İK Şirkette Büyümeyi Tetikleyen Güçlü Bir Stratejik Ortak - Son Dakika
Güncel

İK Şirkette Büyümeyi Tetikleyen Güçlü Bir Stratejik Ortak

İK Şirkette Büyümeyi Tetikleyen Güçlü Bir Stratejik Ortak

Şirketlerdeki İnsan Kaynakları fonksiyonu radikal bir değişim geçiriyor. Genellikle idari bir birim olarak kabul edilen İK, artık stratejik bir ortak haline geliyor

06.10.2015 11:43

İK birimi, artık kurumsal başarının temelini oluşturan işe alım, büyüme ve yetenek yönetimi alanlarına daha yoğun odaklanıyor.

İşe alım danışmanlık firması Michael Page'in yeni global İnsan Kaynakları Barometresi, İK'nın insana öncelik verdiğinde, şirketlerin büyüme ve dönüşüm planlarında etkin rol oynadığını ortaya koyuyor.

Türkiye'deki en kıdemli İK liderlerinin yüzde 68'i (globalde yüzde 63) doğrudan, CEO, CFO, Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür seviyesinde en üst düzey yönetime rapor veriyor. İK liderlerinin yüzde 80'i stratejik önem taşıyan sorumluluklara sahip. Ayrıca yüzde 60'ı bordro ve personel yönetiminin sorumlulukları arasında olduğunu belirtiyor. Bu sonuçlar, İK'nın kurum bünyesindeki artan stratejik önemini doğruluyor.

İstihdama ayrılan bütçeler artıyor

Michael Page Türkiye Genel Müdürü Hugo Campo, İK Barometresi sonuçlarının şirketlerin önümüzdeki aylarda istihdamı artırma planlarının ve geleceğe dair olumlu bakış açılarının bir göstergesi olduğunu vurguluyor. Campo, bu araştırmaya göre, iş dünyasında doğru yeteneği bulma ve elde tutma yarışının hız kazanacağını da belirtiyor.

Araştırmaya katılan şirketlerin neredeyse yarısı (yüzde 48) gelecek on iki ay içinde iş gücünü artırmayı planlıyor. İşgücünün aynı kalacağını düşünenler yüzde 32 iken, yüzde 19'u ise çalışan sayısında azalma öngörüyor. İK Barometresi sonuçlarına göre işgücü artışı, toplam İK bütçesinin en büyük payını oluşturuyor. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 35'i doğru yetenekleri işe alabilmek için gelecek on iki ay içinde istihdam bütçesini artırmayı planlıyor. Şirketlerin yüzde 46'sı ise işgüçlerinin artacağını düşünüyor. İşgüçlerinin artmasını bekleyenlerin %64'ü de %5'den daha fazla bir artış bekliyor.

Yetenek yönetimi ilk sırada, çeşitlilik ve kapsayıcılık sonlarda

Türkiye pek çok ülkeye kıyasla yetenek yönetimine çok daha fazla önem veriyor. Barometrenin sonuçlarına göre İK liderlerinin en önemli önceliği yüzde 33 oranıyla "yetenek yönetimi" ve bu oran Türkiye'de yüzde 49 ile ortalamanın üzerine çıkıyor. Türkiye, Hindistan ile Endonezya, Malezya, Singapur ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerindeki şirketlerin yarısı, yetenek yönetimine gelecek on iki ay içindeki İK önceliklerinin başında yer veriyor. Bu durum, hızlı ekonomik büyümeye ve bu büyümenin sürdürülebilir olabilmesi için İK'nın süratle gelişmesi gerektiğine işaret ediyor.

Türkiye'nin Çin, Güneydoğu Asya ve Hindistan ile bir diğer ortak noktası, istihdam verimliliğinin izlenmesini diğer ülkelere kıyasla daha yaygın gerçekleştirmesi. Şirket ve İK ekibi büyüdükçe dikkate alınan KPI (anahtar performans göstergesi) sayısı da artıyor. Türkiye'de en çok takip edilen KPI'lar ise çalışan bağlılığı (yüzde 79), çalışan performansı (%71) ve çalışan değişim oranı (%69).

Dünya genelinde, İK yöneticilerinin öncelikleri kamu ve özel şirketlere göre değişim gösteriyor. Kamuda ücret ve sosyal yardımlar yüzde 33 ile ilk sıralardayken, genelde bu oran yüzde 18 seviyelerinde görülüyor.

Öte yandan, dünya genelindeki işveren tarafından yeterince önemsenmeyen konuların başında yüzde 4 oranıyla çeşitlilik ve kapsayıcılık geliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İK Şirkette Büyümeyi Tetikleyen Güçlü Bir Stratejik Ortak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement