Basın BÜLTENİ
Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin Türk Telekom sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Sosyal Sürdürülebilirlik' oturumunda moderatörlüğü NEF CEO'su Erden Timur gerçekleştirdi. Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, Malala Foundation Kurucu Ortağı ve eski CEO'su Shiza Shahid, Coca - Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Molinas, Spark Schools Kurucu Ortağı Ryan Harrison'ın konuşmacı olarak katıldığı oturumda, sosyal sürdürülebilirlik konusuyla ilgili dikkat çeken tespitler yer aldı.
Oturumun açılış konuşmasını yapan Shiza Shahid, fakir bir ailenin çocuğu olarak Pakistan'da doğduğunu ve kendi imkanları ile bir yere geldiğini söyledi. Daha iyi bir ülkeye sahip olabilmek için gençlerin eğitilmesine inanan bir ailesi olduğunu belirten Shiza Shahid, ailesinin en iyi okullarda eğitim alması için çaba gösterdiğini ve ABD'de tam burslu üniversite kazandığını kaydetti. O dönemde terör tehlikesinin Pakistan'da artmakta olduğunu ifade eden Shiza Shahid, "Malala'nın bulunduğu kasaba ise Pakistan'ın kuzey bölgesindeydi. Çoğu Pakistanlıların unuttuğu bir yerdeydi. Bu yüzden Taliban burayı ele geçirdiğinde insanlar ve hükümet umursamadı. Taliban o dönemde kadınların eğitimini yasakladı. Ben o dönemde ABD'deydim ve orada yaşayan kızlar okula gidemiyordu. Kızlardan bir tanesi çok meşhur olan Malala'ydı. Onu Pakistan'ın merkezine getirdim ve hikayesini tüm ülkenin öğrenmesini sağladım. Hikaye duyulunca kısa bir süre sonra askerler müdahale ederek Taliban'ı bölgeden çıkardı. Malala'da tekrar okula gitme şansına kavuştu. Beş yıl kadar sonra okuldan evine giderken otobüsü durduruldu. Malala'yı otobüsten indirerek vurdular. Malala ağır yaralandı. Malala tüm dünyanın gündemine geldi ve herkes onun hikayesini öğrendi" diye konuştu.
'Doğu'da 25 okul açtık 5 bin kız öğrenciyi barındırıyoruz'
Panelde konuşan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ise sosyal sürdürülebilirliğin ekonomik, çevresel ve sosyal olmak üzere üç temel unsuru olduğunu söyledi. Bunlar olmadığı takdirde toplumun sağlıklı yaşaması ve gelecek nesillere aktarılmasının imkansız olduğunu vurgulayan Hüsnü Özyeğin, "Sosyal sürdürülebilirlik benim için tüm bireylerin hem bugün hem de gelecek nesil olarak toplumda refah ve barış içinde aynı fırsatlara ve haklara sahip olarak yaşamasıdır. Hepimiz eşit şartlarda doğmuyoruz ama eşit fırsatlara sahip olmalıyız ki insani potansiyelimize erişelim" diye konuştu.
Eğitimle alakalı çalışmalarına da değinen Hüsnü Özyeğin, "Hüsnü Özyeğin Vakfı olarak12 yıl önce çalışmaya başladık. Türkiye'de kızların okula gittiği en düşük oran il Ağrı'ydı. Doğu'da okullar açtık. Oradaki kızlarımız okul bitince evleniyordu. Onların hepsini liselere yerleştirdik ve okumalarını sağladık. Doğu'da bir çok yer de 25 yurt yaptırdık. Bu yurtlarda 5 bin kızımız kalıyor. Okullarımıza giden kızlarımızın yüzde 52'si yüksek eğitime devam etti" ifadelerini kullandı.
Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, sosyal sürdürülebilirliğin çok önemli bir değer olduğunu ve bunun toplumun tüm kesimlerince içselleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Sosyal sürdürülebilirlik için ifade ve düşünce özgürlüğünün son derece önemli olduğunu kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, "Özgür düşüncenin olduğu yerde sosyal sürdürülebilirlik ile birlikte toplumsal kalkınma da sağlanıyor" dedi.
Sosyal sürdürülebilirlik için hükümetler, iş dünyası, sivil toplum örgütlerinin kol kola girerek birlikte çalışmaları gerektiğini vurgulayan Begümhan Doğan Faralyalı, bu konuda medyanın da önemli bir görev üstlendiğini söyledi. Doğan Grubu'nun 1999 yılında yayın ilkelerini belirlediğini kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, şunları söyledi:
"Medya sosyal sorumluluğu çok yüksek bir sektör... Doğru ilkelerle değerlerle, ülke sevgisiyle yapıldığı zaman toplumun gelişmesine katkı sağlayabiliyor. Öteki taraftan doğru ve ilkeli bir şekilde yapılmadığı için zamanla toplumda ciddi değer erozyonuna sebep olabilir. Medya etki değerleri kuvvetli, adil ve vicdanlı olmalı."
Doğan Grubu'nun 1996 yılında kurduğu Aydın Doğan Vakfı aracılığı önemli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdiğini hatırlatan Begümhan Doğan Faralyalı şunları anlattı:
"Baba Beni Okula Gönder projesi ve Hürriyet Gazetesi'nin Aile İçi Şiddete Son Kampanyası ile Türkiye'nin çok önemli sıkıntı alanlarının çözümüne katkı sağlamayı hedefledik. Aydın Doğan Vakfı ile Türkiye'nin çok çeşitli illerinde okullar, meslek liseleri, kültür ve spor merkezleri inşa ettik. Özellikle başarılı kız öğrencilere burslar veriyoruz."
2023'te 5 milyon kadını iş sahibi yapmak için çaba sarf ediyoruz
Coca - Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Molinas ise şirketlerin sürdürebilir bir şekilde değer katması ve şirketlerin sürdürülebilir şekilde değerlerini artırmalarının önemli olduğundan bahsetti. Bu durumun çevre, ekonomi ve sosyal etkiden geldiğini ifade eden Galya Molinas, "Bunun içinde şirketler kültür olarak sürdürebilirliği benimsemeli. Burada bir kaldıraç etki var. Birçok şirket başarıyla kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını götürüyorlar. Coca – Cola olarak bizde kendi değer zincirimizde daha fazla kadını iş sahibi yaptırmaya çalışıyoruz. 2023'te 5 milyon kadını iş sahibi yapmak için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Daha fazla suyu topluma ve doğaya kazandırmak için çabaladıklarını kaydeden Galya Molinas, "Yaptığımız işlerin sürdürülebilir olması için çalışıyoruz. Yeni iş modelleri üzerine çalışıyoruz. Yaptığımız iş nasıl sosyal olarak devam edebilir diye düşünüyoruz. 2010'da Haiti'de deprem oldu. Haiti'nin ana kaynaklarından bir tanesi tarım ve meyve yetiştiriciliği. Haiti depreminden iki ay sonra mango üreticilerinin toparlanmaları için mango suyu ürettik. Elde ettiğimiz gelir Haiti'ye aktarıldı. Bu şekilde çeşitli iş modellerine imkan sağlıyoruz" dedi.
Spark Schools Kurucu Ortağı Ryan Harrison ise özellikle Güney Afrika'da eğitim faaliyetleri gösterdiklerini söyledi. Güney Afrika'nın eğitimde dünyada son sırada olduğunu belirten Ryan Harrison, çevre ülkelerin daha zengin olmasına rağmen Güney Afrika'nın eğitimde daha iyi olduğunu kaydetti.
Bir kurucu ekip oluşturduklarını ve çalışmaya başladıklarını ifade eden Ryan Harrison, "Bir dizi değer üzerinde çalışmaya başladık. Okullar açtık. Özellikle dini eğitimden uzaklaşarak özgür bir eğitim vermeye başladık. Hizmet, kararlılık, başarı, sorumluluk ve cömertlik değerleri ile hareket ettik. Bu şekilde Güney Afrika'nın eğitim problemini çözmek için çalışıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
Güçlü sponsor desteği
Garenta'nın beşinci kez ana sponsorluğunu üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin co-sponsorları Ferko, Nef, Samsung, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Vodafone oldu. Akkök, Cisco, Citibank, Doğa Koleji, DanoneNutricia, Global Yatırım Holding, Intel, Siemens, TEB, Tekfen, Verifone ve Zorlu Holding'in oturum sponsoru olduğu Zirve'de, Finansal Kurumlar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve TAV Havalimanları destek sponsor olarak yer aldı. CNN Türk ve Hürriyet'in medya sponsoru olduğu Zirve'nin etkinlik sponsorluklarını Comodo, Denizbank, Integral Menkul Değerler ve Park Residences, konaklama sponsorluğunu Ağaoğlu, içecek sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi.
Son Dakika › Güncel › Fotoğraflı Bülten Dağıtımı) Uludağ Ekonomi Zirvesi - Sosyal Sürdürülebilirlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?