Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından 7 Haziran'da yapılacak genel seçimleri izlemekle görevlendirilen gözlem heyeti çalışmalarına başladı.
Heyet Başkanı Büyükelçi Geert-Hinrich Ahrens, Ankara Hilton Otel'de düzenlenen basın toplantısında heyet ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Heyetin Türkiye'den gelen talep üzerine oluşturulduğunu ve 2002'den beri Türkiye'deki çeşitli seçimlerde görev yaptığını belirten Ahrens, gün içinde Dışişleri Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu'nda temaslarda bulunduklarını, devlet yetkililerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve medya mensuplarıyla da bir araya geleceklerini kaydetti.
"Amacımız öncelikle gözlem yapmak ve gözlemlerden edinilen bulgulara dayalı bir rapor hazırlamak olacak" diyen Ahrens, seçimlere müdahale etmeyecekleri gibi, seçim sonuçlarıyla da ilgilenmediklerini söyledi.
Ahrens, görevlerinin diğer tüm AGİT üyesi ülkelerin seçimlerinde olduğu gibi AGİT taahhütlerine, demokratik standartlara ve iç hukuka riayet edilip edilmediğini gözlemlemek olduğunu belirtti.
Çalışmalarında profesyonellik, şeffaflık ve tarafsızlık ilkelerini esas aldıklarını dile getiren Ahrens, seçimle ilgili hukuki çerçeve, seçimin yönetilmesi, ön kurulların işleyişi, kampanyalar, kampanyaların finansmanı ve basınla ilgili konuları değerlendireceklerini ifade etti.
Ahrens, 10 ülkeden gelen 11 uzmanın oluşturduğu çekirdek ekibin Ankara'da görev yapacağını, 18 kişiden oluşan uzun dönemli gözlemci ekibinin ise Ankara'da alacakları kapsamlı brifingin ardından ikişerli gruplar halinde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görev yapmaya başlayacakları bilgisini verdi.
Seçim günü AGİT Parlamenterler Meclisi ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden gelen gözlemcilerle de işbirliği yapacaklarını ifade eden Ahrens, önce ara raporu, seçimden bir gün sonra da iki meclis heyetiyle ön bulgular ve sonuçlar bildirgesi yayımlayacaklarını bildirdi. Nihai raporun ise seçimden yaklaşık 8 hafta sonra açıklanacağını kaydeden Ahrens, bu raporda seçim sürecinin nasıl daha iyi hale getirilebileceğiyle ilgili tavsiyeler bulunacağını söyledi. Ahrens, oy verme, sayım ve sonuçların dökümüyle ilgili geniş çaplı gözlem yapmayacaklarını aktardı.
Seçim güvenliğiyle ilgili bir soru üzerine Ahrens, siyasi partilerin gözlemcilerinin yer aldığı sistemin oldukça gelişmiş olduğunu, seçim güvenliğinin ilk aşamada burada görev alacak kişilerin işi olduğunu belirtti.
Ahrens, mevcut mevzuat gereği sivil toplum kuruluşlarının gözlemci olarak akredite edilmelerinin mümkün olmadığına işaret etti, ancak isteyen Türk vatandaşlarının seçimi izleyebilmelerinin önünde bir engel bulunmadığını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?