İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretime Başladı - Son Dakika
Güncel

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretime Başladı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretime Başladı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin (İKÇÜ) ilk akademik yılı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle açıldı.

27.10.2011 17:18

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin (İKÇÜ) ilk akademik yılı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katıldığı törenle açıldı. Bakan Günay, Türkiye'nin 25 yılda çok önemli gelişmeler kaydettiğini belirtti, "Bunu Cumhuriyetimizi kuran sevgili ve rahmetli Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. O'nun açtığı bu çağdaş uygarlık yolu Türkiye için vazgeçilmez bir doğrultudur. Bu doğrultuda yürüyoruz ve cumhuriyetimizin 100'üncü yılında O'nun hayal ettiği gibi çağdaş, uygarlık düzeyinin üzerinde barış, esenlik içinde bir ülke olabileceğiz" dedi.

Tıp fakültesi ve hemşirelik bölümlerine toplam 206 öğrenci alarak ilk öğretim yılına başlayan İKÇÜ'nün akademik yıl açılış töreni Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Bakan Günay, Vali Cahit Kıraç'ın yanısıra diğer üniversitelerin rektör ya da temsilcilerinin, öğretim elemanları ve öğrencilerin, idari personelin katıldığı törende Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, üniversitenin kuruluş öncesi ve sonrasındaki aşamaları anlattı. Rektör Akhan, üniversitenin dünya çapında ünlü bir soyal bilimci olan Katip Çelebi'nin adını taşıdığını vurgularken, Aralık ayında İzmir Üniversiteler Platformu olarak dünyanın pekçok yerinde açılan " Piri Reis'ten Katip Çelebi'ye Osmanlının dünya görüşü" isimli sergiyi ve Katip Çelebi konusunda araştırmaları olan Prof. Dr. Bekir Karlıağa'yı ağırlayacaklarını söyledi.

İzmir'İN 15 ÜNİVERSİTE KAPASİTESİ VAR

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İzmir'in 4'üncü devlet üniversitesine Katip Çelebi adının verilmesinde ünlü sosyoloğun doğumunun 400'üncü yılında dünya çapında anılmasının etkisi olduğunu söyledi. Bu isminin verilmesinin iyi olduğunu, bu sayede Katip Çelebi, Evliya Çelebi gibi isimlerini bilseler dahi kim olduklarını bilmeyen gençlerin öğrenme gayreti içine gireceklerini kaydetti. Günay, İzmir'in ez az 15 üniversite kapasitesi olduğunu, düşünülen diğer isimlerin bu üniversitelere verilebileceğini ifade etti. Eğitim hayatına 206 öğrenciyle başlayan üniversitenin Cumhuriyet'in 100'üncü yılında 20 bin öğrenci sayısına ulaşacağına dikkat çeken Günay, "Türkiye'deki gelişmeler bunu gösteriyor. Genç nüfusun sağlığa, eğitime ihtiyacı var. Dünyadaki bilimin, teknolojinin bütün gelişmişliklerini kavramaya ihtiyacı var. ve bu gençlik için istihdama ihtiyaç var. İstihdamın verimli olması için eğitime ihtiyaç var. Üniversite sayımız 170'e ilerliyor. Her ilde üniversite var, kimse dudak bükmesin çok değerli öğretim üyelerimiz var. Dünyanın pekçok üniversitesinde kürsü sahibi olabilecek bilim adamları Türkiye'deki yeni üniversitelerde öğretim üyeliği yapıyor. Gerçek bir vatanseverlik örneği gösteriyorlar" diye konuştu.

Üniversite içinde de, ülke düzeyinde de demokrasi gerektiğini kaydeden Günay, Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ıncı yılına 2 yıl kaldığını hatırlattı. 2023'te de 100'üncü yılını kutlayacağımız Cumhuriyet'i Atatürk'e borçlu olduğumuzu vurgulayan Günay şunları söyledi:

"Dünyadaki bütün sarsıntılara, sıkıntılara rağmen Türkiye iyi bir yere geldi. 25 yıldan bu yana içimizde aynı zamanda savaşıyoruz, ağır bedellerini ödüyoruz ama dünyanın 16'ncı, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduk. Turizmde 7'ncı ülkesi haline geldik. Bunlar çok önemli gelişmeler. Ayrıca dünyaya bakıyorsunuz Afrika'ya, Ortadoğu'ya yani bizim ait olduğumuz tarihen coğrafyaya bakıyorsunuz onların çok önündeyiz. Uygarlık, çağdaşlık alanında, insanlık değerlerini paylaşmada çok çok öndeyiz. Bunu Cumhuriyetimizi kuran sevgili ve rahmetli Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz."

Tören sonunda Rektör Akhan, günün anısına Bakan Günay'a Katip Çelebi'yle özdeşleyen yerküre şeklinde bir plaket sundu. Bakan Günay da üniversite kütüphanesine koyulmak üzere Akhan'a, Katip Çelebi kitabı hediye etti. Bakan Günay, tıp fakültesine en yüksek puanla giren Yozgatlı Ayşe Bek adlı öğrenciye de armağanlarını verdi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğretime Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement