Gündüz Kan Döktüler, Gece Kutlama Yaptılar - Son Dakika
Güncel

Gündüz Kan Döktüler, Gece Kutlama Yaptılar

Gündüz Kan Döktüler, Gece Kutlama Yaptılar

Mısır'da, dün darbe karşıtları tarafından düzenlenen gösterilerde 53 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı müdahalenin ardından "zafer kutlaması" yapılması tepkiyle karşılandı Darbe yanlısı sivillerin de katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalar saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yüreklerini burktu

07.10.2013 14:58

Mısır'da, dün darbe karşıtları tarafından düzenlenen gösterilerde 53 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin de yaralandığı müdahalenin ardından "zafer kutlaması" yapılması, tepki topladı. Darbe yanlısı sivillerin de katılımıyla gerçekleştirilen kutlamalar, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin yüreklerini burktu.

İsrail tarafından 1973'te işgal edilen Sina Yarımadası'ndaki toprakların geri alındığı tarih olan "6 Ekim"den bu yana kutlanan "Zafer Bayramı" nedeniyle darbe karşıtları ile yanlıları tarafından başkent Kahire başta olmak üzere ülkenin birçok yerinde ayrı ayrı gösteriler düzenledi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi'nin yaptığı çağrı üzerine dün öğle saatlerinde Başkent'te toplanan göstericiler, "Kahire Devrimin başkenti" sloganıyla askeri darbenin son bulması için Tahrir Meydanı'na yürümek istedi.

Bir kaç noktadan Tahrir'e yaklaşan göstericilere, güvenlik güçlerinin müdahalesinde çok sayıda ölen ve yaralananlar oldu.

-AA kameramanları Emin ve Seyyid ile foto muhabiri Şami yaralandı

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin son açıklamasına göre, 53 kişinin yaşamını yitirdiği 271 kişinin yaralandığı müdahalede, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanıldığı iddia edildi.

Gösteriyi takip eden bir çok gazetecinin de etkilendiği müdahalede, AA kameramanları Ala Emin ve  Ahmet Seyyid de yaralandı, AA Foto Muhabiri Muhammed Eş-Şami de güvenlik güçlerince darp edildi.

Gösterilere katıldığı gerekçesiyle 600 kişi de gözaltına alındı.

-Müdahalenin ardından resmi kutlama

Güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesinin Kahire'nin doğusundaki Hava Savunma Kuvvetlerine ait stadda "6 Ekim Zafer Günü" dolayısıyla resmi kutlama töreni düzenlendi.

Çok sayıda sanatçının katıldığı resmi kutlamalara geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Savunma Bakanı General Abdulfettah es-Sisi, eski Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tantavi ve eski cumhurbaşkanlarından Enver Sedat'ın eşi Cihan Sedat katıldı.

Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur, Bahreyn'den Devlet Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdullah Al Halife, Irak Savunma Bakanı Sadun ed-Duleymi, Fas Savunma Bakanı Abdullatif Ludeyyi ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden Milli Güvenlik Müsteşarı Şeyh Huza bin Zayed Al Nahyan da kutlamalara, Mısır dışından gelen üst düzey misafirler arasında yer aldı.

Kutlamalarda konuşan Sisi, "Mısır ordusu yıkılmaz bir piramit gibidir, Mısır halkı kendisinin yanında ve ona karşı duranı asla unutmaz" ifade etti.

Büyük bir coşkuyla yapılan kutlamalar gündüz gerçekleştirilen müdahalede hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere darbe karşıtları tarafından tepkiyle karşılandı.

-Uzlaşma çağrıları

Dünkü yaşananlara rağmen kimi uzmanlar, Mısır makamlarını Müslüman Kardeşler Teşkilatı'yla (İhvan) uzlaşmaya çağırdı.

Kahire Üniversitesi Siyaset Sosyolojisi Profesörü İbrahim e-Beyyumi Ganim, yaşananlar nedeniyle, ülkenin "iç savaşa" sürüklendiği izleniminin oluştuğunu ifade ederek, bunun yaşanmaması için mevcut yönetimin "ulusal uzlaşı" için girişimde bulunması gerektiğini söyledi.

Asyut Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim görevlisi Abdusselam Nuveyr de darbe karşıtlarının düzenledikleri gösterilerle, baskı yapmayı hedeflediğini ifade etti.

Söz konusu gösterilerin yakın zamanda ülkede yönetimin değişmesini sağlamayacağını öne süren Nuveyr, "Ulusal Kurtuluş Cephesi, görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yönetim süresi boyunca sürekli olarak hükümete baskı uyguladı ve Mursi'ye tek başına ülkeyi yönetemeyeceği mesajını verdi. Şimdi darbe karşıtları da aynı metodu kullanıyor ancak şimdi ipler ordunun elinde" diye konuştu.

Öte yandan, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, Mısırlılara karşı işlenen katliamları kınamak üzere yarın üniversite ve okullarda, cuma günü de Tahrir Meydanı'nda gösteri çağrısında bulundu. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gündüz Kan Döktüler, Gece Kutlama Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement