Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ülkenin kuzeyinde Riau eyaletine bağlı, Çin ile yaşanan Güney Çin Denizi gerginliğine konu olan Natuna Adaları'nı ziyaret etti.
Yerel medyada yer alan habere göre, Widodo, Natuna Adaları'nda beraberindeki bakanlarla kısa bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıdan sonra açıklama yapan Widodo, "Natuna Adaları'ndaki potansiyeli değerlendirmek ve daha da geliştirmek için daha çok çaba göstermeliyiz. Bakanlarımıza bu konuda talimatları verdik. Malezya, Kamboçya ve Vietnam ile ilişkilerimizi geliştirmek için çalışacağız." dedi.
Natuna Adaları'nın doğalgaz, turizm ve balıkçılık sektörleri açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Widodo, "Sınır güvenliği dahil ekonomik alanlarda altyapıyı geliştirmek için hükümet olarak hızımızı artırmalıyız. Ayrıca deniz güvenlik birimlerimizi de hem personel hem de teknolojik açıdan geliştirmeliyiz." diye konuştu.
Widodo'ya Natuna Adaları ziyaretinde Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, Güvenlik İşleri Bakanı Luhut Pandjaitan, Enerji ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sudirman Said, Denizcilik ve Balıkçılık Bakanı Susi Pudjiastuti, Ulusal Kalkınma Planlama Teşkilatı Başkanı Sofyan Djalil ve Kabine Sekreteri Pramono Anung eşlik etti.
Widodo'nun Natuna sularında askeri gemiyle yaptığı bu ziyaretle Çin hükümetine doğrudan bir mesaj vermek istediği belirtiliyor.
Endonezya sahil güvenlik güçleri, hafta sonu Natuna sularında yasa dışı avlandığı tespit edilen Çin bandıralı bir balıkçı teknesine el koymuş, içindeki 7 mürettebatı da gözaltına almıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Endonezya sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Denizi'nde balıkçılık faaliyeti yürüten Çinli balıkçı teknelerini aşırı güç kullanarak taciz ettiğini ve açılan ateş sonucu teknedeki mürettebattan birinin yaralandığını ileri sürmüştü.
Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı Yusuf Kalla, "Bu bir savaş veya çatışma değil. Sadece egemenlik haklarımızı koruyoruz." demiş, Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi ise sahil güvenlik güçlerinin, Güney Çin Denizi'nde yasa dışı balıkçılık yaptığı gerekçesiyle bir Çin balıkçı teknesine el koymasına ilişkin, "Çin balıkçı teknelerinin, kıta sahanlığımızı yeniden ihlal etmesi halinde Endonezya aynı şekilde müdahalede bulunacaktır." cevabını vermişti.
Çin resmi makamları ise bölgedeki istikrar ve barışı etkileyecek, tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınılması çağrısında bulunarak, Endonezya'nın bu tür eylemlerle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi ve bölgede taraf ülkeler arasında varılan Güney Çin Denizi Davranış Bildirgesi'ni ihlal ettiğini belirtmişti.
Son Dakika › Güncel › Güney Çin Denizi'ndeki Gerginlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?