DOSABSİAD Dernek Merkezi'ndeki panele; DOSABSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tuğral, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Ömer Gülmüş, Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu/Avukat Gonca Gülçin Öner, Arabulucu/Avukat Volkan Aksu, Arabulcu/Avukat Hakkı Savunur Soğancı'nın yanı sıra sanayi bölgesindeki firmaların temsilcileri yoğun katılım sağladı.
Panelde konuşan ve arabuluculuğun avantajlarından bahseden Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Ömer Gülmüş, "Arabuluculuğun avantajlarından bahsederken, ben kürsüden bakarak avantajlarını daha iyi görebiliyorum. Benim de akrabalarım var, yakınlarım var yahut arkadaşlarım var bir hukuki sıkıntıları olduğu zaman beni arıyorlar; nasıl yapalım, nasıl bir dava açalım, hangi mahkemeye verelim diyorlar. Ben de diyorum ki anlaşın. Benim kendi davam olsa bugün anlaşmak için bütün yolları tüketmeden mahkemeye gitmem" dedi.
Gülmüş: İlla mahkemeye gitmek zorunda değilsiniz
Ticaret hukuku uyuşmazlıklarını aile hukuku uyuşmazlıklarına benzeten Hakim Ömer Gülmüş, "Nişanlılıkta, sevgililikte, balayında her şey çok güzeldir ama araya bir kere kara kedi mi boşanma davasına döner iki tüccarın davası; olmaması gerektiği halde. İlla mahkemeye gitmek zorunda değilsiniz bence. Mahkemeden önce bir sürü alternatif çözüm var taraflar için. Bu en çok da ticaret mahkemeleri ve tacirler için var. Neden? Çünkü tacirler için asıl olan, ticaretin yürümesidir" diye konuştu.
Hakim Ömer Gülmüş'ün ardından panelde konuşan Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat/Arabulucu Gonca Gülçin Öner, alternatif uyuşmazlık yöntemlerinden örnekler verdi.
En çok uygulanan uyuşmazlık yöntemi müzakere yöntemi
Alternatif uyuşmazlık yöntemleri arasında en çok uygulananın müzakere yöntemi olduğunu söyleyen Gonca Gülçin Öner, "Burada taraflar ve vekilleri serbest bir ortamda karşılıklı olarak görüşmeler yapıp, bir sonuca ulaşırlar. Tahkimde ise tarafların belirleyeceği bir veya birden fazla hakemin katıldığı toplantılarla sonuca ulaşırlar. Hakem onlar adına karar verir. Bugün bizim sizlerle paylaşacağımız konu arabuluculuk. Arabuluculuk, tarafların aralarında serbestçe ittifak ettiği, sistematik teknikler uygulayarak tarafların üzerinde ortakça karar vereceği hususlarda onları müzakere sürecine dâhil edip, kararlarını kendilerinin almasının sağlandığı bir süreçtir" dedi.
Yasada bir takım sınırlamaların olduğundan bahseden Öner, "Yasamızın tanımına göre yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği işlem ve işlerden doğan tüm doğan tüm uyuşmazlıklarda arabulucuya gitmemiz mümkün. Yasada bir takım sınırlamalar var. Bu sınırlamaların en belirgin özelliği kamu düzenini etkileyen konularda ve aile içi şiddet iddialarını içeren uyuşmazlıklarda arabuluculuğa müracaat söz konusu olmuyor" şeklinde konuştu.
Programın ev sahibi olan DOSABSİAD adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tuğral, ise, şöyle konuştu:
"7 Haziran 2012'de kabul edilip, 22 Haziran 2012'de yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun geniş kapsamlı bir kanun olduğunu belirterek, "Bu kanun ve bu kanuna ilişkin yönetmelikler, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, işçi işveren ilişkileri, işe iade davaları, abonelik sözleşmeleri, tüketici kredileri, ayıplı mal ve hizmetler, telif hakları, maddi manevi tazminat davaları, iş kazaları, ortaklıklar, rekabet yasağı, marka patent ve fikri haklara ilişkin uyuşmazlıklar ile kira sözleşmeleri gibi konularda tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk müessesesinin devreye girmesine imkan sağlayabiliyor."
Mahkemelerin iş yükünü azaltacak
Arabuluculuk müessesiyle, mahkemelerin iş yükünün azaltmasının öngörüldüğünü kaydeden Tuğral, "Zaman zaman hepimiz özel hukuk kapsamına giren konularda problemler yaşılabiliyoruz ve bu konular bazen yargıya intikal edip mahkemelerde dava konusu olabiliyor. Ve çok iyi biliyoruz ki bu davalar mahkemelerimiz çeşitli imkansızlıkları nedeniyle uzayabiliyor. İşte arabuluculuk müessesesi günümüzde uyuşmazlıkların dostane çözümü için getirilen yöntemlerden en yaygınlarından birisidir ve ülkemizde de mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla kabul edilmiştir" şeklinde konuştu.
Arabulucu/Avukat Volkan Aksu ve Arabulcu/Avukat Hakkı Savunur Soğancı da konuyla alakalı olarak programa katılanları bilgilendirdi. Panel, soru-cevap kısmı ile sona erdi.
Son Dakika › Güncel › Hâkimden Uzlaşın Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?