Jeoloji Mühendisi: Kahramanmaraş'ta uygun olmayan alanlar icat edildi - Son Dakika
Güncel

Jeoloji Mühendisi: Kahramanmaraş'ta uygun olmayan alanlar icat edildi

Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, Kahramanmaraş'ta şehir merkezinde ters fay olmadığını ve uygun olmayan alanların yanlışlıkla oluşturulduğunu söyledi. Kuruçay, fay zonu ve bindirme faylar hakkında açıklamalarda bulundu.

13.05.2024 11:04  Güncelleme: 11:12

Jeoloji Mühendisi Kuruçay: "Uygun olmayan 1 ve uygun olmayan 2 şeklinde alanlar icat edildi"

KAHRAMANMARAŞ - Kahramanmaraş'ta Jeoloji Mühendisi Mehmet Kuruçay, şehir merkezinde ters fay diye bir şeyin olmadığını, bindirme kuşağı faylar olduğunu ve enerji biriktirecek bir fayın da bulunmadığını ifade ederek gözle görülebilen tabakaların fay olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli meydan gelen 6 Şubat depremleri sonrası şehir merkezinde çalışma başlatıldı. Yapılan incelemeler ile fay zonu çıkarıldığını ve fay zonuna bağlı uygun olmayan alan diye ortaya çıkarılan alanların oluşturulduğunu ifade eden Kuruçay, çalışmanın yanlış olduğunu şehir merkezinde her hangi bir diri fayın olmadığını ifade etti.

Jeoloji Mühendisi Kuruçay, "Kahramanmaraş'ta büyük bir felaket yaşadık. Maalesef 24 Mayıs'ta 3 ay gibi kısa bir zamanda daha Kahramanmaraş'ta merkezde biz enkazlarımızla ve yakınlarımızın acısıyla uğraşır iken maalesef üç ay gibi kısa bir zamanda Kahramanmaraş fonu diye bir zonu oluşturuldu. Daha sonra fay zonundan dolayı da uygun olmayan alan diye bir alan tespit edildi.

Kahramanmaraş belediyesinin, valiliğin bütün resmi kurumların elleri kolları bağlandı hala Kahramanmaraş şu anda telaş içerisinde.

Kahramanmaraş'ın merkezinden geçen fay zonu denen fay uygun olmayan alanlara dayanak gösterdikleri fay bütün bilim adamlarının hazırladığı raporlarda Ahır Dağı bindirme fayı diye geçer ve ters fay diye de geçmez. Bindirme kuşaklarında genellikle enerji birikmez ancak o bindirmenin oluşması esnasına bir fay ya da enerji biriktirecek bir fay oluştu ise orada enerji birikir. Şehir merkezinde tarihsel kaydı olan hiçbir deprem yoktur. Üstelik aletsel döneme geçtiğimiz de de fay zonu denilen yerlerde yaklaşık içini kat eden yerde bir nokta dahi artçı kaydedilmemiştir" dedi.

'6 Şubat sonrası 59 bin civarında artçı kaydedildi'

Şehir merkezinde fay olmadığı için hiç artçı depremin kaydedilmediğini söyleyen Kuruçay, "Kahramanmaraş'ın merkezinde bir tane dahi artçı deprem kaydedilmedi. Eğer burada bir fay olsaydı bu şehri parça parça ederdi. Çalışmaları yapan bütün insanların ortak mutabakatı şudur, 'Kahramanmaraş'ta diri fay yok, sadece bindirme fay vardır'. Maalesef uygun olmayana alanlara konulan fayları normal fay diye gösteriyorlar. Şuanda maalesef 'uygun olmayan 1' ve 'uygun olmayan 2' şeklinde alanlar icat edilmiştir. Bu alanlar heyelan ilan edilmiş eğer burada heyelan olsaydı bu binaların hiç biri yerinde kalmazdı. Özellikle gündüz ki depremde o ondülasyon gördük ve eğer bir hareket olsaydı bu binaların hiç biri olmazdı. Uygun olmayan alan dedikleri yerlerde şuanda insanlar yaşıyor binlerce binaların içinde yaklaşık iki yüz bin insan yaşıyor. Uygun olmayan alan diyenler bize şunu dese, 'burada kat problemi var' yani taşıyamayacağı kadar yük yüklediyseniz o binalar zaten ağır hasar gördü" diye konuştu.

Jeoloji Mühendisi: Kahramanmaraş\'ta uygun olmayan alanlar icat edildi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Jeoloji Mühendisi: Kahramanmaraş'ta uygun olmayan alanlar icat edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement