Hakkarililer Çözüm Sürecinden Umutlu - Son Dakika
Güncel

Hakkarililer Çözüm Sürecinden Umutlu

Hakkarililer Çözüm Sürecinden Umutlu

Bölgede yaşanan çatışmanın en çok etkilediği illerin başında gelen Hakkari'de 14 aydır devam eden huzur ortamıyla halk rahat bir nefes aldı.

06.06.2014 09:23  Güncelleme: 09:34

Kürt sorununun çözümü için başlayan süreç devam ediyor. İmralı'da hapis yatan PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmelerde yeni adımlar bekleniyor. Sonuç ne olacak belli değil ama 14 aydır süren çatışmasızlık hali bölgeyi rahatlatmış durumda. Doğu ve Güneydoğu'da bu süre zarfında silahlı çatışmalar yaşanmadı, insanlar rahat bir nefes aldı. Sürecin yarattığı normalleşmenin etkisi bölgede kendini hayatın her alanında hissettiyor. Bu şehirlerden biri de çatışmalı yıllardan en çok etkilenen Hakkari.

ÖZETLE;

-Çatışmasız günler huzur verdi

-İnsanlar süreçten memnun

-Karakol yapımlarına tepki var

-Kepenk kapatılmıyor, esnaf mutlu

ÇATIŞMALARLA GÜNDEME GELMİYOR

Ateşkes sürecinden önce neredeyse her gün silah sesleri, mayın patlamaları, karakol baskınları, ölümlerin yaşandığı kentte, 14 aydır yeni bir atmosfer hakim. Kent, artık çatışmalarla gündeme gelmiyor. PKK'lıların cenazeleri gelmemeye başlayınca, merkezde artık kepenkler kapanmıyor, toplumsal olaylar da neredeyse bitmiş durumda. Ama tabii 30 yıllık çatışmalı sürecin izini silmek öyle kolay değil. Yine kentin bazı noktalarında devriye gezen ve sabit duran polis zırhlı araçlarını görmek mümkün. Hakkarililer ise yeni sürece çoktan uyum sağlamış durumda. Daha önce gün batımıyla eve kapanırlardı şimdi gece geç saatlere kadar sokaklardalar...

SİYASET GÜNLÜK YAŞAMIN PARÇASI

Kentte günlük yaşam siyasetle iç içe. Siyaset, Hakkarililerin hayatlarının bir parçası adeta. Mehmet Emin Taşçı bu durumu "Kahvede oturuyoruz siyaset konuşuyoruz, evde toplanıyoruz yine siyaset konuşuyoruz. Siyasilere staj verecek kadar siyaseti öğrendik" sözleriyle özetliyor. En çok konuşulan konular, "süreç barışla sonuçlanacak mı?", "siyasi mahkumlar bırakılacak mı?", "Öcalan'ın durumu ne olacak?", "Hükümet barış için gerekli adımları atacak mı?"

SÜREÇTEN UMUTLULAR

Hakkarililer, süreçten geri dönüşün mümkün olmadığı görüşünde. Hükümet'e karşı bazı konularda güvensizlik olsa da umutlular. Bu sürecin aktörleri olarak gördükleri Başbakan Erdoğan ve Abdullah Öcalan'a güveniyorlar. Kürt yetkililerin aksi yöndeki açıklamalarına karşın "Bu sorunu çözecek biri varsa o da Erdoğan'dır. Çözerse Erdoğan çözer" diyorlar. Konuştuğumuz Hakkarililer, Erdoğan ve Öcalan'ın sorunun çözümü konusunda birbirini anladıklarını dile getiriyorlar.

ÖCALAN'A EV HAPSİ ÖNERİSİ

Hükümetten öncelikli beklentileri, "Anadilde eğitim, Öcalan ve siyasi mahkumların bırakılması." Abdullah Öcalan için ilk etapta ev hapsi formülünü dile getiriyorlar. Öcalan'sız bir çözümün de çözüm olmayacağı görüşü hakim. Öcalan "Ben artık yokum" derse, çatışmaların yeniden başlayacağı kaygısını taşıyorlar. Bazıları, Türkiye'nin Suriye'deki duruma dönüşeceği korkusunu yaşıyor. "Ayrı bir devlet istiyor musunuz" diye sorduğumuzda "Biz Türklerle etle tırnak gibiyiz. İstesek de kopamayız" yanıtını alıyoruz. Bağımsızlık değil, özerklik istediklerini belirtiyorlar.

"KARAKOL YERİNE FABRİKA YAPSINLAR"

Hükümete, son günlerde gündeme olan yeni karakol inşaatlarıyla ilgili tepkililer. Mesut Taşçı, "Karakol yapacaklarına fabrika yapsınlar. Biz de çalışalım. İşsizlikten kurtulalım" diyerek, kentteki işsizliğe dikkat çekiyor. İş dünyasının çatışmaların yeniden başlama riskini göze almadıkları için kentte yatırım yapmaya yanaşmayacaklarının farkındalar. Ne de olsa sermaye risk sevmez. Ama madem çözüm sürecinden bahsediliyor yatırımın da gelmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Sabri Köçe, bu durumu, "Çözüm yatırımsız olmaz" sözüyle özetliyor. İş dünyasının Hakkari'ye gelmesini istiyor. Belediyenin tek başına Hakkari'nin sorunlarını çözümeyeceğini söyleyen Köçe "Hakkari'ye pozitif ayrımcılık yapılmalı" diyor.

"KAYAK MERKEZİ YAPILSIN"

Mehmet Emin Taşçı, Hakkari gibi dağlık bir kentte kayak merkezinin yapılmasını öneriyor. Hastane yetersizliğinden bahsediyor. Bir de ekliyor: "Stadyumu olmayan tek kent biziz. Vardı, yıktılar. Şimdi spor kompleksi yapılacağı söyleniyor. Ama yok."

VALİ, BELEDİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞSIN

Hakkari'nin yeni Valisi Yakup Canbolat'tan beklentilerini soruyoruz. Eski Vali Necmettin Kalkan'ın BDP'li Belediye ile birlikte çalışmamasını eleştirerek, yeni Vali'nin halkla iç içe olmasını, BDP'li belediye ile birlikte Hakkari için hizmet etmesini istiyorlar. Irak Kürdistan Bölgesi'ne açılan Üzümlü ve Derecik Sınır Kapılarının da biran önce açılması da beklentileri arasında. Teymur Akpınar, çözüm süreciyle yaylalara çıkmaya başladıklarını söylüyor.

HUZUR GELDİ, YAYLALAR ŞENLENDİ

Hakkari'den sonra Van'a doğru giderken, Gürpınar İlçesi kırsalında hayvancılıkla uğraşan köylülerin çadırları göze çarpıyor. Yazın gelmesiyle, belirli bir miktar karşılığında kiraladıkları yaylaya çıkmaya başlamışlar. Çatışmasızlık ortamından memnunlar. Son iki yıldır çok rahat ettiklerini anlatıyorlar. Köylülerden Ahmet Akbulut'un tek isteği bu huzur ortamının bozulmaması. Teymur Akpınar ise süreçten dolayı öncelikli olarak Erdoğan ve Öcalan'a teşekkür ediyor ve şöyle diyor: "Bu iki yıldır yakalamadığımız huzur onların sayesinde. Tek korkumuz yeniden çatışmaların başlaması. Çatışmalar başlarsa rahat bir şekilde yaylaya yine çıkamayacağız. Ricamız, çatışmalar yeniden başlamasın. Çözüm süreci sürsün ve bu topraklara barış gelsin."

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Hakkarililer Çözüm Sürecinden Umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ogretmen: “Karakol yapacaklarsa fabrika yapsinlar biz de calisalim“ demis vatandas, sizce karakol dahi yapilamayan bir yere fabrika nasil yapilacak Batida da hemen hemen her semtte emniyet binalari var, gece gunduz rahatca disari cikabiliyoruz, huzur duyuyoruz, polis asker vatandaslari icin var. Gecmiste yasananlar yasandi herkes gerekli dersleri cikardi. Sahip cikalim devletimize ulkemize...okullarimizda hakakkarili vanli konyali istanbullu antalyali tuncelili rizeli bursali... her ogrencimize huzur icinde egitim ogretim verebiliyoruz. Birakin oralardada aynisin yapilsin. Doguya tayini cikanlarimiz artik korkmasin ailesi icin kendisi icin. Ne guzel demissiniz “etle tirnagiz“ diye, birakin gercekten oyle olsun. Bayragimiza, milletimize, ulkemize sahip cikalim. Oralarada fabrikalar, okullar, stadyumlar, hastaneler, tiyatrolar...acilsin ve artik haberlerde bunlarin haberlerini okuyalim 4 2 Yanıtla
  • maalesef yalan: çatışmasızlık elbette güzel ama belki bu fırtına öncesi sessizliktir terörün tekrar hortlamayacağının garantisini kim verebilir? kürt vatandaşlar da maalesef safça bu meseleye umutla bakıyorlar gerçekçi olalım terör örgütü hedeflerinden vazgeçmiş değil istedikleri de apaçık bağımsız devlet özerklik bağımsızlıktan önceki son adım 4 0 Yanıtla
  • ogretmen: “Karakol yapacaklarsa fabrika yapsinlar biz de calisalim“ demis vatandas, sizce karakol dahi yapilamayan bir yere fabrika nasil yapilacak Batida da hemen hemen her semtte emniyet binalari var, gece gunduz rahatca disari cikabiliyoruz, huzur duyuyoruz, polis asker vatandaslari icin var. Gecmiste yasananlar yasandi herkes gerekli dersleri cikardi. Sahip cikalim devletimize ulkemize...okullarimizda hakakkarili vanli konyali istanbullu antalyali tuncelili rizeli bursali... her ogrencimize huzur icinde egitim ogretim verebiliyoruz. Birakin oralardada aynisin yapilsin. Doguya tayini cikanlarimiz artik korkmasin ailesi icin kendisi icin. Ne guzel demissiniz “etle tirnagiz“ diye, birakin gercekten oyle olsun. Bayragimiza, milletimize, ulkemize sahip cikalim. Oralarada fabrikalar, okullar, stadyumlar, hastaneler, tiyatrolar...acilsin ve artik haberlerde bunlarin haberlerini okuyalim 2 1 Yanıtla

Advertisement