Genç elçilerinin ''barış'' yolculuğu (1) - Son Dakika
Güncel

Genç elçilerinin ''barış'' yolculuğu (1)

Genç elçilerinin \'\'barış\'\' yolculuğu (1)

HALİL İBRAHİM AVŞAR - Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılında dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları iletmek için İstanbul'dan yola çıkan "barış elçileri", gemideki zamanlarını atölye çalışmal...

01.11.2013 11:24

HALİL İBRAHİM AVŞAR - Cumhuriyetin kuruluşunun 90. yılında dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları iletmek için İstanbul'dan yola çıkan "barış elçileri", gemideki zamanlarını atölye çalışmalarına katılarak değerlendiiyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenlediği "Türkiye- Akdeniz Gençlik Barış Gemisi" projesi kapsamında, 50 ülkeden 800 genç, Akdeniz'e açılan gemide kurulan uluslararası ilişkiler, tarih ve sanat atölyelerinde bilgilerini artırıyor.

Gemide farklı kültürden insanlarla tanışarak dostluklar kuran gençler, uluslararası ilişkiler atölyesinde "Avrupa'nın Anlamı ve Siyasal Sonuçları", "Akdeniz Birliği'nin Akdeniz ve Bölge Barışı Üzerindeki Etkisi", "Avrupa Birliği ve Akdeniz Ülkeleri Arasındaki İlişkiler", "Türkiye ve Ortadoğu Kültür Diplomasisi" ve "Hırvatistan ile Bosna Hersek'in Uluslararası Önemi" konulu seminerlerde münazara yaparak, bilgilerini paylaşıyor.

Öğrenciler, tarih atölyesinde ise akademisyenler eşliğinde "20. ve 21. Yüzyılda Ortadoğu", "Yugoslavya Sonrası Balkanlar", "Tunus ve Bosna Hersek'in Tarihleri" ile "1. ve 2. Dünya Savaşları" konulularında fikir sahibi oluyor.

Yolculuk boyunca Hırvatisatan, Bosna Hersek ve Tunus güzergahlarını izleyecek barış elçileri, öğleden sonra ise sanat atölyesine geçiyor.

Sanat atölyesinde keyifli vakit geçiren gençler, ebru sanatı, tesbih ve cam yapımı çalışmalarına katılarak, hayatları boyunca unutamayacakları hatıralar ediniyor.

- Sinema keyfi

Gemideki her dakikalarını çok iyi değerlendiren öğrenciler, yorgunluklarını sineme ve müzik salonlarında atıyor.

Gündüzleri atölye çalışmalarıyla yorulan gençler, akşam kurulan sinema salonlarında birlikte film izleminin keyfine varıyor. Barış elçileri ayrıca müzik salonlarında karaoke yaparak gönüllerince eğleniyor.

Bazı katılımcılar ise tercihlerini basketbol, masa tenisi, dart ya da satrançtan yana kullanıyor.

- "Barış elçileri" projeden memnun

Dünyanın dört bir yanından gelerek aynı gemide buluşan genç temsilciler, projeden son derece memnun.

Gemide bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk barış elçisi Büşra Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beklentilerinin çok üzerinde bir projeyle karşılaştığını belirterek, "Çalıştaylar oldukça verimli geçiyor. Başka ülkelerden gelen arakadaşlarımızla münazaralar yapma fırsatı buluyoruz. Farklı düşünceler sonrası oluşan beyin fırtınası çok faydalı" değerlendirmesinde bulundu.

Makedon Fatih Aliyi de gemide yer alma nedenini anlatarak, "Yugoslavya'dan savaş sonrası ayrılmış Makedonya'nın son çocuklarından biri olarak, dünyada barışın sağlanması için gemiye katıldım. Bir barış elçisi olabilmek için buradayım" diye konuştu.

- "Barış herkesin hakkı"

Endonezyalı Ahmad Nursalim ise Gençlik ve Spor Bakanlığına düzenlediği projeden dolayı teşekkür ederek, "Dünyaya barış mesajı yaymak istiyoruz çünkü barış herkesi hakkı" dedi.

Kamerunlu barış elçisi Ngwana Christian Fozo da projenin büyüklüğüne vurgu yaparak, "Başka ülkelerden gelen çok fazla öğrenci var. Hergün birbirimizle konuşma şansını yakalıyoruz. Gemide çok fazla da aktivite mevcut. Arkadaşlarla Türk tarihi ve siyaseti hakkında konuşuyoruz. Barış sözlerinden bahsediyoruz. Türkiye'nin tarihini ve dilini daha iyi öğrenmek istiyorum. Türkçe Olimpiyatları'na da katılmayı arzuluyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genç elçilerinin ''barış'' yolculuğu (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement