Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yaklaşık 3 yıllık sürede, 300 binin üzerindeki Suriyeliye psikososyal destek hizmeti verildiğini belirterek, "Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli çocuklarımızın kendi çocuklarımız gibi okul ve eğitim hayatının içerisinde kopmadan yer almalarını çok önemli buluyoruz." dedi.
Kaya, bir otelde düzenlenen, "Geçici Koruma Altındaki Sığınmacılara Yönelik Türkçe Okuma-Yazma, Sağlık-Hijyen Eğitimleri ve Psiko-Sosyal Destek Projesi Sertifika Töreni"ne katıldı.
Projenin ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sosyal uyumlarının güçlendirilmesine katkı sunduğunu ifade eden Kaya, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Kaya, Türkiye'nin tarihin hiçbir döneminde mazluma sırtını dönmediğini, devleti, milleti ve sivil toplum kuruluşlarıyla mazlum coğrafyalara umut olduğunu söyledi.
Dünyanın en zengin ülkesi olmayan Türkiye'nin, insani yardımlarda kişi başı gelire oranla bakıldığında dünyada birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Kaya, Suriye'de 6 yılı aşkın bir süredir en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığını hatırlattı.
Kaya, Suriye'de yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalanların sayısının 12 milyonu, ülkelerini terk etmek zorunda kalanların sayısının ise 5 milyonu aştığına işaret ederek, "Türkiye'de 3,5 milyon mülteci kardeşlerimizi ülkemizde misafir ediyoruz. Bu kardeşlerimizin de yüzde 70'ten fazlasını kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bizler aynı coğrafyayı, aynı kültürü ve inancı paylaştığımız bu kardeşlerimize karşı ilk günden itibaren ensar anlayışıyla sahip çıktık. Üzerimize düşeni millet olarak yaptık, devlet olarak da üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Sadece Türkiye'de gözlerini dünyaya açan bebek sayısı 275 bini aşmış durumda ve yüz binlerce çocuk topraklarımızda huzur, refah insan onuruna yakışır şekilde yaşıyor." diye konuştu.
"Çocuk dostu alanlar oluşturduk"
Kaya, insani yardımın, maddi ve manevi ihtiyaçlara uygun çözüm üretilmesi anlamına geldiğini ifade ederek, Türkiye'nin, bu anlamda üstüne düşen sorumluluğu bugüne kadar yerine getirdiğini, bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğini kaydetti.
Göç sorununu yakından takip etmek ve savaşın açtığı yarayı derinden hissedenlere yönelik çalışmaları yürütmek için Göç, Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığının kurulduğunu belirten Kaya, sığınmacılara il müdürlükleri aracılığıyla psikososyal destek hizmeti verildiğini dile getirdi.
Kaya, "Bugüne kadar yaklaşık 3 yıllık zaman zarfında, 300 binin üzerindeki Suriyeli kardeşimize psikososyal destek hizmeti verdik. Ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyeli çocuklarımızın kendi çocuklarımız gibi okul ve eğitim hayatının içerisinde kopmadan yer almalarını çok önemli buluyoruz. Ülkemizde bulunan yaklaşık 3,5 milyon mülteci kardeşimizin yüzde 50'sinden fazlasını çocuklar oluşturuyor. Yani 1,7 milyon çocuktan bahsediyoruz." bilgisini verdi.
Bakan Kaya, 3 bin 733 Suriyeli çocuğun sosyal ve ekonomik olarak ailesinin yanında desteklendiğini söyledi. Suriyeli çocukların koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırıldığını anlatan Kaya, 206 çocuğun koruyucu aile yanında bulunduğunu aktardı.
Refakatsiz olduğu tespit edilen sığınmacı çocukların da koruma ve bakım altında olduğunu ifade eden Kaya, "Bakanlığımız ve AFAD iş birliğinde geçici barınma merkezlerinde aileleri ile birlikte yaşayan Suriyeli çocuklar için çocuk dostu alanlar oluşturduk ve kreş hizmetleri sunmaya başladık.
2017 yılında, 2 bin 468 şiddet mağduru mülteci kadın ve beraberindeki çocuk kadın konukevi hizmetlerimizden faydalandı." dedi.
"Türk askeri asla bir sivile silahını doğrultmadı"
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) aracılığıyla Suriyelilere gıda, giyim, barınma ve yakacak yardımları sağlandığını aktaran Kaya, 2017 yılında finansmanı Avrupa Birliği fonlarından sağlanan Sosyal Uyum Yardımı kapsamında 1,2 milyon Suriyeli için toplam 1,7 milyar lira ödeme yapıldığını kaydetti.
Bakan Kaya, "Avrupa Birliğine çağrıda bulunmak istiyorum. Yapmayı söz ettiğiniz yardımları bu tür projeler vesilesiyle bize aktarın. Çünkü bu çocukların geleceği sadece Türkiye'nin geleceğini etkilemeyecek tüm dünyanın geleceğini etkileyecek." ifadesini kullandı.
Bab'da Suriyelilerin huzur içerisinde yaşadığını, kahraman Mehmetçik'in Zeytin Dalı Harekatı'yla Afrin'e de barış ve adalet götürmek için mücadele ettiğini dile getiren Kaya, Batı medyasında farklı kişiler tarafından sivillerin öldürüldüğüne dair yanlış algı operasyonlarının yapıldığını söyledi.
Sivillerin Suriye tarafından Kilis'e ve Hatay'a atılan roketler nedeniyle şehit olduğunu belirten Kaya, Türk askerinin asla bir sivile silahını doğrultmadığını ve doğrultmayacağını kaydetti.
"Geçici Koruma Altındaki Sığınmacılara Yönelik Türkçe Okuma-Yazma, Sağlık-Hijyen Eğitimleri ve Psiko-Sosyal Destek Projesi"nin kapanış toplantısının gerçekleştirildiğini dile getiren Kaya, ikinci etabın daha yüksek bir sayıyla devam edeceğini söyledi.
Hayatın içinde aktif şekilde yer almaları için Suriyelilere Türkçe öğretmeye ve psiko sosyal destek vermeye devam edileceğini ifade eden Kaya, bu projeyle 500 Suriyeli'ye Türkçe öğretildiğini aktardı.
Kaya, programda 294 Suriyeli çocuğa sertifikalarının verileceğini belirterek, çocuklara "Ülkemize zor şartlarda geldiniz. O küçücük omuzlarınızla adeta dünyanın yükünü üstlendiniz. Ama lütfen umudunuzu kaybetmeyin. Hayal kurmayı terk etmeyin.
Gösterdiğiniz gayretten ve başarınızdan dolayı sizleri tebrik ediyorum." diye seslendi.
"Türkiye çok önemli bir örnek teşkil etmektedir"
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilcisi Paolo Artini de kadınların ve çocukların bütün mültecilerin karşı karşıya kaldıkları sorunlarla karşılaştıklarını dile getirdi.
Artini, "Bugün kapanışını gerçekleştirdiğimiz bu gibi projelerle koruma ihtiyacı içerisindeki kişilere karşı farkıdalığı artırmak bizim için çok önemli. Dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olarak Türkiyenin sağladığı bu müdahale kapsamlı dayanıklılık planı olarak önemli ve mültecilere yönelik küresel yaklaşım açısından en ilgili örnekti. Türkiye bu konuda çok önemli bir örnek teşkil etmektedir dünya için." değerlendirmesinde bulundu.
Programda, geçici koruma altındaki sığınmacı çocuklar, Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiirini okudu, "Bir dünya bırakın" şarkısını seslendirdi.
Konuşmaların ardından Kaya, çocuklara sertifikalarını verdi.
Son Dakika › Güncel › Geçici Koruma Altındaki Sığınmacılara Yönelik Projenin Sertifika Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?