Mersin'de, Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi' konulu çalıştayın 17'nci ayağı gerçekleştirildi.
Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya Vali Özdemir Çakacak, İl Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, daire müdürleri, TSK mensupları ve çok sayıda davetli katıldı. Kadına yönelik şiddetin tartışıldığı ve toplamda 30 ilde gerçekleştirilecek olan çalıştayda, şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları ve yasal gelişmeler gibi konular masaya yatırıldı.
'TOPLUMDA KADININ ÖZEL YERİ VARDIR'
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin eş finansmanıyla yürütülen 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi'nin irdelendiği çalıştayda söz alan Vali Çakacak, toplum olarak kadına şiddet olgusunun yok edilmesi gerektiğine belirterek şöyle dedi: "Toplumda kadının çok özel bir yeri vardır. Fakat bu özel yere rağmen kadına yönelik şiddet ülkemizde ve dünyada, kültürel, sosyal, eğitimli, eğitimsiz, genç yaşlı farkı olmaksızın kadının yaşadığı bir sorundur. Kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlali olmakla birlikte kadının fiziksel, ruhsal ve sosyal, her türlü zarar görmesine, onurlarının kırılmasına, öz güvenlerini yitirmesine ve kadınlara karşı olumsuz ayrımcılığın devam etmesine yol açmaktadır. Mersin'de, 2005 ve 2010 yılında kurulan kadın konuk evlerinde, şu ana dek 2 bin 318 kadına ve kadınlarla birlikte bin 154 çocuğa kucak açtık. Bu evlerde kalan çocuklara eğitim hayatlarında destek sağlandı. Kurumdan ayrılan kadınlara da kira yardımlarında bulunuldu."
'ŞİDDET ANAYASAL BİR SUÇTUR'
Kadına yönelik şiddet konusuna öncelikli bir önem verdiklerini kaydeden Albay Uyan ise, bu konuda çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerine belirterek, "Şiddet anayasal bir suçtur. En çok şiddete maruz kalan kesimi kadınlar oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanmaktadır. Bu husus kadının toplumsal yaşama katılımını engellemekte, sosyal ve ekonomik kalkınmanın önünde bir engeldir. Ne yazık ki kadına yönelik şiddet, kadının en güvenli olduğu ortamda, yani aile içinde meydana gelmektedir. Topluma ve kadına büyük zarar veren şiddetin ortadan kaldırılması gerekir. Biz yaptığımız çalışmalarda 2 bin 500'den fazla insana dokunduk. Şiddet mağduru 217 kadına karşı koruma kararı çıkardık."
Konuşmaların ardından Vali Çakacak, proje için hazırlanan ve gerçekleştirilen her ilin valileri tarafından imzalanan ayaklı afişi imzaladı. Çalıştay, katılımcılarla konunun 2 bölüm olarak tartışılmasının ardından sona erdi. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Jandarma, Kadına Yönelik Şiddeti Tartıştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?