Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep'te düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Sürecin Değerlendirilmesi' konulu konferansa katıldı. Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirten Bakan Şahin, Milletin güçlü olmadığı bir devlet anlayışını sürdürebilmek mümkün değil. O yüzden milleti bütün değerleriyle özümsemiş, devletinde bu özümsemiş değerler üzerinde yapılandığı yeni bir anayasaya ihtiyacımız var dedi.
Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde; Sivil Dayanışma Platformu, Anadolu Platformu ve Bülbülzade Vakfı tarafından 'Yeni Anayasa ve Sürecin Değerlendirilmesi' konulu konferans düzenlendi. Konferansa; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Atay, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Abdullah Nejat Koçer, Ali Şahin, Derya Bakbak, İbrahim Halil Mazıcıoğlu, Şamil Tayyar ve Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Peker ile çok sayıda STK temsilcisi katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bakan Fatma Şahin, Gaziantep'teki huzuru bütün Türkiye'de sağlandığında birçok sorunun çözümünün bulunacağını söyledi. Gaziantep'in özellikle anayasa ve çözüm süreci konuşulduğu zaman, aslında kendi içinde birçok sorununu çözmüş bir şehir olduğuna vurgu yapan Bakan Şahin şöyle konuştuGaziantep, milli kardeşlik projesinin, hem sanayi hem de kültürel kalkınmasıyla kendi medeniyetinin ve inancının gereği olarak yaşamanın getirdiği bir barış ortamını sağlayan bir huzur şehridir. Gaziantep'te ki huzuru bütün Türkiye'ye getirebilsek, yaşadığımız birçok şeyin çözümünü bulabiliriz. Bizim en temel sermayemiz beşeri sermayedir ve yetişmiş insan gücümüzdür. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki; toplumsal ve huzur barışı sağlayabilmemiz için bireyin huzurunu ve barışını sağlamak gerekir. Bu felsefeyle çıktığımız yolda, herkes özgür olmayınca, biz özgür olamayız, herkes mutlu olmayınca, güçlü olmayınca biz mutlu ve güçlü olamayız diyoruz. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmemiz için önce ülkenin kalkınma hamlesinin başarabilmemiz ve aynı zamanda temel hak ve özgürlüklerin hukuk devleti olmayı, ileri demokrasi olmayı sağlamalıyız. Ülkemizdeki güveni ve istikrarı sağlayarak, dünyadaki bütün tsunamilere rağmen en hızlı büyüme, işsizliğini en hızlı şekilde düşürebilme ve yoksullukla en iyi şekilde mücadele eden bir devlet olduk.
YENİ ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR
Türkiye'nin yeni ve sivil anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Bakan Fatma Şahin şöyle devam etti Sivil anayasa dediğimiz ve bugün sizlerin ilim ve bilim dünyasının sivil toplum kuruluşlarının damdan düşenlerin bir araya geldiği, işin psikolojik, sosyolojik, piskososyal analizlerini yalnızca hukuki anlayışla değil, bir bütün olarak bu süreci nasıl götürürüz dediğimiz bir süreç var karşımızda. Şimdi bir de çözüm sürecini yaşıyoruz. Ülkenin sürdürülebilir bir ortam olması için mutlaka yasakların kaldırılabilmesi gerektiğine inandık. O yüzden, devlet güvenlik mahkemelerini ve OHAL uygulamasını kaldırdık. Milli Güvenlik Kurulu'nun genel sekreterliğini sivilleştirdik. Geldiğimiz noktadaki en önemli sınavımızda anayasayı başarabilmemizdir. Geldiğimiz noktada nereye takılıyoruz diye baktığımızda biz AK Parti olarak çok adaletli bir kurul oluşturduk. Ama anlaşamadığımız ve geldiğimiz noktada 3 temel noktayı anlaşılabilir hale getirmek gerekiyor. Burada devletin resmi ideolojik yapısını, temel hak ve özgürlükleri biz milletin istediği noktaya dönüştüremezsek, ortak dili bulmamız çok zor olacak. Milletin güçlü olmadığı bir devlet anlayışını sürdürebilmek mümkün değil. O yüzden milleti bütün değerleriyle özümsemiş, devletinde bu özümsemiş değerler üzerinde yapılandığı yeni bir anayasaya ihtiyacımız vardır. Çözüm üreten, takılan noktayı bir ileriye taşıyan zihinlere ihtiyacımız var.
CAN PAKER SÜRECİN SONU, TÜRKİYE'DE DEMOKRATİKLEŞMENİN BAŞLANGICI OLUR
Bakan Fatma Şahin'in ardından kürsüye çıkan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Heyeti Başkanı Can Paker, çözüm sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çözüm sürecinin başarıya ulaşmasının demokratikleşmenin başlangıcı olacağına inandığını ifade eden Paker şunları söyledi Biz Doğu Anadolu grubu olarak gezilerimizde; 'barış süreci tamam olsun, ama anayasa nasıl değişecek Bizim bölgedeki insanların bireysel hakları, insani hakları, sahip olması gereken haklar ne olacak' şeklinde talep ve isteklerle karşılaşıyoruz. Gerek anayasa değişimi, gerek insan hakları açısından Türkiye'nin daha demokratikleşmesi, gerekse Türkiye'nin insan hakları konusunda geri kaldığı konuları hızla ele alması, ancak ve ancak bu barış sürecinin sonunda başlayabilir. Yani barış sürecinin sonu, Türkiye'deki demokratikleşmenin başlangıcı olur. Silahların bırakılmadığı bir yerde demokratikleşmenin yürümesi imkansızdır. Çünkü silah var bir tarafta. Dolayısıyla güvenlik meselesi bitmeden, özgürlüklerin daha ileri bir noktaya gelmesi imkansız. Bunu Doğu Anadolu'daki insanlara, hitap ettiğimiz kitlelere anlatmaya çalışıyoruz.
BAKAN ŞAHİN ARTIK HUKUK KONUŞACAK
Toplantının ardından Bakan Fatma Şahin ve beraberindeki heyet Şehitkamil Belediyesi'nin yaptırdığı; 'Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi'nin açılış törenine geçti. Bakan Şahin açılış töreninin ardından mecliste CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç ile girdiği polemiğe ilişkin gazetecilerin yönelttiği soruları; Yeterince konuştum. Artık hukuk konuşacak şeklinde yanıtladı.
Son Dakika › Güncel › Gaziantep Bakan Şahin Yeni Bir Anayasa İhtiyacımız Var Bakan Şahin Yeni Bir Anayasa İhtiyacımız Var - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?