BANJA Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde başladı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı'nın da katıldığı toplantıda, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Mladen İvanic, Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic, Karadağ Dışişleri Bakanı Srdjan Darmanovic ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric'in yanı sıra GDAÜ üyesi ülkelerin dışişleri bakanlıklarından temsilciler hazır bulundu.
Toplantının açılışında konuşan İvanic, Bosna Hersek'teki mevcut durum hakkında katılımcılara bilgi vererek, Bosna Herseklilerin hayatının yavaş yavaş normale döndüğünü ifade etti.
Ülkenin önünde halen siyasi ve ekonomik anlamda birçok zorluk olduğunu kaydeden İvanic, Bosna Hersek'in Dayton Barış Antlaşması çerçevesinde kurulmuş siyasi bir yapıya sahip, farklı görüşleri olan üç etnik grubun birlikte yaşadığı bir ülke olduğunu hatırlattı.
İvanic, ülkedeki bazı kesimlerin tek çatı altında bir sistem, bazılarının belli bir bölgede bağımsızlık, bazılarının da başka özel şeyler istediğini kaydederek, "Eğer bunu açarsanız, tüm bu meseleler masada olacaktır. Ben bu tartışmalarda herhangi bir fayda görmüyorum." dedi.
Komşularıyla iyi bir bölgesel iş birliğinin ülkenin iç siyasi istikrarına da olumlu etkisi olacağını ifade eden İvanic, "Bosna Hersek, her daim bölgesel girişimleri destekleyen bir ülke oldu." diye konuştu.
Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Crnadak da bugünkü toplantının, Bosna Hersek'in bölgesel iş birliğine ve daha iyi ilişkiler kurulmasına ne denli önem verdiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Bosna Hersek'in GDAÜ dönem başkanlığındaki sloganının "Daha iyi bir hayat için daha iyi bağlılık" olduğunu kaydeden Crnadak, dönem başkanlıkları boyunca bu hedef doğrultusunda hareket edeceklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan toplantıya GDAÜ üyeleri Arnavutluk ve Kosova'dan hiçbir temsilci katılmadı.
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci
Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ), bölge ülkeleri arasında siyasi ve güvenlik alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi, ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi ve iş birliğinin demokratik kurumlar, adalet, yasadışı faaliyetlerle mücadele ve beşeri boyutlarının genişletilmesi amacıyla 1996'da kuruldu.
Türkiye'nin kurucu üyelerden olduğu GDAÜ'nün diğer üyeleri ise Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan.
Son Dakika › Güncel › Gdaü Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?