Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Dünya Üniversitelerini Ağırlıyor - Son Dakika
Güncel

Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Dünya Üniversitelerini Ağırlıyor

Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Dünya Üniversitelerini Ağırlıyor

ABD’den İngiltere’ye, Irak’tan Kazakistan’a kadar 40’a yakın ülkeden 200 civarında üniversite EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nde buluştu.

17.02.2016 14:51

ABD'den İngiltere'ye, Irak'tan Kazakistan'a kadar 40'a yakın ülkeden 200 civarında üniversite EURIE Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nde buluştu. Zirvede eğitim dünyasının gündemi, eğitim modelleri ve sorunların yanı sıra çözüm önerileri konuşuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye yazılı mesaj göndererek Türkiye'nin eğitim için yurt dışına öğrenci gönderirken bugün dünyanın dört bir tarafından öğrencilerin geldiği, eğitim aldığı, birikimlerini paylaştığı bir ülke haline geldiğini belirtti.

Dünyanın dört bir yanından gelen en seçkin üniversiteler, Kuruculuğunu ve Genel Başkanlığını İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın yürüttüğü Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinesinde çalışmaları sürdürülen 'EURIE Avrasya Yüksek Öğretim Zirvesi'nde bir araya geldi. Onlarca ülkeden yüzlerce üniversitenin ağırlandığı zirvede, Türkiye'yi eğitim sektöründe cazibe merkezi haline getirerek işbirlikleri geliştirmek ve uluslararası değişim programları ile öğrenci sayılarını arttırmak amaçlanıyor.

Haliç Kongre Merkezi ev sahipliğinde 3 gün boyunca devam edecek zirvenin açılış programına Filipinler Yükseköğretim Bakanı Dr. Patricia B. Licuanan, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK) Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS'ın Kurucusu Dr. Mustafa Aydın, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

Programın açılış konuşmasında İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine program ile ilgili gönderdiği mesajı okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan gönderdiği mesajda, Türkiye'ye yurt dışından gelen öğrenci sayısının arttığını ifade ederek, "Eskiden Türkiye eğitim için yurt dışına öğrenci gönderirken bugün dünyanın dört bir tarafından öğrencilerin geldiği, eğitim aldığı, birikimlerini paylaştığı bir ülke haline geldi. Ülkemiz artık bölgesinde eğitim merkezi olma yolunda çok önemli adımlar atmış bölgesinde adeta bir eğitim üssüne dönüşmüştür. Eğitim alanında yaptığımız yeni reformlar ile birlikte ülkemizdeki üniversitelere yabancı üniversitelerin ilgisi de her geçen gün artıyor. Günümüzde teknolojinin her geçen gün geliştiği iletişim imkanların artması sonucu uluslararası öğrenci hareketliliğinin hızla geliştiği görülmektedir. Ülkemiz Yükseköğretim sektörünün dünyaya tanıtılması Türkiye'nin bu sektörde bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve akademik işbirliklerinin arttırılması ile birlikte uluslararası öğrencilerin ilgisini çekmek ve bu amaçla gerçekleştirilecek bu zirvenin ülkemizdeki üniversitelere benzersiz fırsatlar sunacağına inanıyorum. Konunun uzmanları tarafından değerli görüşlerin paylaşılacağı Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'nin verimli geçmesini temenni ediyor, düzenlenmesinde emeği geçenleri gönülden temenni ediyor tüm katılımcıları en kalbi duygularımda selamlıyor" ifadelerine yer verdi.

"EĞİTİM DİNAMİKLERİ SÜREKLİ DEĞİŞİYOR"

Dünyada eğitim dinamiklerinin sürekli değişmekte olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem yaptığı açılış konuşmasında, "Bu değişim en küçük birimlerden en geniş oluşumlara kadar tüm toplumsal unsurları etkilemektedir. Dolayısı ile toplumlar ve toplumsal sistemler sürekli bir değişim dinamiği etkisinde kalmaktadırlar. Tüm değişimlerin üstesinden gelmelerinin yegane unsuru eğitimdir. Çağımızın ihtiyaçlarına uygun eğitim süreçlerinden geçmiş milli ve manevi değerlerine bağlı vizyon sahibi bir insan kaynağının toplumun temel gücü olacağı kesindir" dedi.

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BURSLARI CAZİP HALE GETİRDİ"

Eğitim için yapılan çalışmaların her geçen gün artarak devam ettiğine vurgu yapan Orhan Erdem, "Milli Eğitim Bakanlığı yeni Türkiye'nin temellerinde eğitimin öneminin bilinci ve sorumluluğu ile yürüdüğü yolda, Cumhuriyetin yüzüncü yılına hazırlanmaktadır. 2002-2003 eğitim öğretim yılında toplam öğretim elemanı sayısı Türkiye'de 76 bin 90 iken 2015 yılında bu sayısı 150 bin 146'ya ulaşmıştır. Uluslararası bilim, teknik ve sanat birikiminden daha fazla yararlanarak ülkemizin gelişimine ivme kazandırabilecek ve ülkemizin ihtiyaç duyulan alanlarda daha ileriye taşıyabilecek nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla yürütülen bu hareketlilik programlarını kapsayan ve yurt dışına daha fazla öğrenci gönderilmesini de amaçlar bir hale gelmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bakanlığımız yurtdışı bursiyerlerimizin şartlarında sürekli iyileştirmeler yapmış yaptığı düzenlemelerle öğrencilerimizin imkanlarını arttırarak bursu daha cazip hale getirmiştir" diye konuştu.

"MEZUNİYET SONRASI YETERLİLİK SINAVI DÜZENLEMESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"

Yükseköğretim Kurulu faaliyetlerine değinen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Sefa Kapıcıoğlu,"Yükseköğretim kurumlarımızda, eğitim kurumlarımızda eğitim-öğretim araştırma faaliyetleri ile idari işlerin kalite güvencesi akreditasyon süreçleri ve bu kapsamda tanımlanan görev yetki ve sorumluluklara ilişkin esasların düzenlendiği Yükseköğretim kalite güvencesi yönetmeliği ve buna bağlı olarak kalite kurulu oluşturulmuş çalışmalarına başlanmıştır. Kısa sürede 4 toplantıyı tamamlamış bulunuyor. Bu kurulun tamamen bağımsız idari ve mali özerkliğe sahip bir kuruluş şeklinde devam edebilmesi için de yasal düzenleme çalışmaları devam ediyor" şeklinde konuştu

"ÜNİVERSİTELERDE ÇEŞİTLİLİK VE MİSYON FARKLILIĞINA GİDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK"

Üniversitelerde çeşitlilik ve misyon farklılığına gidilmesine yönelik planlama çalışması yaptıklarını sözlerine ekleyen Kapıcıoğlu, "Bunun ötesinde meslek icrasına yönelik alanlarda mezuniyet sonrası yeterlilik sınavı düzenlemesine yönelik yasal düzenleme çalışmaları da devam etmektedir. Yükseköğretim kurulu olarak nitelik ve kalite odaklı büyüme politikamızın özellikleri arasında, geliştirmekte olduğumuz işbirliklerinde stratejik işbirlikleri stratejik bir yaklaşım izliyoruz. Yani bu işbirliklerinde her iki ülkenin ortak yetkinlikleri ile iki ülkenin güçlerini birleştirerek bir üst aşamaya taşınabilmesi somut ve uygulanabilir eylem planlarının oluşturulması, bu şekilde sürdürülebilir işbirliklerin geliştirilmesini hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Eurıe Avrasya Yükseköğretim Zirvesi, Dünya Üniversitelerini Ağırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement