Hakkari Dtk'nın Konferansında Hakkari'nin Geleceği ve Bölgedeki Çatışmalı Süreç Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Hakkari Dtk'nın Konferansında Hakkari'nin Geleceği ve Bölgedeki Çatışmalı Süreç Tartışıldı

Hakkari Dtk\'nın Konferansında Hakkari\'nin Geleceği ve Bölgedeki Çatışmalı Süreç Tartışıldı

Dtk'nın konferansında Hakkari'nin geleceği ve bölgedeki çatışmalı süreç tartışıldıHakkari'de, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen 'Hakkari'nin geleceği' konulu konferansta ilin sosyo-ekonomik sorunları, kent merkezinin Yüksekova İlçesi'ne taşınması ve bölgede yaşanan süreç gündeme getirildi.

08.03.2016 19:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dtk'nın konferansında Hakkari'nin geleceği ve bölgedeki çatışmalı süreç tartışıldı

Hakkari'de, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen 'Hakkari'nin geleceği' konulu konferansta ilin sosyo-ekonomik sorunları, kent merkezinin Yüksekova İlçesi'ne taşınması ve bölgede yaşanan süreç gündeme getirildi. DTK Eş Genel Başkanı Selma Irmak, bölgede süren çatışmalı sürecin son bulması ve ölümlerin durması için bögedeki STK'ların bir barış komisyou oluşturması çağrısında bulundu.

Hakkari'de, DTK ve HDP il Örgütü tarafından Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda 'Kadim kentimizin geleceği' konulu konferans düzenlendi. Konferansa DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Milletvekili Nihat Akdoğan, kentteki kanaat önderleri, STK temsilcileri katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş yaptı. Taş, tansiyonu düşürecek, yeni bakış açıları üretebilecek bir akla ve pratiğe ihtiyaç duyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Sağımız, solumu, önümüz, arkamızda hep şiddet, kan, gözyaşı, yıkım ve ölümlerle karşı karşıyayız. Türkiye'deki bu olumsuzlukların sonlandırılması için tansiyonu düşürebilecek, yeni bakış açıları üretebilecek bir akla ve pratiğe ihtiyacımız var. Bu durumda bütün siyasetçilerni daha sağduyulu, daha mantıklı mesajlar vermesi bizlerin en büyük beklentisidir. Ülkemizde ölümü olmayan bir sabahımız olmalı artık."

DTK Eş Genel Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selma Irmak ise, Kürtçe konuşma yaptı. Irmak, mevcut çatışmalı sürecin önüne geçip yeniden müzakerenin başlanması için büyük çaba gösterdiklerini söyledi. Önemli ve zor bir süreçten geçtiklerini, barış için herkesin elini taşın altına koyması gerekteğini belirten Irmak şöyle konuştu:

"Tank ve toplarıyla Kürt halkını bu topraklarda uzaklaştırmak isteyen bir sistemle mücadele ediyoruz. Kürt halkı Osmanlı döneminden bu yana toprakları için hiç bir zaman zalimin önünde boyun eğmedi. Mücadeleleri uğruna öldürülmüşler, katledilmişler, sürgün edilmişler. Ama hiç bir zaman boyun eğmemişler. Bu süreç Kürt halkı için çok önemlidir. Kürtler bu süreçte yaptığı mücadele ile kendisini dünya devlerlerine tanıttı. Kimse inanmıyordu Rojava'da Kürtler bugünlere gelecek. Kimse inanmıyordu Şengal özgürleşecek. PYD, YPG ve YPJ'nin çetelere karşı gösterdiği direnişle Kürtleri dünya tanıdı. Kürtlerin başarımı bütün Kürtlerin başarısıdır. Belki arada bir ufak tefek sorunlar olabilir. Bir evde de bazan kardeşler arasında sorunlar olabiliyor.Artık sayın Barzani ile aramızdaki kardeş kavgası bitmiş. Bunu nerden biliyoruz. Peşmerge, Gerille, YPG, Kobani, Şengal, Musul va Mahmurda savaşırken bunu bütün dünya gördü. Çeteler Mahmur saldırısından sonra sayın Barzani, Peşmerge güçlerine destek veren HPG gerillarını ziyaret edip teşekkür etti. Rojava'nın başarısı bütün Kürtlerin başarısıdır. Şu an Sur, Cizre, Silopi ve Yüksekova'da yaşanan bombardıman dünyadaki bütün Kürtleri üzüyor. O patlayan bombalar onların yüreğinde de patlıyor. Kürtler arasında şu an bir birlik ve beraberlik ruhu var."

Nevruz'da Öcalan'ın vereceği mesajla barış sürecinin yeniden başlamasını umut ettiklerini de belirten Irmak, şu iddialarda bulundu:

"Müzakere masanı devirmeyerek, Kürt halkı üzerine baskı kurmasalardı bugün o hendek ve barikatlar da olmazdı. Buradan tekrar sesleniyoruz; Sağduyulu kanaat önderlerimiz, STK'larımız müzakere masanın yeniden kaldığı yerden devam edebilmesi için lütfen siz de elinizi taşın altına koyun ve bu konuda bir komisyon kurun. Böyle bir süreçte Hakkari vilayet merkezini Yüksekova'ya taşımak istiyorlar. Bugüne kadar niye yapmıyorduz. Elbette Yüksekova ve Cizre ilçelerimiz gelişmeye müsait yerler. Ancak o iki ilçeyi Hakkari ve Şırnak'ı taşımadan neden il yapmıyorsunuz. Biz güvenik amaçlı yapılan Hakkari'nin taşınmasına asla müsede etmeyeceğiz . Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Burada halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Biz buna müsade etmeyeceğiz"

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hakkari Dtk'nın Konferansında Hakkari'nin Geleceği ve Bölgedeki Çatışmalı Süreç Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement