Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği'ndeki ruhsat iptalleri yerine mümkün olduğunca ve makul ölçülerde idari para cezası ve benzeri hükümler getirilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi İlişkin Eylem Planı, özel sektörün yatırımlarının GSYH'ya oranının 2018 yılı sonunda yüzde 19,3'e çıkarılmasını, gayrimenkul hariç kümülatif uluslararası doğrudan yatırım tutarının 92,8 milyar dolara ulaşmasını, İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasına girilmesini ve süreçlerin iyileştirilmesiyle yatırım yeri tahsis miktarının artırılmasını hedefliyor.
Bu kapsamda plan dönemi süresince şirket kuruluş ve şube açılışında noter, sicil, sicil gazetesi ve odalardaki işlemler gibi maliyet unsurları maktu olarak veya işlem konularına göre belirlenecek. Söz konusu işlemlerin daha az maliyetle gerçekleştirilmesine yönelik mevzuat düzenlemeleri yapılacak
Sadece yerel yönetimlerin izin veya ruhsat vermesiyle faaliyete başlama imkanı bulunmayan iş yerleri için birden fazla izin/ruhsat alınması usulüne son verilecek. İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında büyükşehir belediyeleri ile belediyeler arasında uygulama birliği sağlanacak. İşletmeler tarafından faaliyet döneminde SGK, İŞKUR, vergi dairesi gibi çeşitli kurumlara yapılan aynı ve birbirine benzer bildirimler tespit edilecek. Birbirinin tekrarı niteliğinde olan bildirimlerin kaldırılması veya bu bildirimlerin yapılmasının kolaylaştırılması sağlanacak.
ISO 9000 ve diğer kalite belgelerinin verilme süreçleri incelenecek, başvuruda istenilen belgeler arasından mükerrer olanlar veya başka kurumlardan veya internet üzerinden temin edilebilecek belgeler ayıklanacak ve belge alma sürecinin kolaylaştırılması sağlanacak.
Enerji yatırım süreçlerini kolaylaştırmak üzere EPDK tarafından lisans/ruhsat/izin işlemlerinde istenen belgelerin azaltılması ve elektronik ortamda temini mümkün olan belgelerin başvuru sahiplerinden alınmaması yönünde düzenleme yapılacak.
Ülke ekonomisi için büyük önem arz eden yatırımlarda yatırım yeri temini sürecini ve yatırım devreye girinceye kadar gerekli izin, ruhsat ve belge süreçlerini hızlandırmak amacıyla koordinasyonu sağlamak üzere kurulacak mekanizmaya ilişkin mevzuat altyapısı oluşturulacak.
Standart Maliyet Modeli (SMM) tanımı ve uygulaması, yapılacak değişiklikle Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Yönetmeliğine dahil edilecek.
Maden Kanunu'ndaki ve Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliği'ndeki ruhsat iptalleri yerine mümkün olduğunca makul ölçülerde idari para cezası ve benzeri hükümler getirilecek.
İhracat süreçlerine ilişkin tüm dışsal maliyetlerin belirlenmesi, süreçlerin sürelerinin detaylı bir biçimde incelenerek iyileşme gerektiren alanların tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi sağlanacak.
Yatırımları daha fazla teşvik edebilmek amacıyla, ekonomik ve mali etkiler dikkate alınarak, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun bazı hükümleri ve uygulamaları gözden geçirilecek.
Kamunun iş dünyasına sunduğu hizmetlerin tespit edilmesine yönelik Başbakanlık tarafından yürütülen Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi kapsamında kamunun iş dünyasına sunduğu hizmetler ve sunulma süreçleri tespit edilecek ve süreçler içerisindeki bürokratik işlemler sadeleştirilecek.
Kurumlar tarafından elektronik ortamda sunulan hizmetlerin birbirleriyle entegre edilmesi ve e-Devlet Kapısına aktarılması sağlanacak.
- Adli Tıp Genel Kurulunun yapısı gözden geçirilecek
100 bin kişiye düşen hakim sayısında artış sağlanacak. Mevzuatta düzenlemeye gidilerek uzmanlık kadroları geliştirilecek. Bilirkişilik konusunda geniş katılımlı ve sorunların tespitine yönelik bir çalışma yürütülerek ihtiyaç duyulan düzenlemeler yapılacak. Mevcut Adli Tıp Kurumu Kanunu'nda değişikliğe gidilerek kurumun kapasitesi artırılacak ve bilirkişi görüşü için kuruma gelen dosyaların makul sürede sonuçlandırılması sağlanacak. Bu kapsamda; Adli Tıp İhtisas Dairelerinin ve Kurumun ülke genelindeki birimlerinin sayısı arttırılacak. Adli Tıp Genel Kurulunun yapısı gözden geçirilecek.
Kısa ve orta vadede arabuluculuğun ülke çapında tanıtımı ile etkin şekilde uygulanmasına yönelik olarak adliyelerde, barolarda, TOBB ve TESK'e bağlı kuruluşlarda arabuluculuk merkezleri kurularak vatandaşlara uzman kişiler vasıtası ile arabuluculuk müessesesi tanıtılacak.
İş adamları ve yabancı yatırımcılara yönelik yargıya güven ve memnuniyet anketleri yapılması için sistem oluşturulacak. Hukuk uyuşmazlıklarının tarafların seçmiş olduğu hakemler yoluyla çözümünü öngören Tahkim Kurumunun etkinleştirilmesi hedefleniyor.
Türkiye genelinde yeni icra dairelerinin kurulması çalışmaları tamamlanacak. İcra ve İflas sisteminin etkinliğini ve verimliliğini artırmak üzere İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklikler yapılacak. Özellikle abonelik sözleşmelerinden doğan alacakların icra takibinden başka alternatif yollardan tahsili sağlanacak. Küçük alacaklar ile ilgili çalışmalar 2015 yılında tamamlanacak.
Şirketlerin iradi tasfiyesi
Türk Ticaret Kanunu'nun şirketlerin iradi tasfiyesine yönelik maddeleri paydaşların katılımı ile gözden geçirilerek süreçlerin makul sürede sonlanmasını sağlamak üzere düzenleme yapılacak.
İş dünyasını ilgilendiren konularda adli ve idari yargıda (İmar hukuku gibi) ihtisas mahkemeleri oluşturulacak veya HSYK tarafından mahkemeler iş bölümü esasına göre iş ve ticaret uyuşmazlıklarına bakmak üzere görevlendirilecek.
Yabancı yatırımcıların ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ilgili hukuki süreç ve içtihatların yabancı dillere çevrilmesine öncelik verilecek.
Çevre düzeni planları ve mülkiyet bilgilerinin sistemde birleştirilmesinin ardından çevresel faktörler açısından bir problem teşkil etmeyecek "Yatırıma Uygun" arazilerin potansiyellerinin, ülke için öncelikli yatırım konuları ile beraber değerlendirilmesi ve arazinin hangi sektör için uygun olduğunun belirlenmesi sağlanacak.
Arazi toplulaştırma çalışmalarında geniş alan ihtiyacı olan yatırım projeleri için üst planlarla uyumlu olacak şekilde arazi alternatifi üretilecek. Yatırım yeri temininde verimli tarım alanlarının kaybedilmesinin önlenmesi ve verimsiz tarım alanlarının yatırım amaçlı değerlendirilmesi sağlanacak.
Özellikle "Stratejik ve Büyük Ölçekli Yatırımlar" için önemli bir araç olabilecek Endüstri Bölgelerine ilişkin uygulama sürecindeki sorunlar incelenecek ve gerekli mevzuat değişiklikleri belirlenecek ve hızla uygulamaya konulacak. Endüstri bölgelerinin operasyonel hale gelmesi halinde Maliye Bakanlığı tarafından yatırımcılara yapılacak tahsislere ilişkin usul ve esaslar belirlenecek.
OSB'lerle ilgili mevzuat sadeleştirilecek ve günün şartları çerçevesinde güncellenecek.
Yatırım Destek Ofisleri (YDO) faaliyetlerinin takip ve değerlendirilmesine imkan verecek bir faaliyet modülü geliştirilecek. YDO personelinin sağladığı hizmetlerin niteliğinin artırılmasına yönelik olarak; devlet destekleri, yatırım danışmanlığı ile izin ve ruhsatlar konularında eğitim programı uygulanacak. - Ankara
Son Dakika › Güncel › İş ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Eylem Planı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?