Gaün'de "1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı" Nın Açılış Töreni Gerçekleştirildi - Son Dakika
Güncel

Gaün'de "1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı" Nın Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Gaün\'de "1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı" Nın Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı tarafından 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen "1.Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı"nın açılış töreni...

14.12.2012 21:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nizip Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı tarafından 14-16 Aralık 2012 tarihleri arasında düzenlenen "1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı"nın açılış töreni gerçekleştirildi.

GAÜN İnşaat Mühendisliği Bölümü konferans salonunda açılışı yapılan "1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı"na çok sayıda akademisyen katıldı. Türkiye'de eğitim alanında zaman içinde birçok yenilikler ve düzenlemeler yapıldığını söyleyen Çalıştay Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, 1924, 1926, 1936, 1948, 1968 ve 1985-1988'de önemli program değişiklikler olduğunu belirtti. Özaslan, özellikle 1992'de ve 1998'de program düzenlemesi ile 8 yıllık zorunlu eğitimin önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Özaslan, "Özellikle ilköğretimin zorunlu hale getirilmesinden sonra önemi daha da artan sosyal bilgiler eğitimi öğretim programının değişmesi ile öğretmen ihtiyacı da artmıştır. 2004-2005 öğretim yılı sonunda uygulamada bazı değişiklikler olmuş, yerine yine Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ilköğretim sosyal bilgiler dersi öğretim programı yenilenerek uygulamaya konulmuştur. Hazırlanan sosyal bilgiler programı 2004'te pilot okullarda, 2005'ten itibaren ilköğretim okullarında kademeli olarak uygulamaya başlanarak, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında ülke genelindeki bütün ilköğretim okullarında tamamen uygulanmıştır" dedi.

Son verilere göre Milli Eğitim Bakanlığının sosyal bilgiler öğretmeni ihtiyacının 26 bin 468 öğretmen olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özaslan, şöyle devam etti:

"Hali hazırda 22 bin 725 sosyal bilgiler öğretmeni görev yapmaktadır. Bu sonuçta bakanlığın 3 bin 743 sosyal bilgiler öğretmenine ihtiyacı olduğunu gösterir. Ayrıca bakanlık 2012 kamu personeli seçme sınavına göre 7 bin 586 sosyal bilgiler öğretmeninin başvurusu sonrası 79,88 puan ve üzeri alan 2012 öğretmenin atamasını gerçekleştirmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenliği eğitimi alanının lisans düzeyinde üniversitelerin eğitim fakülteleri açısından 54 eğitim fakültesinde sosyal bilgiler öğretmeni yetiştirilmektedir. 2011-2012 verilerine göre belirtilen fakültelerde 21 bin 658 sosyal bilgiler öğretmen adayı öğretim görmektedir. Türkiye'de sosyal bilgiler eğitimi açısından bahsedilen bu gelişmelerden ziyade öğretimde yapılan değişikliklerle 4+4+4 sisteminin getirileri dikkate alındığında sosyal bilgiler öğretim programları ve sosyal bilgiler öğretmen yetiştirme programı da bu sisteme göre kendini düzenlemesi gerekmektedir. Sosyal bilgiler eğitiminin doğrudan hedef kitlesine baktığımızda Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli sosyal bilgiler öğretmenleri ile üniversitelerin eğitim fakültelerinde bulunan sosyal bilgiler öğretmenliği eğitimi anabilim dalları ön plana çıkmaktadır."

"Çalıştayın belirli aralıklarla yapılarak gelenek haline gelmesi sosyal bilgiler eğitimi alanına katkı sağlayacağı şüphesizdir" diyen Prof. Dr. Özaslan, "Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı veriler ışığında mevcut durumun ortaya konması, sorunların tespit edilmesi, çözüm önerilerinin akademik bakış açısı ile belirlenmesi açısından sosyal bilgiler alanına katkı sağlayacağı söylenebilir. Bunun yanında Türkiye genelinde sosyal bilgiler alanı açısından birlikteliğin sağlanması, akademik çalışmaların ulusal ve uluslar arası düzeyde yapılabilmesi, 10-20 yıllık planların yapılabilmesi açısından ortak paydayı sağlayacağı inancındayım" diye konuştu.

GAÜN Nizip Eğitim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen bu çalıştayın büyük anlamlar taşıdığına dikkat çeken Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı ve Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemil Öztürk, şunları söyledi:

"Yaptığımız işler, programlar kağıt üzerinde kalıyor. Uygulamayla ilgili birtakım sorunlar yaşıyoruz. Biz sosyal bilgiler eğiticileri olarak Türkiye'de çok önemli mesafeler kat ettik. Uluslararası projeler yürütüyoruz. Ayrıca arkadaşlarımız çok başarılı bildiriler sunuyorlar. İlköğretimdeki ve lisanstaki uygulamaları burada tartışacağız. Çalıştayın olumlu sonuçlar getirmesini diliyor, gerçekleşmesinde emeği geçen başta Gaziantep Üniversitesi Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan olmak üzere, bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum."

Türkiye'de son yıllarda sosyal bilgiler eğitimi alanında hızlı ve etkili gelişmeler olduğunu belirten Çalıştay Koordinatörü ve Üniversitemiz Nizip Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Akdağ, "Sosyal bilgiler eğitimi, konusu doğrudan doğruya insan olan, gerek içerdiği konular gerekse hitap ettiği kesim dikkate alındığında üzerinde hassaslıkla durulması gereken bir alandır. Öğretim programlarındaki bu değişmeler eğitim sistemi ile paralel olarak hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir. Son olarak yürürlüğe giren 4+4+4 eğitim sisteminin öğretim programları üzerinde özellikle de sosyal bilgiler eğitimi üzerinde ne gibi bir etki bırakacağı da düşünülmelidir. Türkiye'de sosyal bilgiler eğitimi ile ilgili mevcut durumun, sorunların ve çözüm önerilerinin ortaya konacağı bir çalıştayın yapılması ihtiyacı doğmuştur" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının sonrasında Gaziantep Üniversitesi Kültür Müdürlüğü'ne bağlı Türk Halk Oyunları Topluluğunun sunduğu gösteri büyük beğeni topladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gaün'de '1. Ulusal Sosyal Bilgiler Eğitimi Çalıştayı' Nın Açılış Töreni Gerçekleştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement