Giresun Kuşdili, Dünyada Kültürel Miras Listesine Girdi Arşiv -1 - Son Dakika
Güncel

Giresun Kuşdili, Dünyada Kültürel Miras Listesine Girdi Arşiv -1

Kuşdili, dünyada kültürel miras listesine girdiGiresun'un Çanakçı ilçesi Kuşköy Köyü yöresine özgü 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan 'Kuşdili' olarak ta bilinen ıslıkla haberleşme yöntemi, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı.

06.12.2017 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuşdili, dünyada kültürel miras listesine girdi

Giresun'un Çanakçı ilçesi Kuşköy Köyü yöresine özgü 500 yıllık tarihi geçmişi bulunan 'Kuşdili' olarak ta bilinen ıslıkla haberleşme yöntemi, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Karar, Kuşdili'nin konuşulduğu Çanakçı ilçesinde sevinçle karşılandı.

Giresun'un Çanakçı İlçesi Kuşköy Köyü'nde arazinin dağınık ve engebeli oluşu, zamanında telefon hattı bulunmaması gibi nedenlerle 500 yılı aşkın bir süredir ıslıkla haberleşme yöntemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' listesine aday gösterilmişti. Kuşdili, eğlence unsuru taşımadan değer görmesi ve korunması, genç kuşaklar tarafından öğrenilerek günlük hayatta kullanımının sağlanması amaçlanan başvuru sonuçlandı. Kuşdili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı.

BAKAN DUYURDU

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş,UNESCO kararını Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile duyurdu. Bakan Kurtulmuş, açıklamasında 'Asırlardır Doğu Karadeniz'de yankılanan ve kuş dili olarak da bilinen ıslık dili, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındı. Bu kültürü yaşatan tüm Karadenizli hemşehrilerimi kutluyorum. Hayırlı olsunö ifadelerine yer verdi.

KARAR ÇOK İYİ OLDU

Karar, Kuşdili'nin konuşulduğu Çanakçı ilçesinde sevinçle karşılandı. Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, ıslık dilinin UNESCO listesine girmesinin Giresun ve Türkiye için önemli bir başarı olduğunu belirterek çok sevinçli olduklarını söyledi. Köçek, 'Bizim için çok iyi oldu. Sadece bizim için değil Giresun ve Türkiye için iyi oldu. Çünkü böyle bir kültür artık UNESCO 'da yerini aldı. Bu haberi sevinçle karşıladık. Bundan sonra bu kültürü korumak ve yaşatmak daha kolay olacaktır. Bu kültüre daha çok destek dağlayan kurum ve kuruluşlar olacaktır dedi. Köçek, Giresun ve İstanbul'da Kuşdili kursu açacaklarını belirterek bu kültürün yok olmaması için çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.

Giresun Kuşdili, Dünyada Kültürel Miras Listesine Girdi Arşiv -1
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giresun Kuşdili, Dünyada Kültürel Miras Listesine Girdi Arşiv -1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement