Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı (UCLG) ve BM'ye bağlı Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) başkanlığını yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentlerin ülke ekonomisi için önemli bir güç olduğunu bununla birlikte kalkınma hedeflerinin paydaşları olmak istediklerini söyledi.
İtalya'nın Napoli kentinde BM-HABITAT tarafından altıncısı düzenlenen Dünya Kentsel Forumu'nun belediye başkanları toplantısında konuşan UCLG ve UNACLA Başkanı ve aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentlerin ve dolayısıyla yerel yöneticilerin ciddi bir paydaş olmasını belirtti.
Topbaş, bu konuda BM-HABITAT Genel Direktörü'nün eski bir belediye başkanı olmasının kendileri için bir şans olduğunu, direktör Joan Clos'un belediyelere fırsatlar vereceğine inandıklarını dile getirdi.
Kentlerin ülkenin kalkınmasında önemli bir güç olduğunu belirten Kadir Topbaş, şunları kaydetti:
"Sayın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a da ilettim bunu; bizler kalkınma hedeflerinin paydaşları olmak istiyoruz. Çözüm ortağı olmak istiyoruz. Arzu ettiğimiz hükümete çözüm ortağı olmak. Bir endişemiz var: Küresel ekonomik kriz var şu anda. Birçok ülkede etkili. Bu bazı ülkelerde yerel yönetimler aleyhinde gelişebilir. Yani ekonomik sıkıntı nedeniyle yerel yönetimlerin kaynaklarını kısabilirler. Burada kısmak değil de aktif hale getirmek lazım. Şartlar ne kadar aktif olursa, ekonomik hareketlilik ne kadar kente yansırsa ülke ekonomisi o kadar gelişir. O halde bu anlayışın da ortaya çıkması lazım."
UCLG olarak HABITAT 3'te daha aktif görev almak istediklerini kaydeden Topbaş, 2016'da yapılacak HABITAT konferansının gündem maddelerine yaptığı ilaveleri şöyle aktardı:
"HABITAT 3 için, 5 madde gündeme ilave etmek istiyorum. Gündem bir kere her şeyden önce insan odaklı olmalı. Toplumlarımızın kalkınması için köşetaşı olan bazı temel hizmetlerin tanımlarının yapılması gerekmektedir. İkinci olarak,
'kırsal kentsele karşıdır' ikileminden uzaklaştırıcı bir madde koymak lazım. Üçüncü olarak; bölgelerarası uyumun burada sağlanmasına ilişkin bir madde olabilir. Kentsel ortakları keşfetmek adına bir adım atılabilir. ve son olarak da devredışı aktörlerin Birleşmiş Milletler HABITAT'ın karar verme sürecine daha etkin katılmasını sağlayıcı bir uyuşum hazırlamak lazım."
-HABITAT Genel Direktörü-
Birleşmiş Milletler Habitat Genel Direktörü Joan Clos da yaptığı kapanış konuşmasında, belediye başkanları arasında yapılan oturuma olan yoğun katılımdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katılımcılara teşekkür etti.
1996 yılında İstanbul'da ikincisi düzenlenen HABITAT toplantısının çok sayıda belediye başkanını bir araya getirdiğinden söz eden Clos, "2016'da yapılacak üçüncü HABITAT konferansında, bu sefer daha geniş katılımlı belediye başkanları toplantısı düzenleyeceğiz. Daha önce 400 belediye başkanı vardı. Hedef en az 1000 belediye başkanı ve yerel yönetim temsilcisi olmalı. Başkanlar bu sayede BM'ye yani dünyaya seslerini duyuracak" dedi.
Clos, UCLG Başkanı Kadir Topbaş'ın "3. HABITAT konferansı belediye başkanları açısından daha geniş katılımlı olmalı ve yerel yönetimlerin daha etkin olmalı" tezlerine destek vererek, "Başkan Topbaş'ın söylediği gibi, şehirlerde demografik zorluklarla mücadele ediyoruz, işsizlikle, mali, çevresel problemlerle yüzleşiyoruz. Bunlara etkili bir cevap verebilmek için yeni birtakım idari düzenlemelere ihtiyacımız var" diye konuştu.
Muhabir: Barış Seçkin
Yayıncı: Erdem Gültekin - NAPOLİ
Son Dakika › Güncel › İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Uclg Başkanı Topbaş.'Küresel Ekonomik Kriz Var Şu Anda.' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?