Hayat Boyu Öğrenmeye AB'den 15 Milyon Euroluk Destek - Son Dakika
Güncel

Hayat Boyu Öğrenmeye AB'den 15 Milyon Euroluk Destek

Hayat Boyu Öğrenmeye AB\'den 15 Milyon Euroluk Destek

İlki 2011-2013 yılları arasında yürütülen projenin ikinci ayağında, Avrupa Birliği ile gerçekleşecek ortak çalışmalarla Türkiye'de 2015'te yüzde 4.6 olan hayat boyu öğrenmeye katılım oranının, 2020'de yüzde 15'e yükseltilmesi hedefleniyor.

02.06.2016 09:34

İlki 2011-2013 yılları arasında yürütülen projenin ikinci ayağında, Avrupa Birliği ile gerçekleşecek ortak çalışmalarla Türkiye'de 2015'te yüzde 4.6 olan hayat boyu öğrenmeye katılım oranının, 2020'de yüzde 15'e yükseltilmesi hedefleniyor. Proje ile bu alanda yasal düzenlemeler yapılacak, sertifika programları yaygınlaştırılacak, web tabanlı sistemler geliştirilecek ve öğretmenlerin yeterlilikleri artırılacak.

'HALA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL'

Projenin bilgilendirme toplantısında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdülhakimoğulları, Türkiye'de hayat boyu öğrenmeye katılımın hala istenilen seviyeye gelemediğini belirtti. Abdülhakimoğulları, "2006'da hayat boyu öğrenme programlarına katılım oranı yüzde 1.8 idi. 2015'te bu oran yüzde 4.6'ya çıktı. Bu konuda güçlendirmeler için çalışmalar yapmalıyız. Avrupa Birliği'nden bu proje için 15 milyon euroluk bir destek geldi. Bu kaynağın bir kısmını bize proje ile destek olan paydaşlarımıza hibe ediyoruz" diye konuştu.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI'

AB'den projenin takım lideri Sean Curley ise, 2011-2013'te gerçekleşen projenin ilk ayağında sürdürülebilirlik konusunda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Curley projenin ikinci ayağında metodoloji ve uygulanabilir stratejilere daha çok odaklanacaklarını belirterek şöyle konuştu:

"Projenin ilk ayağı bir tanışmaydı. İkinci ayakta yapılan çalışmalarda daha çok kişinin faydalanmasını hedefliyoruz. Bu nedenle projenin metodolojisi ve sürdürülebilir olması çok önemli. Türkiye'de son yıllarda bu konuda birçok çalışma yapıldı. Fakat bunlar arasında genellikle koordinasyon yoktu. Çoğu da varlığını sürdüremedi. İkinci ayakta birçok uygulanabilir yeni çalışma ve etkinliğimiz olacak. Yasal düzenlemelerden, öğretmenlerin eğitimine kadar birçok alanda hayat boyu öğrenmeyi Türkiye'de geliştirmeyi hedefliyoruz."

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Öğrenme ve Mesleki ve Teknik Şube Müdürü Veysi Çivilibal ise, Türkiye'nin kültüründe hayat boyu öğrenmenin olduğunu ve bu proje sayesinde hedeflerin daha kolay bir şekilde yakalanabileceğini söyledi.

Neler yapılacak?

Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revize edilecek ve geliştirilecek. Seçilen dört mesleki teknik eğitim alanında yatay ve dikey geçişe imkan tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu bir sistemle değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor. Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak. Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında iş birliği güçlendirilecek. Türkiye'de hayat boyu öğrenme hakkında farkındalık yaratma faaliyetleri uygulanacak. Web tabanlı 'Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi' geliştirilecek. Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen dört mesleki teknik eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri geliştirilecek ve iyileştirilecek. Hayat boyu öğrenme kapsamında mesleki teknik eğitimde tüm seviyelerde 'Kalite Güvence Sistemi' oluşturulacak.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Hayat Boyu Öğrenmeye AB'den 15 Milyon Euroluk Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement