İran'la Uluslararası Toplum Arasında İmzalanan Nükleer Anlaşma - Son Dakika
Güncel

İran'la Uluslararası Toplum Arasında İmzalanan Nükleer Anlaşma

BİRLEŞMİŞ ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerine askeri bölgelerde denetim yapma izni vermemesini eleştirdi.

28.09.2017 20:29

BİRLEŞMİŞ ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) müfettişlerine askeri bölgelerde denetim yapma izni vermemesini eleştirdi.

ABD misyonundan yapılan yazılı açıklamada, IAEA Genel Direktörü Yukiya Amano'nun, anlaşmanın (JPOA) İran'da teftiş edilebilecek bölgelere ilişkin bölümüne (Section T) açıklık getirilmesi gerektiği isteği hatırlatıldı.

Açıklamada Rusya'nın, İran'ın askeri bölgelerinin söz konusu teftiş alanlarına girmediği ve buraların IAEA müfettişlerince incelenemeyeceğini savunduğu belirtildi.

Daimi Temsilci Nikki Haley, "Eğer nükleer anlaşmanın bir anlamı olacaksa tüm taraflar maddelerden aynı anlamı çıkarmalı. IAEA, askeri ve askeri olmayan bölge şeklinde bir ayrım yapılmaması gerektiğini belirtmesine rağmen İranlı yetkililer, askeri bölgelerde teftiş yapılmasına izin vermeyeceklerini beyan ettiler. Görünüşe göre bazı ülkeler İran'ı daha fazla denetimden korumaya çalışıyor. Denetim olmadan İran anlaşması boş sözlerdir." ifadelerini kullandı.

Donald Trump yönetimi, 2015 yılında İran ile ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında yapılan nükleer anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini istiyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya ilişkin geçen hafta BM'de yaptığı açıklamada, "ABD kendi İran politikasını gözden geçiriyor ama bunun anlaşma çerçevesinde tartışılması söz konusu olamaz. Nükleer anlaşma işe yarıyor, ihlal yok. Nükleer tehlike dünyanın farklı bir bölgesinden geliyor ve uluslararası toplumun işe yarayan bir anlaşmayı feshetme lüksü yok." açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'la Uluslararası Toplum Arasında İmzalanan Nükleer Anlaşma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement