Hollanda'da sağ koalisyon hükümeti iltica ve göç politikasında sert önlemler alacak - Son Dakika
Güncel

Hollanda'da sağ koalisyon hükümeti iltica ve göç politikasında sert önlemler alacak

Hollanda\'da sağ koalisyon hükümeti iltica ve göç politikasında sert önlemler alacak

Hollanda'da geçen yıl yapılan seçimlerin ardından kurulma hazırlıkları süren sağ koalisyon hükümeti, iltica ve göç politikasını sertleştireceklerini duyurdu. Protokole göre sığınmacılar konusunda kısıtlamalar ve sıkı yöntemler belirlenecek, süresiz sığınma izni kaldırılacak ve oturma izni verilmeyen mülteciler zorla sınır dışı edilecek. Ayrıca, entegrasyon konusunda da bazı düzenlemeler yapılacak ve Tel Aviv'deki Hollanda Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması araştırılacak. Yeni hükümetin başbakanı ise ırkçı Wilders tarafından belirlenecek.

16.05.2024 11:40

Hollanda'da geçen yıl 22 Kasım'da düzenlenen seçimlerin ardından kurulma hazırlıkları süren 4 partili "sağ koalisyonun" üzerinde anlaştığı hükümet protokolü açıklandı.

Ortak basın toplantısıyla "Umut, cesaret ve gurur" sloganıyla kamuoyuna duyurulan koalisyon protokolüne göre, ülke tarihinin en sert iltica ve göç politikası uygulanacak.

Sığınmacılar konusunda kısıtlamalar ve sıkı yöntemler belirlenecek, süresiz sığınma izni kaldırılacak ve geçici ikamet izninde düzenleme yapılacak.

Oturma izni verilmeyen mülteciler, en kısa zamanda gerekirse zorla sınır dışı edilecek.

Protokole göre dörtlü koalisyon hükümeti, Avrupa Komisyonundan AB'nin iltica ve göç politikasına katılmama izni, daha fazla sınır kontrolü ve ikili statü sisteminin getirilmesini isteyecek.

Entegrasyon konusunda Holokost konusunda bilgilendirme zorunlu hale getirilecek ve dil şartları artırılacak.

Tel Aviv'deki Hollanda Büyükelçiliğinin Kudüs'e uygun bir zamanda ve ne zaman taşınabileceği araştırılacak.

Hollanda'ya eğitim için gelen yabancı öğrencilerin sayısında azalmaya gidilecek.

Hoparlörden okunan ezanlar için yeni düzenleme getirilecek.

Protokol, gece geç saatlerde taslağın hazırlanması için görevlendirilen Richard van Zwol ve Elbert Dijkgraaf tarafından Meclis Başkanı Martin Bosma'ya sunuldu.

Yeni başbakan, ırkçı Wilders tarafından koalisyon partileri dışından belirlenecek

Protokol, 22 Mayıs'ta Mecliste görüşülecek.

Ardından yeni hükümet, genel seçimlerde en fazla oyu alan İslam karşıtı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisinin (PVV) lideri Geert Wilders yerine, hükümet protokolünün hazırlanması için görevlendirilen Richard van Zwol tarafından kurulacak.

"Parlamento dışı hükümet" olarak adlandırılan yeni hükümet sistemine göre yeni başbakan Wilders tarafından koalisyonda bulunan dört parti dışından belirlenecek.

Bu hükümet sistemine göre Mecliste bulunan her partiden bakan adayı gösterilebilecek ve koalisyondaki parti liderleri Mecliste milletvekili olarak görevlerine devam edecek.

"Hollanda'ya söz veriyorum, Hollanda yeniden bizim olacak"

Wilders, basın toplantısında yaptığı konuşmada, bugün tarih yazdıklarını belirterek, "Partimin koalisyon hükümetinde bulunacağı için gurur duyuyorum. Çok şey değişecek. Ülkede yeni rüzgarlar esecek. Bu zamana kadarki en sert göç ve iltica politikası belirlendi." dedi.

"Hollanda'ya söz veriyorum, Hollanda yeniden bizim olacak." ifadesini kullanan Wilders, ocak ayında yaklaşık 6 yıl önce "İslami ifadelerin yasaklanması" başlığı altında parlamentoya sunduğu yasa teklifini geri çekmişti.

Wilders, yaklaşık iki ay önce ise merkez sağ ve aşırı sağ partilerin koalisyon kurmasını engellememek için başbakanlık talebinden vazgeçtiğini duyurmuştu.

Hollanda'da "sağ koalisyon hükümetinin" kurulması tavsiye edilmişti

Ülkede 22 Kasım 2023'te yapılan erken genel seçimlerde yüzde 23,5 oyla 37 sandalye kazanan Wilders, 24 sandalye ile üçüncü sırayı alan Dilan Yeşilgöz liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 20 sandalye ile dördüncü sıraya yerleşen Pieter Omtzigt liderliğindeki Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve 7 sandalye ile altıncı sırayı alan Caroline van der Plas liderliğindeki Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisinin (BBB) dahil olduğu "sağ koalisyon" kurmak istediğini açıklamıştı.

Seçimlerin ardından koalisyon olasılıklarını araştırmakla görevlendirilen eski içişleri bakanlarından Ronald Plasterk'in hazırladığı nihai raporda PVV, VVD, NSC ve BBB'nin bulunduğu dörtlü "sağ koalisyon hükümetinin" kurulması için görüşme ve araştırmalar yapılması tavsiye edilmişti.

PVV Milletvekili Martin Bosma, Aralık 2023'te yapılan gizli oylamayla Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hollanda'da sağ koalisyon hükümeti iltica ve göç politikasında sert önlemler alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement