyacından dolayı çevreyi ve doğayı ihmal ettiğinin altını çizen Kaya, "Nükleer santralin bile kontrol altına alınamadığı bir dünyada yaşıyoruz. İlerde çevreye ve doğal bitki örtüsüne daha duyarlı bir toplum olarak gelişiriz ve dünyanın en çok çeşitli endemik bitkilerine sahip olan bir ülke olarak bu bitkilerimizi koruruz" dedi. Erzincan'ın endemik bitki örtüsü bakımından tanıtım eksiği olduğuna da değinen Kaya, bu eksikliği işbirliği ile gidermek istediklerini de sözlerine ekledi.

Rektör Vekili Prof. Dr. N. Fahri Taş ise, çalıştay sonucunda edilecek olan verilerin hayata geçirilmesinin çok önemli olacağına vurgu yaptı. Erzincan'ın bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği konusunda zengin bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Taş, "Erzincan'ın çevresinde belki bilinmeyen birçok şey var. Fakat bunların tespit edilmesi ve bunların ekonomiye kazandırılması konusunda çok sıkıntı var. Bir de bazı değerleri, varlıkları bir sonraki nesle devretme gibi bir görevimiz yok mu acaba?" diye konuştu. Ekşisu Bölgesinde birçok endemik bitki bulunmasına rağmen, bu bölgenin korunamadığını kaydeden Prof. Dr. Taş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekşisu'da endemik bitkiler çok olmasına rağmen orası her sene yakılıyor, önümüzdeki günlerde orası yine yakılacak. Çünkü orada 3-5 tane koyun otlatılıyor. Önümüzdeki seneye otlak alan oluşturmak için orası yakılıyor. Oradaki drenaj sistemi ile bataklık kurutulmaya çalışılıyor. Oradaki varlığın sebebi bataklık. Bataklık geliştirileceğine orası kurutulmaya çalışılıyor. Bu tür şeylerin yapılması konusunda diğer ülkeler milyarlarca dolar harcıyor. Ama bizim ülkemizde bu tür şeylerin harcanması konusunda kimse duyarlı değil. Bu tür şeylere harcanacak para pek de önemsenmiyor. Bu işe gönül vermiş kurum ve kuruluşların bu noktada aydınlatılması gerekiyor diye düşünüyorum. "

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıdık Kılınçer de konuşmasına Türkiye'deki endemik bitki çeşitliliğinin fazla olduğuna değinerek başladı. Avrupa ve Türkiye'den istatistiki değerler vererek karşılaştırmalar yapan Kılınçer, Türkiye'de 11 bin tür, Avrupa'da ise 12 bin 500 tür olduğunu söyledi. Türkiye'nin böyle bir zenginliğe sahip olmasına rağmen ekoturizmden gereken payı alamadığını kaydeden Kılınçer, "Ülkemizin ekoturizmde başarılı olması Akdeniz çanağındaki diğer ülkelere oranla çok daha başarılı gözükmektedir. Çünkü her şeyden önce farklı inanç kültürleri yaşıyor"

Açılış konuşmalarının ardından Erzincan Üniversitesi Biyoçeşitlilik Araştırma Geliştirme ve Uygulama Koordinatörü Prof. Dr. Durmuş Ali Bal "Biyoçeşitlilik ve Erzincan", Doç. Dr. Ali Kandemir "Erzincan'ın Doğal Bitki Zenginliğine Bakış", Ziraat Mühendisi Meral Aslay "Doğal Süs Bitkileri Açısından Erzincan'ın Potansiyeli", Yrd. Doç. Dr. Mustafa Korkmaz "Erzincan'da Florostik ve Etnobotanik Çalışmalar", Yrd. Doç. Dr. Mustafa Sürmen "Erzincan Meralarının Mevcut Durumu ve Biyoçeşitlilik Açısından Değerlendirilmesi", Ziraat Mühendisi Zakine Kadıoğlu, "Erzincan İlinde Sebze Olarak Tüketilen Yabani Bitki Türleri ve Kullanım Şekilleri", Odun Dışı Orman Ürünleri Başmühendisi Mehmet Önal "Erzincan'daki Odun Dışı Orman Ürünleri Potansiyeli ve Biyoçeşitliliğe Etkileri", Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıdık Kılınçer "Erzincan İli Doğa Turizmi Master Planı" konulularında katılımcılara bilgi verdiler.

Çalıştayın son bölümünde ise değerlendirme toplantısı yapıldı. 2 oturum olarak yapılan değerlendirme toplantısının ilk oturumunda "Doğal Bitki Zenginliğinin Korunması Üzerine Önceliklerin Belirlenmesi" ele alınırken, ikinci oturumunda ise "İlin Zengin Bitki Potansiyelinden Sürdürülebilir Yararlanma İmkanlarının Tartışılması" konusu gündeme getirildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Erzincan Üniversitesi'nde Çalıştay Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement