Orman ve Su İşleri Bakanlığı, "Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı Hazırlanması Projesi"yle taşkın öncesi, taşkın esnası ve sonrasında yapılacak müdahale ve iyileştirme çalışmalarını planlayacak.
Bakanlık tarafından, "Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı Hazırlanması Projesi"nin açılış toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Demir İnözü ve Bakanlık personeli katıldı.
Toplantıda konuşan Kadıoğlu, taşkının önemli olduğunu belirterek, bunun nedenlerinin araştırılması gerektiğini söyledi.
Son yüz yılda sadece Türkiye'de değil, dünyanın her köşesinde sanayi, nüfus artışı, kırsaldan kente göç olayları gibi çeşitli olumsuz etkilerin bulunduğunu ifade eden Kadıoğlu, bunun temel noktasının da küresel ısınma olduğunu vurguladı.
Kadıoğlu, "Türkiye'de son 20 yılda yaklaşık 800 taşkın meydana geldi, 650 vatandaşımız hayatını kaybetti, 500 hektar alan taşkından dolayı yok oldu. Yaklaşık 2 milyar dolarlık zararın olduğunu hepimiz biliyoruz. Belki bu 2 milyar dolarlık zararı telafi edebiliriz, 500 hektarlık alanı geri kazanabiliriz ancak 650 vatandaşımızı geri getirme şansımız yok. Onun için bu konular çok önemli" diye konuştu.
Yeşilırmak Havzası'nın pilot proje olacağını, projenin 11 ili kapsadığını dile getiren Kadıoğlu, bu projenin çıktılarının 24 havza için de benzer çalışmanın yansıtılması gerektiğine dikkati çekti. Kadıoğlu, Türkiye'de riskli alanlarda taşkınla mücadele etme yollarının araştırılmasının önemli olduğunu söyledi.
Projenin 2 yılda gerçekleştirileceğini belirten Kadıoğlu, çeşitli modellemeler yapılacağını hangisinin ülke için daha uygun olacağının araştırılacağını kaydetti.
-"Taşkın yönetim planları 25 nehir havzası için tamamlanacak"
Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı ise ilk havza yönetim çalışmasının Yeşilırmak Havzası için yapıldığını belirterek, taşkın yönetim planlarının hazırlanmasının büyük önem taşıdığını söyledi.
Taşkın yönetim planıyla taşkın öncesinde alınması gereken tedbirler, taşkın sırasında ve sonrasında yapılacakların esasa bağlanacağını dile getiren Kınacı, şunları kaydetti:
"Yeşilırmak Havzası için başlatılan bu çalışma ikinci olarak Antalya Havzası için gerçekleştirilecek. Taşkın yönetim planları 25 nehir havzası için tamamlanacak. Taşkın yönetim planıyla yerleşim merkezleri ve ekonomik değeri olan tesislerin ve tarlaların taşkından en az derecede etkilenmesini sağlamaya çalışılacak. Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planı, Eylül 2013'te başladı. Proje süresi 810 gün, dolayısıyla 2015 Aralık ayında tamamlanacak. Proje bütçesi 4 milyon liraya yakın."
Son Dakika › Güncel › İlk taşkın yönetim planı Yeşilırmak Havzası için hazırlanıyor - - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?