Hisarcıkloğlu: Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Devresine Giriyoruz - Son Dakika
Güncel

Hisarcıkloğlu: Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Devresine Giriyoruz

Hisarcıkloğlu: Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Devresine Giriyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, çözüm süreci, yeni anayasa başta olmak üzere Cumhuriyet tarihinin en önemli devresine girildiğini söyledi.

07.09.2013 16:55

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, çözüm süreci, yeni anayasa başta olmak üzere Cumhuriyet tarihinin en önemli devresine girildiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu süreçte işadamlarına birlik ve beraberlik için önemli rol düştüğünü belirtti.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Odası Meslek Komiteleri Ortak toplantısına katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Cumhuriyet tarihinin en önemli devresinde bulunulduğunu TOBB üyeleri ve yöneticiler olarak çok önemli görevler üstlendiklerini söyledi. 2014 yılı başında yerel seçimler, ardından da Cumhurbaşkanlığı seçimi yaşanacağına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Cumhurbaşkanı seçimlerinde hep sıkıntılı olmuşuz. Çözüm süreci, yeni anayasa çalışmaları da var. Bunlar iç mesele gibi anlaşılabilir ama bazı meseler de dış mesele olmasına rağmen iç meselemizdir. İran, Suriye, Mısır, Ermenistan meselesi. Bunların çözümü için tek yol var. Ekonomik olarak kaybetmeme yolunda tartışacağız ama birlik ve beraberlikten vazgeçmeyeceğiz. Burada da size çok büyük rol düşüyor" dedi.

Dünyanın en büyük barış modelini, işadamlarının gerçekleştirdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Birinci, 2'nci Dünya Savaşlarını çıkartan iki ülke Fransa ile Almanya'ydı. Bunlar nasıl oldu da dost oldu. Bunları bizler biraraya getirdik. Kömür ve çelik sanayicileri biraraya getirdiler. İşadamları çimento görevi yapar. Bu iki yıl çok önemli. Tarihimizde bu kadar sorumluluk üzerime düşmemişti. Buralarda sorun olursa bunun ekonomiye de yansıması olur" dedi.

Ekonomik sıkıntılarla ilgili de görüşlerini açıklayan Hisarcıklıoğlu, "2008'de ABD'de başlayan kriz domino taşı gibi yayıldı. FED, dolar bastı. Şu an 30 trilyon dolar bir para var. Bu çıkan paraya ABD bankalarının getirisi eksi idi. Gelişmekte olan ülkelere aktı bu para. Türkiye de bundan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldı. FED, para basmayı azaltacağım dedi. Temmuz da bunu erkene alabileceğini söyleyince para kendi vatanına doğru gitmeye başladı. Bütün gelişmekte olan ülkelerde yerel paralar değer kaybetmeye, faizler yukarı doğru çıkmaya başladı. Bizim ilave sıkıntımız cari açık. Bunları aşabilmenin yolu da perakende yasası olmak üzere, eğitim, vergi reformu gibi sorunları çözmemiz lazım. Türkiye yapısal reformlarına odaklanmalı. O takdirde 2023 hedeflerine ulaşabilmektedir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, İTO meslek komitesi üyelerine bazı tavsiyelerde de bulundu. Hisarcıklıoglu, "Dövizle kazanmadan dövizle borçlanmayın. İçerde kaynak kullanımında tedbirli olun, özkaynak kullanın. Risk algısını düşürmek lazım. Bunun da en önemli sağlayacak şey yapısal reformlardır. Anadoluyu ayağa kaldırdık. İş dünyası olarak hedefimiz 2023'e kadar Türkiyeyi şaha kaldırmak. Bunu da hep birlikte yapacağız" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hisarcıkloğlu: Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Devresine Giriyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement