Jandarmanın "Kahraman" Köpekleri Suçlulara Göz Açtırmıyor - Son Dakika
Güncel

Jandarmanın "Kahraman" Köpekleri Suçlulara Göz Açtırmıyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Dedektör köpeklerin eğitiminden detaylar Köpeklerin ara yapması Uyuşturucu madde köpek sorumlusu uzman jandarma Soner Yılmaz ile röportaj Jandarmanın "kahraman" köpekleri suçlulara göz açtırmıyor Sivas İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan narkotik, bomba arama, iz takip ve tütün tespit köpekleri, bugüne kadar katıldıkları 806 operasyonda, 790 kilogram kubar esrar, 95 kilogram toz esrar, 10 kilogram eroin, 35 bin 300 paket kaçak sigara, çok sayıda silah ele geçirilmesi ve 5 kayıp kişinin bulunmasına katkı sağladı Güvenlik güçlerine büyük destek sağlayan ve adeta bir bebek gibi bakımları yapılan köpekler, başarıyla tamamladıkları görevlerinin ardından çok sevdikleri plastik topla ödüllendiriliyor SERHAT ZAFER/HALİFE YALÇINKAYA - Sivas İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan eğitimli dedektör köpekler, suçlulara göz açtırmıyor.

02.04.2016 12:03

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Dedektör köpeklerin eğitiminden detaylar

Köpeklerin ara yapması

Uyuşturucu madde köpek sorumlusu uzman jandarma Soner Yılmaz ile röportaj

Jandarmanın "kahraman" köpekleri suçlulara göz açtırmıyor

Sivas İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan narkotik, bomba arama, iz takip ve tütün tespit köpekleri, bugüne kadar katıldıkları 806 operasyonda, 790 kilogram kubar esrar, 95 kilogram toz esrar, 10 kilogram eroin, 35 bin 300 paket kaçak sigara, çok sayıda silah ele geçirilmesi ve 5 kayıp kişinin bulunmasına katkı sağladı

Güvenlik güçlerine büyük destek sağlayan ve adeta bir bebek gibi bakımları yapılan köpekler, başarıyla tamamladıkları görevlerinin ardından çok sevdikleri plastik topla ödüllendiriliyor

SERHAT ZAFER/HALİFE YALÇINKAYA - Sivas İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan eğitimli dedektör köpekler, suçlulara göz açtırmıyor.

Sivas İl Jandarma Komutanlığı kadrosunda 2 uyuşturucu madde, 1 tütün tespit, 1 bomba ve 1 iz takip olmak üzere 5 eğitimli köpek görev yapıyor. Eğitmenleri nezaretinde bugüne kadar 806 operasyonda görev alan köpekler, başta uyuşturucuyla mücadele olmak üzere suçların önlenmesinde etkin rol üstleniyor. Adeta bir bebek gibi bakımları yapılan ve çeşitli eğitimlere tabi tutulan köpekler, kondisyon parkuru adı verilen bölümde ise günlük spor yapıyor.

Suçun önlenmesi ve suçlunun etkisiz hale getirilmesi noktasında güvenlik güçlerine en büyük desteği sağlayan hassas burunlu uyuşturucu köpekleri "Atik" ve "Geçim" kentte yakalanan uyuşturucuda önemli rol üstleniyor. Özellikle yol arama faaliyetlerinde kullanılan "Atik" ve "Geçim", araçların ve valizlerin gizli bölmelerine saklanan uyuşturucu maddenin yakalanmasını sağlayarak güvenlik güçlerinin en büyük destekçisi oluyor.

Uyuşturucu madde köpek sorumlusu uzman jandarma Soner Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) yavru eğitimine tabi tutulan hizmet köpeklerinin daha sonra branş eğitiminden geçtiğini söyledi.

Başarılı olan köpeklerin sorumlularıyla il jandarma komutanlıkları emrine atandığını dile getiren Yılmaz, Sivas İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında uyuşturucu köpekleri "Atik" ve "Geçim" ile tütün tespit köpeği "Görev", iz takip köpeği "Hasır" ve bomba arama köpeği "Vip"in başarıyla görev yaptığını belirtti.

"Geçim" ve "Atik" uyuşturucuya geçit vermiyor

Yılmaz, uyuşturucu köpekleri "Geçim" ve "Atik"in son 3 yılda görev yaptıkları 575 operasyonda 790 kilogram kubar esrar, 95 kilogram toz esrar, 10 kilogram eroin, 79 bin adet sentetik uyuşturucu hap ve 3 kilogram kenevir tohumu bularak uyuşturucu kaçakçılarına göz açtırmadığına dikkati çekti.

Tütün tespit köpeği "Görev"in 29 operasyona katıldığını ve 35 bin 300 paket kaçak sigara yakaladığını aktaran Yılmaz, iz takip köpeği "Hasır"ın ise son 3 yılda 15 göreve katılarak kayıp 5 kişinin bulunmasında etkin rol üstlendiğini ifade etti.

Bomba köpeği "Vip"in ise katıldığı 187 operasyonda 6 ruhsatsız tabanca, 4 av tüfeği, 5 kalaşnikof silah ile 750 metre infilaklı fitil ve 51 kilogram çeşitli patlayıcı madde ele geçirildiğini söyleyen Yılmaz, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Jandarma, her zaman yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı, tevazu, fedakarlık ve feragat örneği bir kanun ordusudur" sözlerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Dünyanın gelişmiş orduları eğitilmiş köpeklerden suç ve suçluyla mücadele kapsamında yararlanmak için eğitim çalışmalarına hız vermiştir. Teknolojiye rağmen köpeklerin tercih edilmesinin nedeni ise köpeklerin doğuştan var olan içgüdüsel özellikleridir. Bu özelliklerin ortaya çıkartılması ancak eğitim ile mümkün olur.

Askeri maksatla eğitilen köpekler ileri düzeydeki sadakat ve itaat duygusu ile kendilerine verilen görevleri layıkıyla yaparlar. İyi eğitilmiş bir köpek, zaman ve personel açısından jandarma birliklerine kolaylık sağlayacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Ülkemizin emniyet ve asayişini sağlamakla görevli jandarma teşkilatı bu tür görevlerde eğitimli köpekleri en etkin şekilde kullanmaktadır ve kaçakçılara göz açtırmamaktadır."

Ödülleri plastik top

"Jandarmanın kahraman köpekleri" olarak bilinen eğitimli hizmet köpeklerinin her türlü zorlu ortamda görev yaptıklarını ve günün her saati göreve hazır olduklarını ifade eden Yılmaz, görevini başarıyla tamamlayan köpeklerin en büyük ödüllerinin ise eğitmenleri tarafından verilen plastik toplar olduğunu belirtti.

Hayvan sevgisinin önemine de dikkati çeken Yılmaz, köpeklerin görevlerini başarıyla tamamlamasının kendilerine büyük mutluluk verdiğini sözlerine ekledi.

Jandarmanın "Kahraman" Köpekleri Suçlulara Göz Açtırmıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Jandarmanın 'Kahraman' Köpekleri Suçlulara Göz Açtırmıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement